Бедните в САЩ все по-бедни, богатите – все по-богати

Роботи вече поемат много задачи, заменяйки нискоквалифицирани кадри
27 апр 2017 10:54, Бойчо Попов
71
Бедните в САЩ все по-бедни, богатите – все по-богати
снимка: pixabay

Работническата класа на САЩ все повече остава назад, коментира Bloomberg.Неравенството между бедните и богатите – разликата в годишните доходи между домакинствата сред най-заможните 20% и най-бедните 20%, се е увеличило с 29 200 долара до 189 600 долара между 2010 и 2015 г., сочат изчисления на Bloomberg, базирани на данни на Бюрото за преброяване на населението в САЩ.

Компютрите и роботите вече поемат много задачи, заменяйки някои работници, докато в същото време повишават производителността на специализираните служители, с което пропастта се увеличава. 

"Технологичните развития все повече заменят ниско- и средноквалифицираните позиции, като същевременно допълват висококвалифицираните работни места", казва Чад Спарбър, доцент и декан на факултета по икономика в Colgate University.

Очаква се промените да продължат. Около 38% от работните места в САЩ може да се окажат във висок риск от автоматизация до няколко години, според проучване на PricewaterhouseCoopers. Най-изложените на този риск индустрии включват търговията на дребно и едро, транспортирането и складирането, производството, като по-малко образованите служители са изправени пред най-големите предизвикателства.

Използването на служители на временен договор или на непълно работно време от компаниите с цел намаляване на разходите може да увеличава допълнително неравенството, тъй като ръстът на заплатите не успява да се движи толкова бързо, колкото нарастващите разходи за жилище и основни нужни. С увеличаването на неравенството трудностите също нарастват за най-бедните 20%. Финансово достъпните жилища, например, не достигат в цялата страна, което принуждава служителите да търсят подслон на по-далечни места от работата им и да търпят по-дълго и по-скъпо придвижване до там. Разходите за наеми също се увеличават в цялата страна с 3,9% през март спрямо миналата година, показва статистиката на министерството на труда на САЩ.

Какво показват изчисленията на Bloomberg за неравенството между супербогатите и средната класа вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
10
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Както казах по-долу - в Природата съществува закон за равновесието - щом има хищници , ще има и тревопасни, които да ги хранят и щом има тревопасни ще има и хищници, които да ги ядат; щом има богати, ще има и бедни, които да ги хранят и щом има бедни ще има и богати, които да ги ядат! Ако едните изчезнат, изчезват и другите, те взаимно поддържат съществуването си! Няма савана, джунгла и гора само от хищници или само от тревопасни съответно!
31
3
 
17
 
! Отговори
i'm преди 6 години
"...Бедните в САЩ все по-бедни, богатите все по-богати..." Класика!!! Капиталистическата идеология в действие!
30
4
 
17
 
! Отговори
до 26 от славянин преди 6 години
Няма никаква възможност всички в една държава да са висококвалифицирани, съответно богати, защото на пазара не са му необходими само висококвалифицирани, има дейности за които са необходими нискоквалифицирани хора и тях дори и машини не могат да ги заместят! Няма държава, в която всички са банкери, доктори и компютърни специалисти! Богатите са богати благодарение на бедните, тарикатите съществуват благодарение на балъците - природата има закон за равновесието!
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Винету
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въобще не ми пука за бедните в САЩ и Швейцария
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Минете ще ми е по понятно, олум.
26
1
 
6
 
! Отговори
Додо преди 6 години
"...коментира Bloomberg."РАЗБИРАЙ "коментира Джордж Сорoc"!
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кашерна глупост.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ленин сигурно е казал нещо по този въпрос, защо не го цитирате, толкова томове е изписал чиляка
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #26Да вярваш в ,,свободния" пазар е твърде опасен синдром... Камерна глупост.
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 24Понеже съм живял малко в САЩ, мога да ти отговоря, но няма да го направя. Защо? Защото си много ограничен и плосък и няма да разбереш. Веднага ще започнеш да политизираш. Кого? Мен. Само знай, че доларът значи едно там и съвсем друго - тук.Когато видиш смърдящите клошари, спящи в кашони в LA, ще ти останат назабравими спомени и ще се чудиш, какво си наричал бедност. Както и разкошът на Бел Еър и цените на Родио Драйв.
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бедността не е несправедливост, а двигател на развитието
20
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си беден в условията на свободен пазар и либерализъм, означава, че си глупав или мързелив в 95% от случаите.В другите 5 си болен или затруднен от някаква извънредна ситуация.
19
0
 
15
 
! Отговори
? преди 6 години
Какво значи да си беден в САЩ?Какво значи да си беден в България?За бедността в Сомалия няма да говорим, там е друг тип цивилизация. САЩ и България са държави, в които доминира белият човек, християнската религия и европейският цивилизационен модел.С тази разлика, че в сравнение със САЩ, България е с далеч по-древна история и култура.Всеки да си отговори сам, защо сега ние сме на този си хал, а САЩ са могъща световна сила?
18
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един "беден" американец взима под $40000 годишноЕдин беден нашенец взима под $2000 годишноЗа какво говорим въобще?
17
10
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Някой е намерил стар брой на ,,Работническо дело'' и е преписал статия от първа страница.
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всичкото отгоре висшето образование в сащ е скъпо. :) Паднеш ли в дупката, няма излизане бате, нито за теб, нито за децата ти.
15
0
 
16
 
! Отговори
Таси преди 6 години
Бедните-по-бедни,богатите-по-богати.И по останалия свят е така.Някой да е учуден?Въпросът е колко са бедни бедните,имат ли достатъчно за храна и сметки?Разбирането за бедност е различно.
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У нас да не би да не се развива същият процес?
13
2
 
21
 
! Отговори
**** преди 6 години
С тази статия,убихте желанието на по голямата част на българските младежи,които си мислеха,че в краварника е раят на земята,че там всичко е цветя и рози,и парите падат от небето.И си мислеха,че само в Русия са бедните.