Джихадисти настояват: Русия да се изтегли от Сирия

Групировката, поела отговорност на Петербург, заплаши с нови атаки
26 апр 2017 09:15, Елка Василева
31
Джихадисти настояват: Русия да се изтегли от Сирия
Снимка: архив, Reuters

Свързаната с Ал Кайда група "Батальонът на имам Шамил", поела отговорност за взелия 16 жертви на 3 април бомбен атентат в метрото на Санкт Петербург, настоява в същото изявление Русия да изтегли войските си от Сирия. В противен случай заплашва с нови атентати, пише руският в. "Аргументи и факти".

Печатът помества нови подробности за изявлението на терористите, разпространено вчера от мавританска осведомителна агенция и прехванато от американския център за наблюдение на джихадистки сайтове SITE.

"Батальонът" заяви, че нападателят Акбаржон Джалилов действал по инструкции от лидера на Ал Кайда - Айман аз Зауахири.

Още по темата

Джихадистите не съобщиха в коя страна и в кой град планират нови нападения, отбелязва "Обшчая газета".

Според говорител на терористичната групировка атентатът от 3 април е бил организиран във връзка с очакваното същия ден посещение на руския президент Владимир Путин в Санкт Петербург. По думите му експлозията е отговор на руската военна инвазия в Сирия, посочва "Дни".

"Изненадващо е, че си мълчаха досега", коментира изявлението на "Батальона" Виктор Озеров, шеф на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията - руския сенат, цитиран от "Вести".

"За подобни групировки да си сложат името на който и да било терористичен акт означава престиж. Точно затова извършват атентати - за да покажат колко са значими и влиятелни", казва сенаторът. Той обаче не вярва причина за атентата да е била руската подкрепа в борбата на сирийския президент Башар Асад с екстремистите от "Ислямска държава".

"Комерсант" припомня, че руското следствие съвместно с киргизстанските тайни служби проверява дали атентаторът Джалилов, роден в киргизстанската Ошка област, не е действал всъщност под влияние на терористичната групировка "Туахид ал джихад". Според киргизстанския Комитет за национална сигурност тя включва стотици етнически узбеки като Джалилов, включително от неговото родно място.

Медиите писаха по-рано, че поръчител на атентата в петербургското метро е Сирожидин Мухтаров, укриващ се под псевдонима Абу Салах ал Узбеки, припомнят руски електронни издания.

Според източници от Бишкек Мухтаров е имал контакти с воюващи в Сирия уйгурски терористични групировки, свързани с Ал Кайда и Джебхат ан Нусра. Освен това досега се предполагаше, че в атентата е замесена и "Ислямска държава", се казва в материала.

Неотдавна шефът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников заяви, че поръчителят на атентата е установен, но обеща да огласи подробности за него по-късно, посочва електронният в. "Политиката днес".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
17
 
! Отговори
Българин преди 6 години
"Геният" Бобчо се показа отново.
9
1
 
17
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 12Това Ано Умни Означава че вместо рашките да хабят 150 000$ за една лазерно или телевизионно или ГПС Глонасс насочвана бомба хабят 1000$ за една обикновена бомба и постигат един и същи ефект - но това се отнася само и единствено за НЕПОДВИЖНИ ЦЕЛИ за стрелба по Джихадмобили, Танкове и прочие искат не искат ползват ракети по десетки и дори стотици хиляди долари едната.
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименРазбира се, че е глупост, за разлика от "томахавките". Те са толкова умни, че никой не може да познае къде ще паднат.
7
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиБоби пак си преял с руски фасул снощи, а сега правиш бомбопускане по безаналоговата руска система СВП-24 каквото и да значи тая руска глyпост.
6
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо мълчаха 3 седмици? Ами много просто защото не са те авторите на атентата. Иначе джихадистите реагират на първия час.
5
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално, терористите се обръщат срещу господарите си
4
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така ги уплашихте, че засилват присъствието на авиогрупата си в Хмеймим. Преди няколко дни са пристигнали още модерни бомбардировачи Су-34, а в някои ирански и израелски медии се спекулира, че ще пратят и ВДВ за наземни операции.
3
3
 
41
 
! Отговори
ха преди 6 години
Тези *** май не познават Русия!?
2
2
 
43
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
ДООБРЕЕ ОЩЕ УТРЕ ЩЕ СЕ ИЗТЕГЛИМ УПЛАШИХТЕ НИ.
1
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми е интересно, тая ***, няма ли кой да я ампутира от света? Защо като са толкова смели и велики, не нападат военни подразделения, ами мирни граждани!?