Бичът на Южна Европа - безработицата

Полуреформите в тези страни само засилват проблема
22 апр 2017 10:34, Виктория Тошкова
18
Бичът на Южна Европа - безработицата
Снимка: Reuters

24-годишната Ема Зеликович, дипломант по философия в Мадрид, си поема дълбоко дъх преди да започне да изброява позициите, които е заемала през последните няколко години. Докато все още е учила, тя е работила като учител по танци, сервитьорка, събирала е средства за неправителствени организации, била е оператор в кол-център и хостеса на политически конференции за лявата партия Podemos.

След завършването си е работила в два ресторанта едновременно, но един от тях я освобождава. Всяка работа е временна или "с фиксиран срок". И макар някои да ѝ са плащали добре, нито една позиция не ѝ предлага повишение, разказва The Economist.

Срочните безперспективни трудови договори преследват Южна Европа от десетилетия. През 2015 г. половината от работещите между 15 и 29 г. в Испания са на временни договори спрямо две пети в Италия и малко под 15% в Гърция. Средното ниво за Европейския съюз е 14%.

По-гъвкавите северни страни защитават по-скоро работника отколкото работодателя, позволявайки на икономиките си да се адаптират по-бързо към шоковете и технологичните промени. На юг половинчатите опити за трудови реформи спомагат за проблема: правителствата улесняват наемането и уволнението на новите служители, но са особено внимателни, когато става въпрос за силно защитавани "вътрешни хора". Това създава двустепенен пазар на труда, като в по-долния слой са именно младежите.

Продължението на анализа вижте в Investor.bg тук


18
Още от
Напиши коментар Коментари
13
3
 
28
 
! Отговори
nkavrakov преди 10 месеца
Преди седмица се върнах от Испания по лични дела бях там.
200 000 град, цените на храните по ниски от нашите,цените на имотите като при нас че дори има и по добри оферти,никой не рови по кофите.
Чисти улици,удобства,прекрасни пътища,няма агресия.
Това е.Самолетите бяха пълни с емигранти,семейства с деца ,бебета и т.н
Всеки да си прави изводите сам.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНО В СЕВЕРНА ЕВРОПА ХОРАТА ЗНАЯТ ЗАЩО СА ЖИВИ!!!В БЪЛГАРИЯ РАБОТОДАТЕЛИТЕ ИСКАТ НЯКОЙ ДА ИМ РАБОТИ САМО ЗА ХЛЯБА ЕМ ЩЕ НИ ИЗВИНЯВАТЕ НО НЯМА ДА РАБОТИМ ЗА ПО-МАЛКО ПАРИ ОТ 2000 БОНА И ТО ЗА ПРОВИНЦИЯТА!!!!!
11
1
 
5
 
! Отговори
Циник до 12 преди 10 месеца
Не знаеш - личи си - и без изрично да го казваш!
Ама филосостваш - без грам покритие!
10
7
 
9
 
! Отговори
до 7 преди 10 месеца
Не знам кви молби къде ще подаваш и колко ти го искат ама мойте сведения са от първа ръка.Не им се бачка на юропейците продавачи,чистачи и тн.Искат екзекютив директори,генерални директори,банкери и шефове на адвокатски кантори.В краен случай брокери ама едри.Сведенията ми са от първа ръка.Е,желая ти успех с директорската позиция.
9
2
 
25
 
! Отговори
Мнение преди 10 месеца
Роботите и машините изместват работниците от производствота.Все още има нископлатена работа в облужващата сфера ,но и там раб.места намаляват.Трябва ни нова форма на обществено иканомически отношения при коята всеки човек да има достъп до финанси които да задоволяват минималните им нужди.Такива опити се правиха с референдум в Швеция и Швейцария на без успех.Но и това време ще дойде.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз ако искам ще го прочета в Investor.bg а не тука
7
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
А КОЍ ДЪРЖИ БИЧА НА НА НАД БЕЗРАБОТНИТЕ И РАБОТЕЩИТЕ---РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ---МАЯ МАНОЛОВА ГО КАЗА ТЯ ПО--МЕКО ГИ НАРИЧА--„РАБОТОДАТЕЛИ ИЗХОДА Е ПРОЛЕТАРСКА РЕВОЛЮЦИЯ И НОВА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО
6
3
 
24
 
! Отговори
Циник до 6 преди 10 месеца
Личи си, че нямаш понятие за какво пишеш!
Социалната помощ за безработни вече не стига за да живееш - стига да мъждукаш , и да си купуваш хляб! И отдавна вече не се саморазбира - социалните служби искат всеки месец да им представиш минимум по 8 молби за започване на работа - разбирай - изнудват те да подадеш молби във фирми за временна заетост, които ти плащат МИНИМАЛНАТА възможна почасова ставка! Тези митове , и легенди за почивки, и друсане - са една колосална глупост!
5
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Въобще не им вярвайте.Имам познати живеещи от десетилетия в Испания,Италия и тн.Казват едно и също-масово местните ги мързи да работят, защото заплащане в размер на няколко хиляди лева месечно им се струва малко.Лежат на социални помощи,къркат,друсат,ходят по *** и чакат някой да ги назначи на директорската заплата.Ама ако може само да я получават ,но не и да я работят.Лятно време обикалят курортите на Южна Америка и Източна Европа.Закво да работят като всичко им е осигурено?
4
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мързи ги да мислят учат лесното икономика , философия , психология .. където има малко математика , и ученето се изразява в зубрене .. на никой не му трябват флашки и хард дискове те са евтини.. на обществото му трябват процесори да мислят - инженери , физици и програмисти.
Няка да са без разбота.. Това е мързеливо младо население никому вече ненужно.. Затова гледат да заменят с мигранти - те поне се размножават..
3
2
 
24
 
! Отговори
Добавена стойност преди 10 месеца
Вчера по БНТ в предаването с Аделина Радева чух, че добавената стойност е нараснала два пъти от изследване на Индъстри уоч. Интересно къде отиват тези пари. Не отиват в държавния бюджет в НЗКО и НОИ. Минималната работна заплата и средната работна заплата не е повишена два, същото важи и за пенсиите, но цените сигурно са нараснли повече от 1 път и нещо. Къде са парите? Никой не отговаря на тези въпроси даже и Васил Велев. Мълчат. Отиват в скъпи имоти и круизи.
2
2
 
27
 
! Отговори
Циник преди 10 месеца
Вчера някакъв идdиот ПАК се плюнчеше колко хитро е направила Мурксул, че поканила козеебци от цяла Африка, и арабия за немската икономика!
Европейците бяха насилени (от Шрьодер и компания) да работят за фирми (посредници) за времена заетост - новото индустриално робство! Работиш същата работа като постоянно назначените - за по-малко пари, без ред привилегии, и когато му е кеф на работодателя може да ти бие шута! Лъжи, и гну*сотии! Алаходупците ще оправят Европейската икономика!
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
защитават по-скоро работника отколкото работодателя,...........да,бе,да !