Бичът на Южна Европа - безработицата

Полуреформите в тези страни само засилват проблема
22 апр 2017 10:34, Виктория Тошкова
18
Бичът на Южна Европа - безработицата
Снимка: Reuters

24-годишната Ема Зеликович, дипломант по философия в Мадрид, си поема дълбоко дъх преди да започне да изброява позициите, които е заемала през последните няколко години. Докато все още е учила, тя е работила като учител по танци, сервитьорка, събирала е средства за неправителствени организации, била е оператор в кол-център и хостеса на политически конференции за лявата партия Podemos.

След завършването си е работила в два ресторанта едновременно, но един от тях я освобождава. Всяка работа е временна или "с фиксиран срок". И макар някои да ѝ са плащали добре, нито една позиция не ѝ предлага повишение, разказва The Economist.

Срочните безперспективни трудови договори преследват Южна Европа от десетилетия. През 2015 г. половината от работещите между 15 и 29 г. в Испания са на временни договори спрямо две пети в Италия и малко под 15% в Гърция. Средното ниво за Европейския съюз е 14%.

По-гъвкавите северни страни защитават по-скоро работника отколкото работодателя, позволявайки на икономиките си да се адаптират по-бързо към шоковете и технологичните промени. На юг половинчатите опити за трудови реформи спомагат за проблема: правителствата улесняват наемането и уволнението на новите служители, но са особено внимателни, когато става въпрос за силно защитавани "вътрешни хора". Това създава двустепенен пазар на труда, като в по-долния слой са именно младежите.

Продължението на анализа вижте в Investor.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
28
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Преди седмица се върнах от Испания по лични дела бях там.200 000 град, цените на храните по ниски от нашите,цените на имотите като при нас че дори има и по добри оферти,никой не рови по кофите.Чисти улици,удобства,прекрасни пътища,няма агресия.Това е.Самолетите бяха пълни с емигранти,семейства с деца ,бебета и т.нВсеки да си прави изводите сам.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНО В СЕВЕРНА ЕВРОПА ХОРАТА ЗНАЯТ ЗАЩО СА ЖИВИ!!!В БЪЛГАРИЯ РАБОТОДАТЕЛИТЕ ИСКАТ НЯКОЙ ДА ИМ РАБОТИ САМО ЗА ХЛЯБА ЕМ ЩЕ НИ ИЗВИНЯВАТЕ НО НЯМА ДА РАБОТИМ ЗА ПО-МАЛКО ПАРИ ОТ 2000 БОНА И ТО ЗА ПРОВИНЦИЯТА!!!!!
11
1
 
5
 
! Отговори
Циник до 12 преди 7 години
Не знаеш - личи си - и без изрично да го казваш!Ама филосостваш - без грам покритие!
10
7
 
9
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
Не знам кви молби къде ще подаваш и колко ти го искат ама мойте сведения са от първа ръка.Не им се бачка на юропейците продавачи,чистачи и тн.Искат екзекютив директори,генерални директори,банкери и шефове на адвокатски кантори.В краен случай брокери ама едри.Сведенията ми са от първа ръка.Е,желая ти успех с директорската позиция.
9
2
 
25
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Роботите и машините изместват работниците от производствота.Все още има нископлатена работа в облужващата сфера ,но и там раб.места намаляват.Трябва ни нова форма на обществено иканомически отношения при коята всеки човек да има достъп до финанси които да задоволяват минималните им нужди.Такива опити се правиха с референдум в Швеция и Швейцария на без успех.Но и това време ще дойде.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз ако искам ще го прочета в Investor.bg а не тука
7
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
А КОЍ ДЪРЖИ БИЧА НА НА НАД БЕЗРАБОТНИТЕ И РАБОТЕЩИТЕ---РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ---МАЯ МАНОЛОВА ГО КАЗА ТЯ ПО--МЕКО ГИ НАРИЧА--РАБОТОДАТЕЛИ ИЗХОДА Е ПРОЛЕТАРСКА РЕВОЛЮЦИЯ И НОВА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО
6
3
 
24
 
! Отговори
Циник до 6 преди 7 години
Личи си, че нямаш понятие за какво пишеш!Социалната помощ за безработни вече не стига за да живееш - стига да мъждукаш , и да си купуваш хляб! И отдавна вече не се саморазбира - социалните служби искат всеки месец да им представиш минимум по 8 молби за започване на работа - разбирай - изнудват те да подадеш молби във фирми за временна заетост, които ти плащат МИНИМАЛНАТА възможна почасова ставка! Тези митове , и легенди за почивки, и друсане - са една колосална глупост!
5
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въобще не им вярвайте.Имам познати живеещи от десетилетия в Испания,Италия и тн.Казват едно и също-масово местните ги мързи да работят, защото заплащане в размер на няколко хиляди лева месечно им се струва малко.Лежат на социални помощи,къркат,друсат,ходят по *** и чакат някой да ги назначи на директорската заплата.Ама ако може само да я получават ,но не и да я работят.Лятно време обикалят курортите на Южна Америка и Източна Европа.Закво да работят като всичко им е осигурено?
4
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мързи ги да мислят учат лесното икономика , философия , психология .. където има малко математика , и ученето се изразява в зубрене .. на никой не му трябват флашки и хард дискове те са евтини.. на обществото му трябват процесори да мислят - инженери , физици и програмисти. Няка да са без разбота.. Това е мързеливо младо население никому вече ненужно.. Затова гледат да заменят с мигранти - те поне се размножават..
3
2
 
24
 
! Отговори
Добавена стойност преди 7 години
Вчера по БНТ в предаването с Аделина Радева чух, че добавената стойност е нараснала два пъти от изследване на Индъстри уоч. Интересно къде отиват тези пари. Не отиват в държавния бюджет в НЗКО и НОИ. Минималната работна заплата и средната работна заплата не е повишена два, същото важи и за пенсиите, но цените сигурно са нараснли повече от 1 път и нещо. Къде са парите? Никой не отговаря на тези въпроси даже и Васил Велев. Мълчат. Отиват в скъпи имоти и круизи.
2
2
 
27
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Вчера някакъв идdиот ПАК се плюнчеше колко хитро е направила Мурксул, че поканила козеебци от цяла Африка, и арабия за немската икономика!Европейците бяха насилени (от Шрьодер и компания) да работят за фирми (посредници) за времена заетост - новото индустриално робство! Работиш същата работа като постоянно назначените - за по-малко пари, без ред привилегии, и когато му е кеф на работодателя може да ти бие шута! Лъжи, и гну*сотии! Алаходупците ще оправят Европейската икономика!
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
защитават по-скоро работника отколкото работодателя,...........да,бе,да !