В САЩ: Обвиниха руснака Пьотър Левашов за киберпрестъпления

Заподозрян е за хакерски атаки по време на изборите
22 апр 2017 13:34, Александър Попов
57
В САЩ: Обвиниха руснака Пьотър Левашов за киберпрестъпления
Снимка: Reuters

Американските власти повдигнаха обвинения на руснака Пьотър Юриевич Левашов по обвинения в киберпрестъпления, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на правосъдието.

36-годишният Левашов бе задържан по-рано този месец в Испания по искане на Съединените щати. Той е обвинен, че е оперирал ботнет - глобална мрежа от десетки хиляди заразени компютри.

Миналата седмица американското министерство на правосъдието обяви, че е започнало операция по неутрализиране на мрежата Келихос (Kelihos).

Испанските власти са задържали Левашов по международна заповед за арест, докато той е бил на почивка със семейството си в Барселона. Съединените щати искат руснакът да им бъде предаден.

По-рано руската телевизия "Раша тудей" заяви, че Левашов е заподозрян в участие в хакерски атаки, свързани с предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ миналата година.

Друг руснак, Роман Селезньов, бе осъден на 27 години затвор в с Съединените щати за хакерство. Това е най-дългата присъда за киберпрестъпления в историята на Съединените щати, отбелязва Асошиейтед прес.

Осъденият е син на Валерий Селезньов, депутат в долната камара на руския парламент, Държавната дума, от Либерално-демократическа партия на Русия.

Присъдата бе издадена от федерален съдия в Сиатъл по обвинения в хакерски атаки срещу американски компании с цел кражба на данни за кредитни карти.

Роман Селезньов определи присъдата като политически мотивирана.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредният шут в *** на джуджето.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато има правосъдие , престъпникът си е престъпник , за съжаление на много от нас . Движение " мой другар " нема .
6
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 70 години обвиниха великия Чарли Чаплин, че е комунист и агент на Москва. Тогава той си купи имение в Швейцария и заживя там.Американците не са се променили ни на йота от тогава.Явно тая пропаганда още върви сред нискочелите.
5
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпрос - защо не могат да хванат американски хакер в Русия?Отговор - защото няма толкова *** американец или друг жител на цивилизования свят, да отиде да живее в Русия.
4
9
 
7
 
! Отговори
фирков преди 6 години
Атентати,киберспрестъпления,лосиони,убийстава,мафия,нападение над други държави,анексиране на територии,проституция,корупция,кво друго да очакваш от Русия.Да избретят нещо,да направят нещо за човечеството,стига бе,дай водката тавариш.
3
3
 
12
 
! Отговори
смЕх преди 6 години
Като гледам "крадеца вика дръжте крадеца" .
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не, аз се гаврят с теб.
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гаврата продължава.