Свободата на медиите по света – застрашена както никога

България е на 109-о място в класацията на "Репортери без граници"
26 апр 2017 10:23, Елка Василева
26
Свободата на медиите по света – застрашена както никога
Снимка: архив, Reuters

Атаки срещу медиите, фалшиви информации, репресии и триумф на "силните хора" като Тръмп и Ердоган - никога свободата на медиите по света не е била толкова застрашена. Тази обезпокояваща констатация е направена в годишния доклад на неправителствената организация "Репортери без граници", посветен на свободата на медиите, предаде Франс прес.

Свободата на медиите преживява "трудна" и "много сериозна" ситуация в 72 (от общо 180 изброени и класирани в доклада страни), сред които са Китай, Русия, Индия, почти всички страни от Близкия изток, Централна Азия и Централна Америка, както и две трети от страните в Африка.

Картата на света, съставена от "Репортери без граници", е "превзета" буквално от червен цвят, което означава, че ситуацията със свободата на медиите е трудна, и с черен цвят, което означава, че ситуацията на свободата на медиите е много сериозна.

България е на 109-о място в класацията, в която са включени 180 държави. Страната ни се е изкачила с четири места в индекса в сравнение с миналата година, когато е била на 113-о място. На България е поставена и оценка 35,01.

Оценката на страните, подредени в индекса, се формира въз основа на специална методология, подробно представена в сайта на "Репортери без граници". Тя включва няколко критерия като медийна независимост, самоцензура, плурализъм, законова рамка, прозрачност, качество на инфраструктурата в подкрепа на създаването и изготвянето на новини и информация.

Най-високата оценка е 0, което означава пълна свобода на медиите, а оценка 100 означава тотална липса на свобода на медиите. За сравнение Норвегия, която е начело в индекса, има оценка от 7,60, а страната в дъното на класацията - Северна Корея, която е на 180-о място, има оценка 84,98, тоест няма страна нито с максималната, нито с минималната оценка.

Медиите са свободни само в петдесетина страни по света - в Северна Америка, Европа, Австралия, южната част на Африка, се посочва още в доклада.

"Репортери без граници" са обезпокоени от това, че има риск от негативна промяна в ситуацията със свободата на медиите по света, по-специално във важни демократични страни, се отбелязва още в документа.

"Вманиачеността по следенето и неспазването на принципа за запазването на тайната за източниците допринасят за спада на много страни, смятани довчера за добродетелни в областта на свободата на медиите", се констатира в доклада. Така например САЩ са слезли надолу с две места до 43-о място, а Великобритания е слязла надолу с две места до 40-о място.

"Идването на власт на Доналд Тръмп в САЩ и кампанията за Brexit във Великобритания дадоха по-голяма гласност на критиките и нападките срещу медиите и на фалшивите новини", се отбелязва още в доклада. "И навсякъде, където моделът на силния и авторитарен човек триумфира, свободата на пресата отстъпва", се посочва още в документа.

Отстъпление се констатира в Полша (54-о място), където е задушена независимата опозиционна преса, и в Унгария на премиера Виктор Орбан (71-о място). В Турция (на 155-о място, което е с 4 места по-надолу в сравнение с миналата година) президентът Реджеп Ердоган решително се отклони към авторитарните режими и "страната се превърна в най-големия затвор в света за работещите в медиите", отбелязват "Репортери без граници". Русия на Владимир Путин (на 148-о място) остава все така "пуснала корени" в дъното на класацията, допълва организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Горките "фейк" медии били застрашени че някой може да ги накара да пишат истината.
21
0
 
0
 
! Отговори
А тате каза, преди 6 години
че най-най- свободния сайт и "Дневник", там си свободен да плямпаш всякакви глупости стига да са против Путин и Русия.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...са свободни само в петдесетина страни по света - в Северна Америка, Европа, Австралия, южната част на Африка, се посочва още в доклада."Свободни от какво? Да пишат каквото им се заповяда и който им плати!?
19
0
 
