Ердоган за ЕС: Турция не може да чака до безкрайност!

Анкара може да преразгледа позицията си за Европа, заяви той
25 апр 2017 22:58,
140
Ердоган за ЕС: Турция не може да чака до безкрайност!
Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза днес, че Анкара може да преразгледа позицията си за присъединяването към Европейския съюз, ако бъде оставена да чака още дълго и ако сегашното враждебно отношение на някои държави от общността се запази, предаде Ройтерс.

Още по темата

Ердоган заяви, че решението на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа да постави Турция под наблюдение е "напълно политическо" и Анкара не го признава.

Той каза, че е готов да постави на референдум въпроса за присъединяването към ЕС и че Турция не може да чака до безкрайност, след като от 54 години стои пред вратата.

"Ако те не постъпват искрено, ние трябва да намерим изход. Защо да искаме още дълго? Говорим за 54 години", заяви Ердоган в интервю за Ройтерс в президентския дворец в Анкара.

"Великобритания попита своите хора и те гласуваха за Брекзит... Те имат душевен мир, те вървят към ново бъдеще и същото нещо беше проведено от Норвегия... а същото нещо може да се приложи и за Турция", каза той.

Ердоган посочи президентските избори във Франция, където крайнодясната лидерка Марин льо Пен заплашва с излизане от ЕС, и заяви, че общността е "на ръба на разпадането".

"Една или две страни не могат да поддържат ЕС жив. Имате нужда от страна като Турция, различна страна, олицетворяваща различна вяра, това би ги направило много силни", каза той.

"Но изглежда, че държавите членки на ЕС не осъзнават този факт. Те смятат, че е много трудно да приемат мюсюлманска страна като Турция", заяви Ердоган.

По въпроса за войната в Сирия той каза, че конфликтът не може да бъде решен, докато президентът Башар Асад остава на власт.

"Асад не е начинът за бъдещо решение в Сирия", заяви Ердоган. "Сирия би трябвало да бъде освободена от Асад, за да може да се появи решение", каза той.

Ердоган също така намекна за смекчаване на руската подкрепа за Асад. По думите му руският президент Владимир Путин му казал: "Ердоган, не ме разбирай погрешно. Аз не съм защитник на Асад, не съм му адвокат."

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия не разбраха ли, че не ни интересува колко е развита Турция. Златна да е пак не я харесваме!
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Средната заплата там е 450 Евро."Средната заплата тук е 917 лева според НСИ. Да те светна, ако не си информиран...
24
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с това реванье, бе! Проглуши ни ушите. Нали не иска в ЕС. За какво са тия вопли. Пак занимава цял свят със себе си.ТОЙ не харесвал Асад. Асад пък ще си го птемести. Отивай си у Анадола където те харесват!
23
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пуйкия е пред разпад:- Опит за преврат - неуспешен. Хиляди политически затворници...- Изтрещял референдум, разделил страната на две враждуващи фракции...- Кюрдите са на крачка от гражданска война, която ще разцепи Пуйкия...А султанчето на Пуйкия се пъне да влиза в ЕС...Кой луд ще приеме разпадаща се страна? Сирия има по-големи шансове да влезе в ЕС.
22
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция е в пъти по развита страна от нашият ***. Но много *** не го знаят. Само летището им не можем да им платим. Средната заплата там е 450 Евро. Имайки предвид че те не са в Европа. България е едно голямо нищо. Толкова е свикнала в мръсотия и мизерията че хората живеещи там си мислят че това е нормално.
21
23
 
11
 
! Отговори
турчин преди 6 години
-Икономика на Турция - бвп 800 милиарда годишно !-бвп на глава от населението- 11 000 долара-16-та икономика в света-нобелови лауреати за литература-народ със самочуствието на наследници на империя на три континента .........ЛЕКА НОЩ БЪЛГАРЕ-ЕВРОПЕЙЦИ !!!
20
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ерджо ако мисли, че може да заплашва ЕС - много е сбъркал. Но той действа като типичен ислямягa - заплахи, терор, убийства...
19
2
 
1
 
! Отговори
до 19 преди 6 години
Akо ти си турчин аз съм български *** !!!в турчина я няма тая злоба.
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя от две години пее, че щял да си преразгледа позицията за ЕС... щял, щял, щял...Пределно ясно е на всички, че Турция няма да влезе в ЕС. Казаха му недвусмислено - след около 1000 години, може и да влезе. Значи остават 946 години още. Или да си чака кротко в ъгъла, или да хваща да я "преразглежда" тая позиция, не само да лае.Или той си мисли, че някой ще каже "Въх, те може и да я преразгледат, дайте да ги преимем"?!? Хахахха. Тоя верно си мисли, че ще уплаши някой... айде у Мала Азия.
17
6
 
21
 
! Отговори
До турчин преди 6 години
Ние не сме цвете за мирисане, знаем си. Но вие сте плевел.
16
3
 
14
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
Един съвет да ме споменават с добро - не си харчете парите за референдум по отношение ЕС. Няма да сте в него. С този манталитет и наглост , и за Анадола не сте
15
22
 
7
 
! Отговори
турчин преди 6 години
Брях много злоба в коментарите бейй !!! А бря българи, вие за европейци ли се мислите бре ? А в Турция българите ги смятат за *** !
14
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази измислена държава,наследник на една провалена и кървава империя,е крайно време да бъде прекроена. Това е една мъка! Да разчиташ само на болюците и тълпите мингали,да не си измислил нищо цивилизовано или поне едно произведение на изкуството или книга и да имаш някакви смешни претенции че ето видите ли колко сме велики! Ами не сте! Нахални и нагли като Ердоган.
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заблудените европейци Ердоган видя какво става със техните членки някои ЕU страни надминаха в емиграция Сирия !!!Ердоган ги мота не иска "eu" който е под контрол на ционизма !!!
12
12
 
5
 
! Отговори
Ерголям преди 6 години
Че влезнем в ЕС с танковете
11
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция може да влезе само в границите на Анадола, където и е мястото ! Останалите земи ще се върнат на реалните им собственици. А Ердоган ще влезе в *** гъ.
10
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В пустинята и пясъците ви е мястото на вас ***!
9
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа се бори 70 години срещу диктатури. Тоя много добре знае че няма да влезе. Просто си трупа политически дивиденти вътре в страната. Турците не са много образовани ,ако съдъм по нашите и го удрят на национализъм . Нормално.
8
4
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
ДОБРЕ БЕ ЕРДОГАНЕ, НАПРАВИ И ТИ ЕДИН СЪЮЗ И ЧЕСТНО СЕ СЪСТЕЗАВАЙ С ЕВРОПЕЙСКИЯ. МОЖЕ ПЪК ДЪРЖАВИТЕ ДА РЕШАТ ДА НАПУСНАТ ЕС И ДА ИДАТ В ТУРСКИЯ СЪЮЗ. НАПРИМЕР РУСИЯ МОЖЕ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ТУРСКИЯ СЪЮЗ, ГЕРМАНИЯ, ФРАНЦИЯ, БРИТАНИЯ КАКТО НАПУСНА ЕС МОЖЕ ДА ДОЙДЕ ПРИ ТЕБ, ИЗРАЕЛ СЪЩО.... МАЛКО СЕ СЪМНЯВАМ, АМА ПРОБВАЙ...
7
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да сравнява Турция с Великобритания е доста пресилено, англичаните са дипломати хора, турците не са. Затова англичаните влязоха в ЕС, работиха като всички и после поискаха и излязоха, а турците искат да влязат като завоеватели и като осерат всичко да си напълнят бохчите и да се върнат по дивите села в Анадола. Така не става.