ПАСЕ възобнови мониторинга спрямо Турция

Анкара остро осъди "несправедливото решение"
Обновена: 25 апр 2017 19:58 | 25 апр 2017 19:58, Елка Василева
27
ПАСЕ възобнови мониторинга спрямо Турция
Снимка: архив, Reuters

Депутатите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ гласуваха за възобновяване на процеса на мониторинг спрямо Турция, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение на ПАСЕ в Тwitter.

"ПАСЕ току-що гласува за възобновяване на процедурата по мониторинг на ситуацията в Турция, която беше прекратена през 2004 г.: 113 депутати гласуваха за, 45 - против, а 12 се въздържаха", се посочва в съобщението.

Турското външно министерство заяви по-късно, че остро осъжда "несправедливото решение" на ПАСЕ да постави страната под наблюдение, предаде Ройтерс. Турското външно министерство посочи също, че на Анкара не й остава друг избор освен да преразгледа отношенията си с ПАСЕ.

Взимането на решение за повторно откриване на процедура за наблюдение спрямо Турция под ръководството на злонамерени кръгове в ПАСЕ е позор за този орган, който претендира да е люлката на демокрацията, се казва в съобщение на турското външно министерство. В съобщението се добавя, че ксенофобията и ислямофобията се "разпространяват стремително" в Европа.

Депутатите в ПАСЕ  заявиха безпокойство за това, което те определят като заглушаване на инакомислието и нарушения на правата при управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган, който съсредоточава все повече власт в ръцете си.

Докладчикът на ПАСЕ за Турция Мариане Мико заяви днес, че гласуваните на референдум на 16 април конституционни промени, които съществено разширяват президентските правомощия, "не съответстват на нашето фундаментално и всеобщо разбиране за демокрация". Тя подчерта, че мониторинговият процес не е "наказание", а опит да се засили диалогът с Турция, предаде агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: ТурцияПАСЕ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До али Това ще рече,че Турция вече няма да получава пари от ЕС и достъп до европейския пазар,няма да има право на глас в световни организации,които финансират и подпомагат хората по света,които се нуждаят от помощ.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция ще се лиши от всички "екстри",които получаваше от ЕС и организациите,свързани със съюза.
12
1
 
0
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 6 години
АЛЛАХ Е ВЕЛИК И АЗ СЪМ НЕГОВИЯ ПРОРОК.
11
0
 
3
 
! Отговори
тръмп в очите преди 6 години
ПАСЕ,ПАСИ,ПАСЕМ .Пролет е ! Тревата е сочна!
10
2
 
7
 
! Отговори
Ердоган преди 6 години
много се уплаших ша знаете...от страх ще изпусна 3 милиона бежанци към континента.кво да прааа
9
1
 
0
 
! Отговори
Bai ganu преди 6 години
До ТУРЧИНUvajenieto se zaslujva a ne se dava zaradi sinite o4iKak taka vsi4ki iskat da jiveiat s cennostite na zapada svobodite a ne iskat da si izmestiat ostarelite razbirania I da se integrirat i promeniat Zapada Im predlaga demokracia ama te si ia iskat v tehen variant s diktator na varha E aide obiasni mi kade e logikata
8
0
 
0
 
! Отговори
Bai ganu преди 6 години
До АнонименAmi kvo da o4akva6 ot sistema bez modernizirano orientalsko pravosadie?Edinstvenno primitivni metodi
7
0
 
0
 
! Отговори
Bai ganu преди 6 години
До Евет Евет ЕветElementarno e Ako iska6 da prinadleji6 kam semeistvoto triabva da prieme6 cennostite pravilata I povedenieto na semeistvoto za da ima sinhron a ne da se opitva6 da naloji6 svoite izostanali orientalski 4alami
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще си разплета жилетката, че говори психопата.
5
7
 
9
 
! Отговори
Евет Евет Евет преди 6 години
ЕС е жалка организация която не може да озапти пашата
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледайте ройтерс Ердоган говори
3
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кой му пука какво приемат от министерството в Турция?Белите хора казаха - мониторинг за диктатора.!Това е една надежда за хората които не харесват" лудият" и живеят в Турция. Да се надяваме, че това ще го възпира от саморазправа със опозицията, иначе може да му пожелаем съдбата на другите ислямски диктатори!
2
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демократите са бетер комунисти уж трябва да се уважава гласът на народа а в същия момент се оссраха
1
2
 
11
 
! Отговори
1 преди 6 години
Какво лошо има в монитиринга на ПАСЕ? Що за логика би фовела до такова странно заключение?