След референдума германци с акция: "От днес няма да ям дюнер!"

Положителният вот на турците в Германия на референдума - удар срещу държавата
23 апр 2017 17:27,
119
След референдума германци с акция: "От днес няма да ям дюнер!"
Снимка: Reuters, архив

Срещаме и двамата в Бон, в кафенето "Cafe Orange": германеца, който не проумява защо един германски турчин, живеещ в свобода и сигурност в Германия, дава гласа си за една авторитарна система, и турчина, който е гласувал с "да" на конституционния референдум и смята всички самопровъзгласили се за политически експерти германци за надменни и смешни. "От днес вече няма да ям дюнер - все това изречение чувам напоследък. Що за глупости се говорят тук?" - така Юзен К. описва срещите си с германци след референдума. Той говори разпалено и на висок глас, но никой не се оплаква. В "Cafe Orange" всъщност не се говори за политика. Поне собственикът Мехмед се въздържа. Бързо става ясно защо: в разговора с Йозен политиката е на заден план. Тук става дума преди всичко за емоции, не за истинска политика.

"Този избор е необяснимо глупав"

Над 400 000 от живеещите в Германия турци гласуваха с "да" на референдума на Ердоган. Причините за това са различни. Собственикът на "Cafe Orange" Мехмед обаче казва, че не познава никого, който е гласувал "за". Самият той няма двойно гражданство и затова няма право да гласува. 

"Щях да гласувам против", казва той тихичко. Мехмед обаче избягва да засяга темата, особено в разговорите си с турци. Питаме един германец, постоянен клиент на заведението, какво мисли по въпроса. Подобно на много други германци, той смята положителния вот на турците в Германия за удар срещу германската правова държава, където тези избиратели живеят в сигурност и спокойствие. Хакан споделя това мнение. Той е роден в Германия и не е могъл да гласува. Родителите му, които са турци, обаче са гласували против конституционната реформа. Хакан не проявява разбиране към германските турци, които са гласували с "да". Казва, че този техен избор е "необяснимо глупав". Неговите колеги често го питат за мнението му и той се вижда длъжен да заеме някаква позиция.

Според журналиста Ерен Гюверчън, изходът от референдума може да увреди дълготрайно отношенията между германци и турци. 

"Преди всичко младите турци ще трябва да плащат за последиците от този референдум - в училище, в университета и на работното място. По-възрастните живеят много-по затворено и почти не участват в обществения живот", казва той.

Айсун и леля му все още не усещат надигащата се вражда. Срещаме ги в старата част на Бон под разцъфналите японски вишни. Те са от противниците на конституционната реформа и изобщо не крият това. Айсун превежда за леля си, която е пристигнала преди шест месеца в Германия и все още не владее немски. 

"Германците се отнасят към нас съвсем нормално и се държат както винаги", казва десетгодишният Айсун. Леля му Ада казва, че Германия е прекрасна страна и би искала да остане завинаги тук. Значи ли това, че пропастта между германци и турци не е толкова дълбока, колкото се опитват да ни убедят в социалните мрежи? Там и двете страни си отправят взаимни обиди. Едните били "нацисти", а другите "твърде тъпи за демокрацията".

На улицата тонът е съвършено различен. Поне в този ден в Бон почти не срещаме турци, гласували за реформата. Следваме съвета на Мехмед и се връщаме в "Cafe Orange". Той казва, че следобед очаквал един постоянен клиент, който е гласувал с "да". И наистина, 39-годишният Юзен К. е гласувал за реформата, но в началото не иска де си признае. Постепенно обаче завързваме разговор и Юзен се пали все повече. Казва, че повечето турци са искали да отхвърлят ЕС с вота си под мотото: "Години наред вие ни налагахте вашите стандарти и въпреки това никога не сте ни желали насериозно в ЕС. Затова гласуваме срещу демокрацията от западен образец!"

Юзен е убеден, че в Турция "смъртното наказание ще бъде въведено отново". Той твърди, че е било отменено, само за да бъдат изпълнени критериите за членство в ЕС. 

"Ако бъде свикан референдум, аз ще гласувам "за"", казва той. 

"Какво търсиш тук?"

Политологът от Франкфурт Зафер Мезе твърди, че тези настроения са широко разпространени сред турците, живеещи в Германия. Самият той се обявява за президентска система, но не е могъл да гласува, защото има само германско гражданство. Противник е на смъртното наказание и не вярва, че ще се стигне до референдум за повторното му въвеждане. Зафер Мезе копнее за една стабилна Турция, но се опасява, че при една парламентарна система това е невъзможно. Във всеки случай не и в Турция. През последните месеци често го питали какво търси тогава в Германия. 

"Аз обаче изобщо не реагирам агресивно и сигурно разочаровам много хора, които просто искат да спорят", казва Мезе. Той смята, че ситуацията в Германия е съвършено различна и не може да се сравнява с тази в Турция, пише "Дойче веле". 

