0,5% делят Макрон и Льо Пен след първия тур на вота

Макрон води с 23%, резултатите на Фийон също са близки
Обновена: 24 апр 2017 04:55 | 23 апр 2017 21:31,
114
0,5% делят Макрон и Льо Пен след първия тур на вота
Снимка: Reuters

Еманюел Макрон води в първия тур на президентските избори във Франция с 23%, Марин льо Пен е втора с 22,5%, а Франсоа Фийон е трети с 20 на сто от гласовете, сочат първите прогнозни резултати, цитирани от Ройтерс.

Според френски медии Франсоа Фийон и Жан-Люк Меленшон имат равен процент от гласовете – по 19,5%.

Радостни възгласи огласиха щаба на Макрон. С пеене на химна и викове: "Макрон Президент" привържениците му посрещнаха първите прогнозни резултати.

Депутатът от Националния фронт и племенница на Марин льо Пен – Марион Марешал льо Пен нарече резултата на националистите "Победа на патриотите", пише BTV.

Представител на Републиканците нарече "земетресение" отпадането на Франсоа Фийон и посочи, че лично той ще гласува за Емануел Макрон на балотажа, но партията тепърва ще вземе решение за това.

При висока избирателна активност премина вотът във Франция. Прогнозите, че страхът и терористичаната заплаха ще попречат на активността не се оправдаха. В 17 ч. тя беше 70%.

50 000 полицаи и 7000 военни се грижиха за сигурността на 47 милиона избиратели.

Социолозите посочваха днес, че е възможно между четиримата фаворити да има минимални разлики.

Общо 11 бяха кандидатите за Елисейския дворец.

С реални шансове за втори тур бяха проевропеецът и основател на движението "Напред" Еманюел Макрон, крайнодясната Марин льо Пен, която е лидер на "Национален фронт", кандидатът на дясноцентристката партия "Републиканците" Франсоа Фийон и крайно левият Жан-Люк Меланшон, представляващ "Непокорна Франция".

Агресивната кандидат-президентска кампания предложи непредвидими обрати и сложи край традиционния двупартиен модел на политическия живот във Франция.

Повече от 66 000 избирателни секции отвориха врати днес в континентална Франция. Изборите в отвъдморските територии се проведоха вчера. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На нашите избори би ми се искало да последваме примера на франсетата-70% избирателна активност, така се прави промяна! За съжаление е една далечна мечта..
5
36
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако изфабрикуват още един атентат и Мраийка ще спечели,тоест ако не бяха задействали план А-атентата оня ден в Париж Марийка вече щеше да е АУТ.Същата игра чака и Меркел,атентат в Берлин ден преди изборите.
4
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте писали глупости . Макрон е назначен преди да се кандидатира ,защото е ев.р...еин. не защото ще гласуват за него .
3
45
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Данните са 23.7% за макрон и 21.7% за льо пен!Франция избра ЕС!
2
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да се молим да не е протежето на ротшилдищината.
1
17
 
59
 
! Отговори
Тигър Форсес преди 6 години
Не се изненадвайте защо има хора, които гласуват за брюкселския глобалист Макрон. Все пак Франция е много важна за европейското лоби и не може да "падне". Затова от сутрин до вечер масмедиите облъчват с още от същото - ал кайда са наши братя по тероризъм, нужда е толерантност, Асад е лошия, Путин яде деца за закуска.Успех на Льо Пен на втория тур. Единствения шанс на Европа да поеме по нормалния път. А не по пътя на глобализма и саморазрушението.