Свободата на медиите по света – застрашена както никога

България е на 109-о място в класацията на "Репортери без граници"
26 апр 2017 10:23, Елка Василева
26
Свободата на медиите по света – застрашена както никога
Снимка: архив, Reuters

Атаки срещу медиите, фалшиви информации, репресии и триумф на "силните хора" като Тръмп и Ердоган - никога свободата на медиите по света не е била толкова застрашена. Тази обезпокояваща констатация е направена в годишния доклад на неправителствената организация "Репортери без граници", посветен на свободата на медиите, предаде Франс прес.

Свободата на медиите преживява "трудна" и "много сериозна" ситуация в 72 (от общо 180 изброени и класирани в доклада страни), сред които са Китай, Русия, Индия, почти всички страни от Близкия изток, Централна Азия и Централна Америка, както и две трети от страните в Африка.

Картата на света, съставена от "Репортери без граници", е "превзета" буквално от червен цвят, което означава, че ситуацията със свободата на медиите е трудна, и с черен цвят, което означава, че ситуацията на свободата на медиите е много сериозна.

България е на 109-о място в класацията, в която са включени 180 държави. Страната ни се е изкачила с четири места в индекса в сравнение с миналата година, когато е била на 113-о място. На България е поставена и оценка 35,01.

Оценката на страните, подредени в индекса, се формира въз основа на специална методология, подробно представена в сайта на "Репортери без граници". Тя включва няколко критерия като медийна независимост, самоцензура, плурализъм, законова рамка, прозрачност, качество на инфраструктурата в подкрепа на създаването и изготвянето на новини и информация.

Най-високата оценка е 0, което означава пълна свобода на медиите, а оценка 100 означава тотална липса на свобода на медиите. За сравнение Норвегия, която е начело в индекса, има оценка от 7,60, а страната в дъното на класацията - Северна Корея, която е на 180-о място, има оценка 84,98, тоест няма страна нито с максималната, нито с минималната оценка.

Медиите са свободни само в петдесетина страни по света - в Северна Америка, Европа, Австралия, южната част на Африка, се посочва още в доклада.

"Репортери без граници" са обезпокоени от това, че има риск от негативна промяна в ситуацията със свободата на медиите по света, по-специално във важни демократични страни, се отбелязва още в документа.

"Вманиачеността по следенето и неспазването на принципа за запазването на тайната за източниците допринасят за спада на много страни, смятани довчера за добродетелни в областта на свободата на медиите", се констатира в доклада. Така например САЩ са слезли надолу с две места до 43-о място, а Великобритания е слязла надолу с две места до 40-о място.

"Идването на власт на Доналд Тръмп в САЩ и кампанията за Brexit във Великобритания дадоха по-голяма гласност на критиките и нападките срещу медиите и на фалшивите новини", се отбелязва още в доклада. "И навсякъде, където моделът на силния и авторитарен човек триумфира, свободата на пресата отстъпва", се посочва още в документа.

Отстъпление се констатира в Полша (54-о място), където е задушена независимата опозиционна преса, и в Унгария на премиера Виктор Орбан (71-о място). В Турция (на 155-о място, което е с 4 места по-надолу в сравнение с миналата година) президентът Реджеп Ердоган решително се отклони към авторитарните режими и "страната се превърна в най-големия затвор в света за работещите в медиите", отбелязват "Репортери без граници". Русия на Владимир Путин (на 148-о място) остава все така "пуснала корени" в дъното на класацията, допълва организацията.


26
Още от
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 11 месеца
Горките "фейк" медии били застрашени че някой може да ги накара да пишат истината.
21
0
 
0
 
! Отговори
А тате каза, преди 11 месеца
че най-най- свободния сайт и "Дневник", там си свободен да плямпаш всякакви глупости стига да са против Путин и Русия.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"...са свободни само в петдесетина страни по света - в Северна Америка,
Европа, Австралия, южната част на Африка, се посочва още в доклада."

