Китай пусна на вода първия самолетоносач, разработен там

Пекин вече има един, чийто корпус бе произведен в СССР
Обновена: 18 май 2017 15:13 | 26 апр 2017 13:37, Елка Василева
88
Китай пусна на вода първия самолетоносач, разработен там
Снимка: Reuters

Китай пусна на вода втория си самолетоносач. Това е и първият китайски самолетоносач, който е изцяло проектиран и конструиран в страната.

Пускането на вода на самолетоносача стана по време на церемония, на която в корпуса му бе разбита бутилка със шампанско и беше прерязана червена лента.

Церемонията се състоя в корабостроителниците в Далян, в североизточната част на Китай, предаде Франс прес.

Корабът все още си няма име. Той е широк 75 метра, дълъг е 315 метра и има водоизместимост от около 70 000 тона, съобщава Ройтерс.

Пекин вече има един самолетоносач - "Ляонин", чийто корпус бе произведен в бившия СССР преди повече от четвърт век. "Ляонин" официално постъпи на въоръжение в китайската армия през 2012 г., но едва миналата година той участва в първите си учения и излезе за първи път в Тихия океан.

Новият самолетоносач ще бъде с конвенционално задвижване. Ще бъдат необходими още две години, за да може корабът да бъде напълно оборудван и да бъде тестван в морето.

На самолетоносача ще има 24 китайски изтребителя Шънян J-15, които са разработени на основана на руските Сухой Su-33. Ще има и 12 хеликоптера за борба с подводници, за участие в спасителни операции и в операции за ранно предупреждение.

Новият самолетоносач се вписва в амбициозните планове на Пекин за експанзия на китайските военноморски сили. Китай има намерение да се сдобие с близо 270 бойни кораба, подводници и други логистични плавателни съдове до 2020 г., съобщава Асошиейтед прес.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: Китайсамолетоносач
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудя се защо им е изобщо самолетоносач. Това оръжие става само за тормоз на слаби държави, именно за тва краварите имат толкова много. Стане ли война с развита държава, ще е цяло чудо ако някой от тия самолетоносачи оцелее повече от 5 дена, и то в охранявано военно пристанище. В открито море ще са потопени в рамките на часове.Явно го правят повече за ПР отколкото по приложение. Бързи стелт катери с въоражени с ракети - това му е майката. И подводници!!!
51
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кораба не е проектиран от Китай, а си е почти пълно копие на този, който купиха от Русия, както и самолетите им са в общи линии копия.Китайците копират от най-добрите ;) Въпреки, че от край време имат всичките данни за Ф35, дори и през главата не им минава да правят подобна глупост.
50
3
 
1
 
! Отговори
ончо преди 6 години
Гадорянка, лъжеарменецо,искаш ли да те подкарам с манивелата пиле?Поздрави от Арменския културен дом, мошенико!
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бързо, чисто и безопасно. И удобно. ГАДОРЯН . Вьри в китай там има много заведения от типа на кафенета нощни клубове и тн кьдето си плащаш и ти слагат маска да подишаш чист вьздух. Китай аааааааа не мерси неща и да чувам
48
2
 
5
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Ми някои подценяват. Смятайте ако Китай имаше петрола на СА или Кувейт. Но и така се справят чудесно с предизвикателствата на днешния ден. Убеден съм че ще са от първите които ще използват въздушен личен транспорт. Дронове вместо коли. Бързо, чисто и безопасно. И удобно. Тия ковчези на 4 колела вече се изчерпаха.
47
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що самолетите им са Сухой бе ! Направили едно корито и голема работа те американците имат много повече ама нещо близо около Сирия избягват да пускат котва .
46
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И НИЕ ПРАВЕХМЕ ХУБАВИ КОРАБИ И ИМАХМЕ ГОЛЯМ ТЪРГОВСКИ И РИБОЛОВЕН ФЛОТ, НО НИ ЗАПОВЯДАХА ДА УНИЩОЖИМ ВСИЧКО, КОГАТО ВРЕМЕТО БЕШЕ НАШЕ.
45
1
 
3
 
! Отговори
Соросомишка преди 6 години
Цър-цър-цър.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 32Да се съвокупя с родителката ти в нестандартна позиция, колкото и да е гнусно! А ти тичай за социални помощи от НПО-тата!
43
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГАДОРЯН що да го подценяваме китайците са много напред спрямо пияндуристанската руска ко4ина по икономика технилогий армия а сега и Флот
42
1
 
3
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Европа правеше и все още прави най добрите коли, оръжия, най много научни открития, но фокуса все повече се измества към Китай, Япония, Южна Корея. Даже Индия дърпа напред. В общи линии не виждам добро бъдеще за Европа. Не става само с политика на моркова. Иска си и тояга. Дебела и дълга тояга. Инак ще те изръфат глутниците вълци.
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КИТАЙ ЩЕ ВЛАДЕЕ СВЕТА. НО ПОГЛЕДИТЕ ИМ СА НАСОЧЕНИ КЪМ АМЕРИКА. ТАМ ВЕЧЕ ИМА 40 МИЛИОНА КИТАЙЦИ АМЕРИКАНСКИ ГРАЖДАНИ.
40
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това руско недоразумение "кузнецоФ" пуши повече от Кремиковци!ТАСС съобщил/по информация на ДНЕС.БГ/ , че така руският вапор се доближавал до модерните американски СТЕЛТ технологии и бил невидим за противника.При това е използвал и руски каталитични конвертори-последен модел.
39
4
 
4
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Качвал съм се на китайски боен кораб. Фрегата беше. Нищо гемийка като размер, но произведена в Китай. Не ги подценявайте. Вижте една смешна Сев Корея ко прави и сами си правете изводите. Уж гладни жадни не знам какво си, а дразнят краварите.
38
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 32Мокри сънища! Китайците имат няколко хиляди години история, философия и военно изкуство. Много умни хора са имали за настолна книга "Изкуството на войната" и са наизустили Сун Цзъ, Лао Цзъ, Конфуций. *** мечтаят Китай да нападне Русия. Е, това няма да се случи! Завчера откриха тържествено паметник на руските войни. Ако стане нещо, то ще е мащабна война с Кравария. Дали ще е заради Южнокитайско мореили в Жълто море, но нещата вървят натам. КНР няма да остави Корея!
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕДИН ОНИКС И ТОВА ЧУДО СТАВА КОРАЛ
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
скоро ще има блякаут на китайската качествена техника, и корабу ша го хване дрейфа в пасифика и ша го разцепа на две накой тайфун и до там
35
1
 
6
 
! Отговори
до 26 преди 6 години
Гадорян-джан, не съм съгласен, че печенегите са изчезнали. Мисля, че винкелните им наследници и днес гордо порят с голфо необятните пернишки простори.
34
3
 
7
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
А сега да се замислим. За последните 5 - 6 хил години колко империи е имало и къде са били ситуирани. Египет - Африка, Асирия , Вавилон - Азия, Персия - Азия, Ал Велики - Европа, Рим - Европа, Арабски халифат - Азия, Чингис Хан - Азия, Османска империя - Азия, Британска империя - Европа. Искам да кажа че Европа рядко е била фактор във военно политически смисъл. А сега в светлината на днешните събития това са й последните години на съществуването й. Да континента ще си го има , но хората не. Ще бъдат претопени и заличени. А можеше да бъде съвсем различно. Решенията в миналото влият на бъдещето.
33
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По суша въздух и вода Китай превъзхожда русия