Ердоган за ЕС: Турция не може да чака до безкрайност!

Анкара може да преразгледа позицията си за Европа, заяви той
25 апр 2017 22:58,
140
Ердоган за ЕС: Турция не може да чака до безкрайност!
Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза днес, че Анкара може да преразгледа позицията си за присъединяването към Европейския съюз, ако бъде оставена да чака още дълго и ако сегашното враждебно отношение на някои държави от общността се запази, предаде Ройтерс.

Още по темата

Ердоган заяви, че решението на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа да постави Турция под наблюдение е "напълно политическо" и Анкара не го признава.

Той каза, че е готов да постави на референдум въпроса за присъединяването към ЕС и че Турция не може да чака до безкрайност, след като от 54 години стои пред вратата.

"Ако те не постъпват искрено, ние трябва да намерим изход. Защо да искаме още дълго? Говорим за 54 години", заяви Ердоган в интервю за Ройтерс в президентския дворец в Анкара.

"Великобритания попита своите хора и те гласуваха за Брекзит... Те имат душевен мир, те вървят към ново бъдеще и същото нещо беше проведено от Норвегия... а същото нещо може да се приложи и за Турция", каза той.

Ердоган посочи президентските избори във Франция, където крайнодясната лидерка Марин льо Пен заплашва с излизане от ЕС, и заяви, че общността е "на ръба на разпадането".

"Една или две страни не могат да поддържат ЕС жив. Имате нужда от страна като Турция, различна страна, олицетворяваща различна вяра, това би ги направило много силни", каза той.

"Но изглежда, че държавите членки на ЕС не осъзнават този факт. Те смятат, че е много трудно да приемат мюсюлманска страна като Турция", заяви Ердоган.

По въпроса за войната в Сирия той каза, че конфликтът не може да бъде решен, докато президентът Башар Асад остава на власт.

"Асад не е начинът за бъдещо решение в Сирия", заяви Ердоган. "Сирия би трябвало да бъде освободена от Асад, за да може да се появи решение", каза той.

Ердоган също така намекна за смекчаване на руската подкрепа за Асад. По думите му руският президент Владимир Путин му казал: "Ердоган, не ме разбирай погрешно. Аз не съм защитник на Асад, не съм му адвокат."

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
22
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Каква Европа сънува Ердоган ...3% в Европа и 97% в Анадола.....
5
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е аз от 54 години ако чаках...поне от достойнство щях да кажа отдавна че НЕ искам да влизам :) Не те искат в Европа бе...На какъв език да ти го кажат? Те са възпитани хора не крещят по площадите.
4
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТУРЦИЯ ЩЕ ЧАКА ДО БЕЗКРАЙНОСТ. НИКОЙ НЯМА ДА Я ПУСНЕ В ЕС. И НИКОЯ СИЛА ИЗВЪН ЕС НЯМА ИНТЕРЕС ОТ ТУРЦИЯ В ЕС.
3
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много дежурни турци в този сайт.
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя пущи ли башибозука ойде Европата.
1
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Анадола се връща към ориента. А пишете сега минуси!