По Brexit: Искаме защита на българите на Острова

МС одобри позицията ни по темата за Европейския съвет
5
По Brexit: Искаме защита на българите на Острова
Снимка: БТА, архив

България подкрепя изключване на възможността Обединеното кралство да води отделни преговори с държавите-членки за излизането си от ЕС и настоява за защита на правата на българите там.

Днес Министерският съвет одобри позициите на България за участие в заседанията на Съвет "Общи въпроси" (27 април 2017 г.) и на Европейския съвет (29 април 2017 г.), които ще се проведат във формат 27 държави-членки на ЕС.

Тяхна основна задача ще бъде разглеждането и приемането на Политическите насоки за водене на преговорите с Обединеното кралство за оттегляне от Европейския съюз. Това е първата стъпка в процеса на преговорите след внасянето на 29 март на формалното уведомление от британското правителство по чл. 50 от Договора за Европейския съюз.

Освен единство на позицията на ЕС, страната ни подкрепя основните елементи на проекта на Политически насоки, сред които желанието за постигане на "урегулирано“ излизане, което да намали несигурността за гражданите и бизнеса; неделимост на четирите свободи на движение; спазване на принципа "нищо не е договорено, докато не е договорено всичко“, както и фазовия подход, предвиждащ постигане на "достатъчен напредък" в преговорите по споразумението по чл. 50, преди да се пристъпи към преговори по бъдещата рамка на отношенията между ЕС и Обединеното кралство.
 
България подкрепя още постигането на споразумение, съдържащо недискриминационен и ефективно приложим механизъм за защита на правата на гражданите. Ключови за страната ни са въпросите за защитата на правата на българските граждани в Обединеното кралство, включително в контекста на координацията на системите за социална сигурност и трансграничното здравно обслужване.
 
Друга важна област са възможните директни последици за бюджета на ЕС и съответно рисковете за ограничаване на средствата, получавани от страната ни по линия на Кохезионния, структурните и инвестиционните фондове на ЕС, повишената несигурност в редица сектори на икономиката и опасността от фрагментиране на Единния пазар, възможната асиметрия в митническото третиране и др.
 
Очакваме Обединеното кралство да изпълни всички свои ангажименти, вкл. по изпълнението на Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020, по Изявлението ЕС-Турция по миграцията и други международни ангажименти, поети по време на европейското й членство.

5
Още по темата: ЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4
Да българи сме но само по документи! Понеже повечето от нас са изключително прости, завистливи, лицеменрни, нагли и крадливи оцеляваме по отделно и персонално! Не помагам на българи (нови звезди) от отдавна и се чувстван чудесно! Колкото повече селяк изгонят (и ще го направят само изчакайте още малко) толкова по-добре за ЮК! Повечето българи не се интегрират просто защото са супер задупени и прости но на всичкото отгоре с огромни претенции и съдници на месните хора! Айде марш у кретения!!
4
3
 
0
 
! Отговори
До коментар 2 преди 1 година
Нищо лично,но фа те попитам,Ти Българин ли си или...........
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1, говориш глупости!
Мнението на страните членки се взима само при приемане на дадена страна, не при напускане.
При напускането на страна член на ЕС, се взима под внимание само решението на суверена и както знаеш, британците гласуваха Exit! Никой не може да ги спре.
Пък и Великобритания си е Великобритания, каквото и да си говорим.
2
6
 
5
 
! Отговори
велик ташак преди 1 година
На булгарите само сопа на острова
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Nerazbirate li brexit nyama da ima?
Kato doide vreme za glasuvane na 27 te durjavi za da da izlizat uk,poznaite dali niama da ima pone edna durjava da kaje ne na uk za brexit i kato ne e suglasna edna ot 27 te nemoje da udobryat molbata na uk po chlen 50 ot Lisabonskiya dogovor.
Nali taka nie nemojahme da vlezem prez 2004 deto Holandiya ni sprya