След референдума германци с акция: "От днес няма да ям дюнер!"

Положителният вот на турците в Германия на референдума - удар срещу държавата
23 апр 2017 17:27,
119
След референдума германци с акция: "От днес няма да ям дюнер!"
Снимка: Reuters, архив

Срещаме и двамата в Бон, в кафенето "Cafe Orange": германеца, който не проумява защо един германски турчин, живеещ в свобода и сигурност в Германия, дава гласа си за една авторитарна система, и турчина, който е гласувал с "да" на конституционния референдум и смята всички самопровъзгласили се за политически експерти германци за надменни и смешни. "От днес вече няма да ям дюнер - все това изречение чувам напоследък. Що за глупости се говорят тук?" - така Юзен К. описва срещите си с германци след референдума. Той говори разпалено и на висок глас, но никой не се оплаква. В "Cafe Orange" всъщност не се говори за политика. Поне собственикът Мехмед се въздържа. Бързо става ясно защо: в разговора с Йозен политиката е на заден план. Тук става дума преди всичко за емоции, не за истинска политика.

"Този избор е необяснимо глупав"

Над 400 000 от живеещите в Германия турци гласуваха с "да" на референдума на Ердоган. Причините за това са различни. Собственикът на "Cafe Orange" Мехмед обаче казва, че не познава никого, който е гласувал "за". Самият той няма двойно гражданство и затова няма право да гласува. 

"Щях да гласувам против", казва той тихичко. Мехмед обаче избягва да засяга темата, особено в разговорите си с турци. Питаме един германец, постоянен клиент на заведението, какво мисли по въпроса. Подобно на много други германци, той смята положителния вот на турците в Германия за удар срещу германската правова държава, където тези избиратели живеят в сигурност и спокойствие. Хакан споделя това мнение. Той е роден в Германия и не е могъл да гласува. Родителите му, които са турци, обаче са гласували против конституционната реформа. Хакан не проявява разбиране към германските турци, които са гласували с "да". Казва, че този техен избор е "необяснимо глупав". Неговите колеги често го питат за мнението му и той се вижда длъжен да заеме някаква позиция.

Според журналиста Ерен Гюверчън, изходът от референдума може да увреди дълготрайно отношенията между германци и турци. 

"Преди всичко младите турци ще трябва да плащат за последиците от този референдум - в училище, в университета и на работното място. По-възрастните живеят много-по затворено и почти не участват в обществения живот", казва той.

Айсун и леля му все още не усещат надигащата се вражда. Срещаме ги в старата част на Бон под разцъфналите японски вишни. Те са от противниците на конституционната реформа и изобщо не крият това. Айсун превежда за леля си, която е пристигнала преди шест месеца в Германия и все още не владее немски. 

"Германците се отнасят към нас съвсем нормално и се държат както винаги", казва десетгодишният Айсун. Леля му Ада казва, че Германия е прекрасна страна и би искала да остане завинаги тук. Значи ли това, че пропастта между германци и турци не е толкова дълбока, колкото се опитват да ни убедят в социалните мрежи? Там и двете страни си отправят взаимни обиди. Едните били "нацисти", а другите "твърде тъпи за демокрацията".

На улицата тонът е съвършено различен. Поне в този ден в Бон почти не срещаме турци, гласували за реформата. Следваме съвета на Мехмед и се връщаме в "Cafe Orange". Той казва, че следобед очаквал един постоянен клиент, който е гласувал с "да". И наистина, 39-годишният Юзен К. е гласувал за реформата, но в началото не иска де си признае. Постепенно обаче завързваме разговор и Юзен се пали все повече. Казва, че повечето турци са искали да отхвърлят ЕС с вота си под мотото: "Години наред вие ни налагахте вашите стандарти и въпреки това никога не сте ни желали насериозно в ЕС. Затова гласуваме срещу демокрацията от западен образец!"

