Китай пусна на вода първия самолетоносач, разработен там

Пекин вече има един, чийто корпус бе произведен в СССР
Обновена: 18 май 2017 15:13 | 26 апр 2017 13:37, Елка Василева
88
Китай пусна на вода първия самолетоносач, разработен там
Снимка: Reuters

Китай пусна на вода втория си самолетоносач. Това е и първият китайски самолетоносач, който е изцяло проектиран и конструиран в страната.

Пускането на вода на самолетоносача стана по време на церемония, на която в корпуса му бе разбита бутилка със шампанско и беше прерязана червена лента.

Церемонията се състоя в корабостроителниците в Далян, в североизточната част на Китай, предаде Франс прес.

Корабът все още си няма име. Той е широк 75 метра, дълъг е 315 метра и има водоизместимост от около 70 000 тона, съобщава Ройтерс.

Пекин вече има един самолетоносач - "Ляонин", чийто корпус бе произведен в бившия СССР преди повече от четвърт век. "Ляонин" официално постъпи на въоръжение в китайската армия през 2012 г., но едва миналата година той участва в първите си учения и излезе за първи път в Тихия океан.

Новият самолетоносач ще бъде с конвенционално задвижване. Ще бъдат необходими още две години, за да може корабът да бъде напълно оборудван и да бъде тестван в морето.

На самолетоносача ще има 24 китайски изтребителя Шънян J-15, които са разработени на основана на руските Сухой Su-33. Ще има и 12 хеликоптера за борба с подводници, за участие в спасителни операции и в операции за ранно предупреждение.

Новият самолетоносач се вписва в амбициозните планове на Пекин за експанзия на китайските военноморски сили. Китай има намерение да се сдобие с близо 270 бойни кораба, подводници и други логистични плавателни съдове до 2020 г., съобщава Асошиейтед прес.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: Китайсамолетоносач
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самолетоносачите са добро оръжие, но само срещу страни без авиация, ПВО и брегова защита. Или ако им липсва един то тези 3 компонента. В Азия има много такива. Самолетоносача е оръжие за агресия, не за защита.
71
1
 
1
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Ако е като всички китайски стоки горко им на моряците!
70
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече има изготвени карти, със севернокитайска провинция Сибир!Данните са включени в най-новите навигационни системи.
69
1
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Е, сигурно имат проблеми, но това е само началото. Ще се научат да ги правят. Китайците са трудолюбив народ, могат да направят всичко. И светът вече не е еднополюсен, което не е лошо.
68
11
 
6
 
! Отговори
Ташунко преди 6 години
До Дедо МъдиНе питай него как се сваля Сармат, питай американците, те знаят.Или си мислиш, че един от технологичните гиганти на планетата с колосален бюджет за отбрана не знае какво да прави с първобитните оръжия на група алкохолици?
67
8
 
2
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Доста забавна статийка! Като ги знам китайчетата как качествено работят, освен ако не произвеждат по чужд лиценз, и чужд контрол, цяло чудо ще е, ако този самолетоносач може да носи сам себе си, а за самолетчетата им, не ща и да мисля! Не, че ние сме велики производители, но... Китайски самолетоносач? А, стига бе!
66
2
 
4
 
! Отговори
Джейнс Дефенс преди 6 години
До Дедо Мъдисармат, друже, ако излети, никой няма да си играе да го сваля, а ще изстреля своите за ответен удар, благодарение на детхенд системите. полетят ли сарматите, ще излетят полариси, лансове и прочие тризъбци на въоръжение, и всем пиздец.
65
0
 
3
 
! Отговори
хапа преди 6 години
До Анонимен 64защото е въпрос на престиж за една голяма във всеки един смисъл държава, да има самолетоносачи.
64
1
 
5
 
! Отговори
Отвратен от червени преди 6 години
А кога ще направят сносни тоалетни за работниците и миньорите си?
63
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия сменя самолетите "Сухой" с "Мокрой".
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудя се защо им е изобщо самолетоносач. Това оръжие става само за тормоз на слаби държави, ....В сравнение с тях всички са слаби.
61
6
 
3
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 6 години
До Анонимен 61Мче кажи ти бе момче??? Знаеш ли какво е по бездорожье севера??? Питай ютуб? Тези за електромобилите са и еко дизела са само за хора които не са никак умни!Ама вие дето даже и не сте ходили в казарама гледате умно и поучавате! Я кажи как се сваля "Сармат"?
60
0
 
7
 
! Отговори
Експерно становище преди 6 години
Китай може да постигне ниска цена на самолетоносач ....ще е по-евтин от контейнеровоз а такива имат хиляди!
59
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стане ли въпрос за бомби и оружия руските полконници са на първа линия.Кажете нещо за развиване на нови технологии...или...как да произведете една читава кола...или поне един миксер.
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Анонимен 45Не мисля че тук правят от този тип ракети. Тук сме по дребните оръжия, от типа който е на въоръжение в ИСИЛ...
57
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 58С 1/10 от парите, които струва един самолетоносач може да направиш оръжия, които да потопят 10 самолетоносача.Това е възможно най-неефективния военен кораб, който може да съществува. Разбира се, срещу тези, които не могат да си позволят 1/10 от самолетоносач е ефективен, но до там. В общи линии - всичко е поза и пъчене. Разбира се, и тероризиране на слаби държави, които нямат средствата да противодействат.
56
6
 
8
 
! Отговори
Striker преди 6 години
Какво е мужикистански стелт - Руски самолетоносач на дизел - невидим е за всички, обвит е в дим! :)))
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дизелак ли е?
54
8
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 45 преди 6 години
GoVнийьо, Китай, освен че купува "пияндурска" техника и я копира, вече прави грешката да си прави самолетоносачи. А това са гробници на хиляди моряци и стотици самолети. Заради което руснаците се отказаха от този вид оръжие. В замена на това правят "убийци на самолетоносачи". С малко пари - колосален ефект! И екологичен при това - храна за белите, сините и тигровите акули! В природата празно няма!Обяснявам: един катер с 8 ракети, произведен в Булгария, праща на дъното кериър, 100 пъти по-голям
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
53 хахаха *** . Още ли въртите по форумите тази глупост