Разочароващо начало на годината за гръцкия туризъм

Статистиката показва по-малко туристи и свиване на приходите
23 апр 2017 12:51, Красимир Ангелов
27
Разочароващо начало на годината за гръцкия туризъм
Снимка: Reuters

По-малко на брой туристи са посетили Гърция в началото на годината. Намаляват и приходите от тази дейност, показва статистиката за януари и февруари, цитирани от "Катимерини".

Според данните на Централната банка на Гърция през първите два месеца на годината броят на чужденците, посетили страната са 965 хил., което е с 2,8% по-малко на годишна база. Приходите от туризъм намаляват с 2,7% до почти 310 млн. евро.

Разходите, които прави един турист в Гърция, остават почти без промяна - в рамките на малко над 317 евро.

Данните на централната банка показват и намаляване на разходите, които гърците правят при посещения в друга държава. Спадът е от почти 10% на годишна база.

От изданието посочват, че Гърция все още не може да намери начин да привлича туристи през зимния сезон. В допълнение и лошото време също е отговорно за намаляването посетителите - основното намаление е по отношение на туристите, влизащи в страна през сухопътните граници.

Предварителните данни на туристическата индустрия не подсказват за някакви сериозни промени през март. Според Конфедерацията на гръцкия туризъм (SETE) през миналия месец приходите от туризъм са с 0,8% по-слаби от миналогодишните.

Прогнозата обаче е, че през лятото Гърция ще навакса и ще запише ръст на чуждите туристи.

Още икономически новини от Европа и света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: туристиГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Весо Антонов преди 6 години
Гърция е Ферари на световния туризъм а България Москвич за да вози само ***........
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До написалия: "Ходихме в Атина,Тасос,Халкидики ,Катерини и Нищо не ни хареса - Никъде !"Човече, ти направо изби рибата с извънземната си способност да се натрисаш все на местата за мизерници и неразбирачи. Да беше отишъл на Крит, Родос, на който и да е от цикладите, на който и да е от йоническите, или пък на някой саронически остров...А, или пък на спорадите, на Пелопонес... Има ли смисъл да изброявам..А дали случайно не сте минали и през Солун и Серес? Е как да ти хареса тогава, бе човек?..
19
4
 
1
 
! Отговори
МММ преди 6 години
Просто по българските форуми пишат гръцки реклами като се прикриват като че са българи на които им е харесало. Иначе МММ МПИРА МАКАРОНАКИ МАЛАКИА.Е, и ние отидохме и видяхме. Много важно.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите чиновници за Великден им наваксаха изоставането.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ходихме в Атина,Тасос,Халкидики ,Катерини и нищо не ни хареса - никъде !" Ами, нормално е да не ви хареса там, защото това са дупки за ол-инклузив-хдиоти от България с 48 лв. нощувката. Идете на тарикатските места, бе, хора - по островите, в, Нафплио. Монемвасия, идете на Корфу и да видим дали няма да ви хареса. Но това са дестинации за по-образовани туристи с повече пари.
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17По селата ходят само селяните,ходете на Сандорини,Миконос...... Ама е скъпо за с е л яци.А ако Атина е село какво да кажем за София,Варна,Бургас...?
15
0
 
5
 
! Отговори
Nana преди 6 години
Глупости
14
0
 
9
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
До Анонимен 17Гръцките тарикати могат само да взимат уроци от нашите тарикати - собственици от морето, Боровец, Пампорово, Банско и т.н.
13
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърция е много реклама -красиви картинки , а на място камъняк , села ,оси и тарикати.Ходихме в Атина,Тасос,Халкидики ,Катерини и Нищо не ни хареса - Никъде !
12
7
 
31
 
! Отговори
бай ганю преди 6 години
възможен е лек моментен спад но айде да не драматизираме за наше разочарование и на половина не можем да ги стигнема злобарите ги съветвам да не бързат със радостта си скоро всичко пак ще си се намести в гръцкия туризъм
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да им пратя СМСче ?
10
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С 50 млн.туристи Гърция трудно е за стигане
9
8
 
11
 
! Отговори
Айдахо преди 6 години
*ахх тъпата Гърция!
8
6
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
не е вярно островите се пукат по шефовете в мом просто гьрците не издават касовбон за нищо и не плащат даньци пьлно е с ам пенсионери учат ги на сиртаки
7
5
 
47
 
! Отговори
майна преди 6 години
Спада може да е заради укриване на данни от собствениците.... Иначе ходя често в Гърция, но напоследък започнаха да се изтарикатяват и те... Ходя на едно иу също място 7-8 години подред.... преди 5 години етаж от виличка ни струваше 95 евро на вечер, преди 2 години стана 120 евро, а сега иска 150 евро... ако и другите собственици работят на този принцип - може и да си убият туризма... Отделно миналата година за сефте ни взеха пари за "чешмяна" вода... честно вече не дават и семплия десерт...
6
6
 
5
 
! Отговори
Иван преди 6 години
До АнонименТи ли ги храниш,скъсан ***?
5
8
 
15
 
! Отговори
Ива преди 6 години
До мада*Екзотичните болести са за предпочитане пред гръцкото крайбрежие,нали?!Хахахаха!
4
44
 
31
 
! Отговори
мада преди 6 години
След като има дестинации като Сейшелите, Мавриций, Кабо Верде, Мартиника, Аруба, Мадейра, Бахамите и още много, кракът ми няма да стъпи при маляките. Не мога да разбера какво толкова я превъзнасят тая гърция? На хиляди други места е по-красиво, интересно и екзотично. Вярно, че е по-скъпо, но всяка стотинка отгоре си заслужава, само и само да не гледаш мазните мутри на маляките.
3
20
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ВСЕ ПО-МАЛКО ЩЕ ИСКАТ ДА ОДАТ В ИНДИОГЪРЦИЯ НА КАМЪНАКА!ЛОШОТО Е, ЧЕ ЕС ОСТАВИ ГРЪКОИНДИЯ ДА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ГИ ХРАНТУТИМЕ!!!ЦЕЛИЯ ЖИЗНЕН СТАНДАРТ НА ИНДИОГЪРЦИЯ Е НА БАЗАТА ТА ВЗЕТИ ЗАЕМИ КОИТО ВЕЧЕ 2 ПЪТИ БЯХА ОПРОСТЕНИ ЗНАЧИТЕЛНО И ТЕ ПАК НЕ ИСКАТ ДА ГИ ВРЪЩАТ!!!САМО АНГЛИЧАНИТЕ СА ПО НАГЛИ ОТ ИНИОГЪРЦИТЕ!
2
6
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боли ме дедовия за гръците