Юзен е убеден, че в Турция "смъртното наказание ще бъде въведено отново". Той твърди, че е било отменено, само за да бъдат изпълнени критериите за членство в ЕС. 

"Ако бъде свикан референдум, аз ще гласувам "за"", казва той. 

"Какво търсиш тук?"

Политологът от Франкфурт Зафер Мезе твърди, че тези настроения са широко разпространени сред турците, живеещи в Германия. Самият той се обявява за президентска система, но не е могъл да гласува, защото има само германско гражданство. Противник е на смъртното наказание и не вярва, че ще се стигне до референдум за повторното му въвеждане. Зафер Мезе копнее за една стабилна Турция, но се опасява, че при една парламентарна система това е невъзможно. Във всеки случай не и в Турция. През последните месеци често го питали какво търси тогава в Германия. 

"Аз обаче изобщо не реагирам агресивно и сигурно разочаровам много хора, които просто искат да спорят", казва Мезе. Той смята, че ситуацията в Германия е съвършено различна и не може да се сравнява с тази в Турция, пише "Дойче веле". 

"Моите германски приятели познават моите възгледи и ги уважават. Отвръщаме си с интелектуално съпричастие", допълва той. 

Зафер Мезе иска гражданите с турски корени да участват по-активно в обществения и политически живот. 

"Ние също имаме вина. Но можем да изградим мост между Германия и Турция", убеден е той, въпреки разгорещените спорове. 

"Турчинът си е такъв, сприхав и гръмогласен, когато става дума за емоции. Отмине ли бурята, можете да пиете заедно по едно питие", смее се Юзен. 

Въпросът е обаче дали и германците ще се включат?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българи! Може да направите първа стъпка! Аз спрях да си купувам дюнери, направете го и вие. Освен всичко е гнусно да гледате как капе пот от челата на дюнерджиите в дюнерите ви. Последвайте ме!
46
6
 
8
 
! Отговори
Румен до 53 преди 6 години
Познавачо, Крум не е от династията Дуло а е родоначалник на нова династия. Династията Дуло наистина идва от Азия, от Северна Персия за разлика от гнусното племе довлякло се от Бангладеш и наричащо себе си турци.
45
0
 
15
 
! Отговори
завист преди 6 години
То и при нас е така - живеем в Германия и възхваляваме Путин.
44
0
 
22
 
! Отговори
Факт преди 6 години
"Вълкът козината си мени,но нрава-никога!" Тая стара поговорка е на 100% валидна за мюсулманите!Ама когато евро-ге.ското стадо бъде натръшкано в кошарата,ще има ли смисъл да търсим вина,след като вече е късно?Въпреки безбройните предупреждения и то от много отдавна....То поне турците са общо взето работливи и тъй като доминират в Германия(спрямо другите мюсулмани),то Халифат Германистан ще е пак добре.Ама френския халифат ще е съвсем зле,с оглед на материала.
43
12
 
28
 
! Отговори
Мюсулманка преди 6 години
Аз пък обичам да ме опъват САМО отзад. Да се завия с чаршафа, да ходя наведена, гледайки земята, търсейки кожичката на мъжа ми. Който освен да се моли по 5565 пъти на ден, да площи *** дюнери, и да лентяйства по цял ден - друго не прави. А между другото, той (мъжът) ми, ми е чичо, а аз съм на 12 години.
42
7
 
6
 
! Отговори
Turk преди 6 години
do 58 ... ot %80 procent ot anadolcite sa izbrali islam oshte predi 500 godini za da ne plashtat danyk koyto se narecheshe Harach. kolkoto moje da napravish germanec ot gryk, tolkovo mojesh da napravish germanec ot anadolec ... mejdu drugo ... negrite mnogo huvabo anglichanki pravqt ot bulgarki kato gi e*at ! :D jena mi e chast ot facebook grupa koqto se kazva `bg mami v anglia` ... tam da vidish bulgarki s negyrcheta ... :D :D za pravi kakvo li ne pravqt :D sega iztriy moy komentar tupak!
41
1
 