"Моите германски приятели познават моите възгледи и ги уважават. Отвръщаме си с интелектуално съпричастие", допълва той. 

Зафер Мезе иска гражданите с турски корени да участват по-активно в обществения и политически живот. 

"Ние също имаме вина. Но можем да изградим мост между Германия и Турция", убеден е той, въпреки разгорещените спорове. 

"Турчинът си е такъв, сприхав и гръмогласен, когато става дума за емоции. Отмине ли бурята, можете да пиете заедно по едно питие", смее се Юзен. 

Въпросът е обаче дали и германците ще се включат?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
COPY-PASTE
26
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не са ти нужни, но без тях умираш от глад. Ханс ли ще те храни?
25
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След тази "статия" окончателно се убедих че от швабата няма по-тъппо същество на света. Веднага след това с много малка разлика ги следват турците и на трето място са янките.
24
0
 
13
 
! Отговори
балами преди 7 години
Копиран Текст с друга снимка от Дойче веле ли да коментирам тука сега , толкова ли съм глупав като останалите балами тука
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не виждам какво общо има дюнера: той е арабска храна, а не турска.....Арабска ама друг път. Дюнерът е е чисто турски. Останал е от етническите корпуси. Четете бре!
22
5
 
25
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
И тук сте същите продажници, натискате се в чуждите страни , а работите против техните правила и закони. Живуркате си на спокойствие, дънцето ви трепери даже и да помислите за връщане в Турция. В България поне има разумни 72%, гласували против авторитарния режим на Ердоган. А другите 28% можете свободно да се изринете в Турция и спокойно да си обичате султана колкото искате. На мен лично изобщо не сте ми нужни, без вас е по-добре
21
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Значи ли това, че пропастта между германци и турци не е толкова дълбока, колкото се опитват да ни убедят в социалните мрежи?"Пропастта е огромна. Аз познавам доста германци. Да кажем половината мразят турците в червата. Другата половина нямат мнение, понеже не са се сблъсквали с турци. Като се сблъскат познайте - ще ги намразят. Докато турците в Германия си седят мирно по гетата ще е ок. Ако се разшават и ще получат мощен шут отзад...
20
8
 
8
 
! Отговори
Лъжливата Евродемокр преди 7 години
Това ли е Европейската демокрация? Та те с това не са различни от Живков.
19
0
 
21
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 7 години
COPY-PASTE от Дойче веле и то на българкси , целия ви сайт се даржи на 100% COPY-PASTE
18
10
 
17
 
! Отговори
100%TURK преди 7 години
: "Години наред вие ни налагахте вашите стандарти и въпреки това никога не сте ни желали насериозно в ЕС. Затова гласуваме срещу демокрацията от западен образец!"=======Казал го е супер !!!А иначе статията е провокативна .....Журналиста не е можел да открие хора които са гласували с ДА на референдума. .....и ще му повярваме нердейсе....!А дългите колони от автомобили които празнуваха на 16 ти вечерта кои бяха ? От друга планета ли ?Балами вече не останаха .....
17
9
 
16
 
! Отговори
EVET EVET EVET преди 7 години
nyama takovo nesto yadat kato kucheta
16
11
 
33
 
! Отговори
Без дюнер и хамбурге преди 7 години
Няма нищо по вредно за здравето от това месо дето го въртят на шиша, да не говорим за американските отрови като хамбургери и там подобни. Хиляди пъти съм казвал - ако си гладен и нямаш сносна храна, по-добре изяш една ябълка, отколкото тези отрови.
15
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не виждам какво общо има дюнера: той е арабска храна, а не турска.
14
5
 
31
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
Германците се "раждат с каски" и много бавно им идва акъла в главата. Трябва много да пострадат....
13
10
 
31
 
! Отговори
факт преди 7 години
Нашите умирисани дупки наричани дюнерджииници нямат нищо общо с подобните в Германия там държат на качеството а у нас ни тровят и в подобни заведения се хранят ниско образовани и неграмотни лица.
12
3
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
в бьлгария дюнера е от питка и запьржен лук месо няма и вони невроятноособено в гр транспорт
11
8
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До 13Противниците на Ердоган, в Парламента ли стоят, или преврати правят!???
10
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво, и аз спирам да ям дюнер!
9
10
 
18
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До 10Ей, много ви пречи това смъртно наказание... Гаче ли, Ердоган го е измислил и въвел!
8
7
 
26
 
! Отговори
весо преди 7 години
Не ям дюнер от 2 години - много се дебелее от тоа бел сос..а зехтин не купупвам от 3 години - бойкотирам Гърциялошото е че няма хубава свинска мас по магазините а и сланината е кът...не смеят да я продават, че е суров продукт и ако някой се разболее ще го закъсат