Турция задържа 1009 души, заподозрени за връзки с Гюлен

Операцията е предприета във всичките 81 окръга на Турция
26 апр 2017 14:15, Елка Василева
41
Турция задържа 1009 души, заподозрени за връзки с Гюлен
Снимка: Reuters

Турската полиция предприе едновременно операции в цялата страна, като задържа стотици лица, заподозрени за връзки с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, предаде Асошиейтед прес.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи, че 1009 души са задържани до момента при операция, предприета във всички 81 окръга на Турция. Той определи операцията като "важна стъпка" към целта на правителството да "унищожи" движението на Гюлен.

Анкара обвинява Гюлен за организирането на опита за преврат през юли.

Министър Сойлу уточни, че операцията все още продължава.

Твърди се, че заподозрените са били агенти на движението на Гюлен, които са ръководели привърженици на движението в структурите на полицейските сили.
Сойлу каза, че тези лица "са се внедрили в полицията, опитвали са се да я ръководят отвън чрез създаване на алтернативна /полицейска/ структура, пренебрегвайки държавата".

Общо 8 500 полицаи участват в операцията, уточни Анадолската агенция.

По-рано прокуратурата издаде нареждания за задържане на 4 900 лица, работещи в подразделения на Дирекцията по сигурността или свързани с нея структури, отбелязва ТАСС. При операцията са задържани основно полицейски служители. Акциите са проведени както на адресите на местоживеене на заподозрените, така и на работните им места.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кученцето си лае а керванът си върви !
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лов на вещици. Правова демократична държава. Ако им беше въведено смъртното наказание преди "преврата" тия щяха да са набучени на колове и поставяни покрай пътищата. Прилича малко на управлението на Сталин, ама само малко. Още не е пораснал диктатора
31
0
 
1
 
! Отговори
Все едно преди 6 години
гледам Идил, този болен мозък ще доведе в Турция братоубийствена война
30
0
 
3
 
! Отговори
Румен до 29 преди 6 години
Гюлен е по-радикален от Ердоган и тези,които гласуваха с не не са гюленисти. Но си спомни какво става в демократична Европа след всеки атентат -арестуват родата до 9 коляно и всеки който е пил поне веднъж кафе с терориста. Защо смяташ че това е по-различно от арестуването на толкова хора в Турция след акт в който участваха няколко хиляди "терористи".
29
0
 
1
 
! Отговори
Dublin преди 6 години
Takiva cistki triabva da ima I v Ruskata Federacia.Dosta Elcinski matrioshki triabva da posetiat Kolima za period ot pone 10 godinki.Putin ima samo 2 varianta- da razcisti ostatucute ot kravarskata kocina,stoiasti vuv vlastta ot vremeto na Elcin....,Ili da zakriva Edna Velika Strana...Erdo,kolkoto I da ne go ponasiam-dokazva,ce ima TOPKI...
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите са дали много на света,а и на Турция също. Ататюрк произхожда от български мохамедани,имал е български гени и е израстнал с българи. Това се споменава и от самия него и от негови приятели. Не случайно любовта на живота му е българка и е искал ръката и. Баща и генерал от БА отказва. Така че.....Българите сме важна част от пъзела. И на Турция сме дали нещо
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За наблюдател на Референдума Европейците са изпратили Латвиец който през 1995 година е бил изгонен от Турция понеже при посещение на лагери на ПКК е вкарал медицински консумативи и електроника за терористите. Европа се намесва в Турция но мълчи за 500 хил. фалшиви бюлетини в полза на Макарона при изборите във Франция.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как без доказателства? Има доказателства. Ползвали са ByLock. Съобщенията им са разкодирани. Гюлен има огромна мрежа от последователи в Турция и чужбина. Един Гюленист се беше скрил в немското посолство. При официално запитване германците са заявили, че нямат информация за въпросното лице. Турските служби са следели германското посолство и залавят терориста след месец при опит да напусне посолството.
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 26Турция е толкова "демократична", колкото да речем Казахстан, Киргистан, Азербайджан и Узбекистан, взети заедно. Самия факт, че арестуват хора само по подозрения, т.е. без доказателства, е чиста проба пример за ориенталска "демокрация". Бе много силен тоя Гюлен бе! Така да омагьоса половин Турция, та чак да искат да живеят в нормална държава, а не по шериата, който неминуемо ще бъде наложен от тоя ламтящ за еднолична власт "президентин"...
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвремената турска латиница е измислена от Агоп Дилачар. По случай деня на арменския геноцид Ердоган изпрати писмо на Арменския Президент, че съжалява за историческите грешки които са били направени при разпада на Османската Империя. Той благодари на арменския народ за приноса им за развитието на Светска Турция.
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо да арестуват онази половина от турския народ, дето гласуваха с "не" на "референдума". А те са известни (има си хас да не са "известни"!) и са си чисти "гюленисти" и то от най-коравите. Така ще решат въпроса с опозицията веднъж за винаги и никой няма да оспорва властта на султан Реджеб I...
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция е много по демократична от България. По опозиционните медии го обиждат но той не праща СМС-и като Б.Б а направо ги съди. Има няколко загубени дела. А терористите разбира се, че ще ги арестуват. Представете си, че бг-военни бомбардират София и убият над 200 души. Разбира се, че ще ги съдят. Ето, вчера арменци имаха митинг в Истанбул за геноцида. Никой нищо не им стори.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Остава само да се чудим как се провеждат избори при постоянно действащо извънредно положение. ...По същия начин както се проведоха и във Франция, която също има въведено извън. положение
20
3
 
2
 
! Отговори
До 19 преди 6 години
За сметка на това русофилите откакто Ердоган си взе булка много го заобичахте. Както и Турция.
19
2
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Остава само да се чудим как се провеждат избори при постоянно действащо извънредно положение. И как така и ние откриваме изборни секции там. Ориента си е ориент - само военен преврат може да промени нещо, но последния път военните оплескаха работата.
18
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция се изплъзва от диктата на външните сили. Това не се харесва на лабавите халки.
17
4
 
6
 
! Отговори
до Кико преди 6 години
Приятелю, бурките дойдоха в Европа много преди да отидат в Турция (за съжаление). Погледни Германия, Холандия, Белгия, Великобритания, Франция.... Турция по отношение на бурките доста изостана, ако ме питаш.
16
4
 
3
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Наслагали сте ми червени ръчички на предния пост - щастливи са бедните духом!Следвящият път за спастичната аудитория ще пиша екстра - ironie off!Обещавам!
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той го подкрепя, поздрави го след референдума, малко преди Путин.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само 1009! Или само за един ден?Като го гледам колко е противен и аз ще стана гюленист.Нищо чудно много турци вече да си го мислят.