0
 
! Отговори
Ей Сидни, преди 6 години
какво значи коремяк?Сигурно искаш да кажеш,че от евтината и некачествена храна си пуснал корем ли?
18
1
 
0
 
! Отговори
До 17 преди 6 години
Толкова си и бил в Норвегия!В кръчма там бира за 5 лева няма!
17
2
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До Не се съмнявам, че Не пиши глупости за Япония.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ISKAM HLYAB I MESO,A NE SLOBODA.
15
0
 
6
 
! Отговори
Не се съмнявам, че преди 6 години
в годишния доклад на неправителствената организация "Репортери без граници", Япония е на едно от челните места. Японски министър избухна заради въпрос на репортер, попитал го за отговорността на държавата за съдбата на хората, доброволно напуснали района, пострадал от ядрената авария в АЕЦ "Фукушима-1", при която загинаха 18 хиляди души. Министърът, видимо ядосан, поиска журналистът да излезе от залата, а когато той отказа и продължи да задава въпроси, грубо му викна да млъкне.
14
7
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 6 години
Може! Като начало започнете да отделяте 1/9 от заплатата си за такси за поддръжка на тревните площи около блока и почнете да си плащате по 5 лева на преминаване от зона 3 София през централни Зона 2 и Зона 1. После в кръюмата остави 5 лева за една малка бира и сте в Норвегия. (цените съм коригирал за стандарта)
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значи свободна медия, да могат да те псуват или ти промиват мозъка от сутрин до вечер, иначе не си свободен, излезте вече от матрицата.
12
2
 
6
 
! Отговори
до 9 - чичо Сидней преди 6 години
Да не те хапал австралийски паяк? Пак избиваш комплекси нещо. Освен по крайбрежието Австралия е по-зле от ромски катун. Не си едниствен дето си бил там. Ама ако си отишъл от Горно Нанадолнище в Сидней и вече имаш тоалетна в партамента ми е ясно защо си възхитен.А кой какво яде също знаем - ГМО-то е при вас от 20 години. Може пък и това да ти е размътило мислите, ако си изял картоф с ДНК на гугутка.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дали можем да се сравним с Швеция, Норвегия, Финландия, Швейцария?
10
2
 
8
 
! Отговори
без преди 6 години
Е как решиха, че Норвегия е на първо място. Посмей да се изкажеш против властта тук и влизаш в специални списъци за потенциално опасен. Къде е свободата?Да не говорим, че по телевизията никой не критикъва далаверите на богаташите.
9
0
 
14
 
! Отговори
Тимчо ухото преди 6 години
Медиите в БГ се изхранват от политически партии,икономически групировки,съмнителни фондации,корумпираната държава(властта) и мозъчни тръстове плюс 20% реклама, е няма как да сме първи повече ни приляга мястото около 160
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиквата контролира всички телевизии и медии, които представят една напълно фалшива и изкривена картина на действителността, нямаща нищо общо с реалния живот на хората.
7
0
 
2
 
! Отговори
west преди 6 години
tova ne vaji za bnt, bnr i dr.bg medii. lajat si na volya kolko im sarce saka.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
109 място?Със сигурност сме на 159.Малко са ни надценили.Има ли у нас независима и безпристрастна медия?Аз не знам.Ако нйкой знае,да я посочи.
5
0
 
13
 
! Отговори
ф преди 6 години
Какви медии ,каква наука какви 5 лева ..Всичко е интернет .
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми излиза сметката:"Свободата на медиите преживява "трудна" и "много сериозна" ситуация в 72 (от общо 180 изброени и класирани в доклада страни)"Това означава, че страните от 109-та до 180-та позиция включително (общо 72) са в тази група. България е на 109-то място. Значи трябва да е в тази група. Но не е. На картата е оцветена в оранжево.Къде е грешката в изчисленията?
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да сме на последно място по свобода на медиите. Някой да спомене един опозиционен вестник, телевизия, или сайт. Няма такива, всички лъскат упорито пожарникарския ***. Правя паралел, с путинска Русия, където има над 100 опозоиционни медии. Е за какво говорим? Май сме на едно със Северна Корея.