Свободни от какво? Да пишат каквото им се заповяда и който им плати!?
19
0
 
0
 
! Отговори
Ей Сидни, преди 11 месеца
какво значи коремяк?Сигурно искаш да кажеш,че от евтината и некачествена храна си пуснал корем ли?
18
1
 
0
 
! Отговори
До 17 преди 11 месеца
Толкова си и бил в Норвегия!В кръчма там бира за 5 лева няма!
17
2
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
До Не се съмнявам, че Не пиши глупости за Япония.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ISKAM HLYAB I MESO,A NE SLOBODA.
15
0
 
6
 
! Отговори
Не се съмнявам, че преди 11 месеца
в годишния доклад на неправителствената организация "Репортери без граници", Япония е на едно от челните места.
Японски министър избухна заради въпрос на репортер, попитал го за отговорността на държавата за съдбата на хората, доброволно напуснали района, пострадал от ядрената авария в АЕЦ "Фукушима-1", при която загинаха 18 хиляди души. Министърът, видимо ядосан, поиска журналистът да излезе от залата, а когато той отказа и продължи да задава въпроси, грубо му викна да млъкне.
14
7
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 11 месеца
Може! Като начало започнете да отделяте 1/9 от заплатата си за такси за поддръжка на тревните площи около блока и почнете да си плащате по 5 лева на преминаване от зона 3 София през централни Зона 2 и Зона 1. После в кръюмата остави 5 лева за една малка бира и сте в Норвегия. (цените съм коригирал за стандарта)
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво значи свободна медия, да могат да те псуват или ти промиват мозъка от сутрин до вечер, иначе не си свободен, излезте вече от матрицата.
12
2
 
6
 
! Отговори
до 9 - чичо Сидней преди 11 месеца
Да не те хапал австралийски паяк? Пак избиваш комплекси нещо. Освен по крайбрежието Австралия е по-зле от ромски катун. Не си едниствен дето си бил там. Ама ако си отишъл от Горно Нанадолнище в Сидней и вече имаш тоалетна в партамента ми е ясно защо си възхитен.
А кой какво яде също знаем - ГМО-то е при вас от 20 години. Може пък и това да ти е размътило мислите, ако си изял картоф с ДНК на гугутка.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А дали можем да се сравним с Швеция, Норвегия, Финландия, Швейцария?
10
2
 
8
 
! Отговори
без преди 11 месеца
Е как решиха, че Норвегия е на първо място. Посмей да се изкажеш против властта тук и влизаш в специални списъци за потенциално опасен. Къде е свободата?
Да не говорим, че по телевизията никой не критикъва далаверите на богаташите.
9
0
 
14
 
! Отговори
Тимчо ухото преди 11 месеца
Медиите в БГ се изхранват от политически партии,икономически групировки,съмнителни фондации,корумпираната държава(властта) и мозъчни тръстове плюс 20% реклама, е няма как да сме първи повече ни приляга мястото около 160
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тиквата контролира всички телевизии и медии, които представят една напълно фалшива и изкривена картина на действителността, нямаща нищо общо с реалния живот на хората.
7
0
 
2
 
! Отговори
west преди 11 месеца
tova ne vaji za bnt, bnr i dr.bg medii. lajat si na volya kolko im sarce saka.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
109 място?Със сигурност сме на 159.Малко са ни надценили.Има ли у нас независима и безпристрастна медия?Аз не знам.Ако нйкой знае,да я посочи.
5
0
 
13
 
! Отговори
ф преди 11 месеца
Какви медии ,каква наука какви 5 лева ..Всичко е интернет .
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не ми излиза сметката:
"Свободата на медиите преживява "трудна" и "много сериозна" ситуация в 72 (от общо 180 изброени и класирани в доклада страни)"
Това означава, че страните от 109-та до 180-та позиция включително (общо 72) са в тази група. България е на 109-то място. Значи трябва да е в тази група. Но не е. На картата е оцветена в оранжево.
Къде е грешката в изчисленията?
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Трябва да сме на последно място по свобода на медиите. Някой да спомене един опозиционен вестник, телевизия, или сайт. Няма такива, всички лъскат упорито пожарникарския шланг.
Правя паралел, с путинска Русия, където има над 100 опозоиционни медии. Е за какво говорим? Май сме на едно със Северна Корея.