43
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Турците не са виновни, че не се интегрират. Те държат на Турция и в това никой не може да ги упрекне.Виновни са евроатлантическите ид.иоти, които продължават да вярват, че от турчина могат да направят германец.Ами, видя се, че не може !Турците в Германия не са прихванали от европейските "ценности". Те смятат, че е по-добре Турция да бъде управлявана от откровен диктатор като Ердоган, но да е силна и независима държава, отколкото да ги управлява демократ и да влязат в ЕС.
40
0
 
36
 
! Отговори
Йово преди 6 години
В Германия над 70% от интегрираните демократични турци казаха "ДА" а в България простия и не интегриран турчин от които само 17 % каза да на Ердоган. Явно е България европизирахме нашите турци а в Германия не. Но това не пречи на Германия да ни дава уроци по интеграция.
39
5
 
6
 
! Отговори
IVO OT GERMANIQ преди 6 години
:))) SME6NI SA TIQ GERMANCIDYUNERCIITE V GERMANIQ VSA6TNOST SA KYURDI, LYUBIMITE SLUGI NA GERMANCITE IZPOLZVANI SRETU TURCITE.
38
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците от 3-4 поколение са по германци от източните и от тия от соца.Когато НАТО стъпи в Турция.Те получиха специално право за работа в ГФР.Станаха богати, които са работливи. СЕГА ВЪОБЩЕ НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА КАКВИ И КОИ УПРАВЛЯВАТ ТУРЦИЯ..
37
15
 
6
 
! Отговори
Дуло преди 6 години
Фо хан КрумТи кой хан Крум си? Да не си оня дето произлиза от турско племе Дуло? Който идва от Азия с братятя си?
36
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трето поколение живеят там но по никакъв начин не са променили нрава си. Живях 5 години в германия и напълно ми е ясно че от Турчин Германец нестава. Въпреки че там са се родили семейната им среда не се е променила. Спазват турските обичаи и по никакъв начин не са възприели Германският начин на живот. Живеят в затворена общност и по никакъв начин не искат да се интегрират. Но иначе се възползват от облагите на социала. По възрастните даже не говорят немски защото пазаруват от турски магазини..
35
0
 
24
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Много думи, но нищо смислено в тази статия. Повтарят по четири пъти едно и също: той не гласувал но познавал други които гласували. Всички гласували против, но някой гласували за. Ама той не гласувал, защото бил роден тук, но другите гласували против.Само един гласувал за. Не одобрявал, но ситуацията в Турция не била като ситуацията в Германия, така че одобрявал. Не че одобрявал, но не вярвал." - като латерна: все едно и също. Още една политкоректна статия, не казваща нищо и със щастлив край.
34
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е, че германките не спират да го ядат.
33
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не щът дюнери ай да не казвам какво да ядат...
32
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е все едно Странджата, Шопа или Станой от Ахелой да спрат водката. ДА, АМА НЕ! Мразят Русия, ама като отидат в магазина първо за Руски стандарт питат.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Мит дьонер мах шонер" съвременна немска пословица. Който разбира да си я преведе.
30
3
 
7
 
! Отговори
До 37 преди 6 години
Просто не знаехме какво е да те дере Сащ и Ес.
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гррманците се оказаха толкова т.пи като нас. Ако само това ви е отговора на тоя фашист, малко е. Всички правителства на ЕС трябва да дадат общ отпор. Това зло не се изкоренява лесно.
28
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един от западните покраинии.В МИНАЛОТО КАТО ВИДЯХ КАК НИ ДЕРЕ ИКОНОМИЧЕСКИ МОСКВА. Си казах няма да им купувам нито водката, нито руската салата.ПОСЛЕ УСТАНОВИХ, ЧЕ ПРОБЛЕМА Е НЕ В МОСКВА .ТО Е БИЛ В НАШТО Це Ка НА БКП.