Бедните в САЩ все по-бедни, богатите – все по-богати

Роботи вече поемат много задачи, заменяйки нискоквалифицирани кадри
27 апр 2017 10:54, Бойчо Попов
71
Бедните в САЩ все по-бедни, богатите – все по-богати
снимка: pixabay

Работническата класа на САЩ все повече остава назад, коментира Bloomberg.Неравенството между бедните и богатите – разликата в годишните доходи между домакинствата сред най-заможните 20% и най-бедните 20%, се е увеличило с 29 200 долара до 189 600 долара между 2010 и 2015 г., сочат изчисления на Bloomberg, базирани на данни на Бюрото за преброяване на населението в САЩ.

Компютрите и роботите вече поемат много задачи, заменяйки някои работници, докато в същото време повишават производителността на специализираните служители, с което пропастта се увеличава. 

"Технологичните развития все повече заменят ниско- и средноквалифицираните позиции, като същевременно допълват висококвалифицираните работни места", казва Чад Спарбър, доцент и декан на факултета по икономика в Colgate University.

Очаква се промените да продължат. Около 38% от работните места в САЩ може да се окажат във висок риск от автоматизация до няколко години, според проучване на PricewaterhouseCoopers. Най-изложените на този риск индустрии включват търговията на дребно и едро, транспортирането и складирането, производството, като по-малко образованите служители са изправени пред най-големите предизвикателства.

Използването на служители на временен договор или на непълно работно време от компаниите с цел намаляване на разходите може да увеличава допълнително неравенството, тъй като ръстът на заплатите не успява да се движи толкова бързо, колкото нарастващите разходи за жилище и основни нужни. С увеличаването на неравенството трудностите също нарастват за най-бедните 20%. Финансово достъпните жилища, например, не достигат в цялата страна, което принуждава служителите да търсят подслон на по-далечни места от работата им и да търпят по-дълго и по-скъпо придвижване до там. Разходите за наеми също се увеличават в цялата страна с 3,9% през март спрямо миналата година, показва статистиката на министерството на труда на САЩ.

Какво показват изчисленията на Bloomberg за неравенството между супербогатите и средната класа вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
11
 
! Отговори
нали ги видех преди 6 години
лоша работа, а нгрите си клатат краката, вефа на мах и безалкохолна будвайзер! не си е живот тва!
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цял живот съчувствам на трудещите се в САЩ, които са експлотирани от лошите капиталисти. Спомням си като вчера как през 70-те като примерни комсомолци събирахме пари за изтормозените афроамериканци в америката
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7Ами точно към светлото бъдеще се е засилил света
9
3
 
26
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
Тук проблема не е в това, че умните и образованите вземат повече от другите. В това няма нищо лошо и е логично да бъде така. Проблемът е, че самата капиталистическа система води до такива аномалии, че хора които са учили с години и допринасят за развитието на обществото, вземат в стотици пъти по-малко от други, които примерно са се научили да ритат топка (казвам го примерно за футболисти, шоу звезди и т.н.).
8
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всички, които мрънкат, давам *** пример.Два субекта - ВИЕ (който и да сте) и произволен субект от столипиново или факултета.Разглеждаме два периода - разликата между вашето благосъстояние след 1 година и пак същото след 10 години.Как мислите, в доверителен интервал от 99%, след 10 години по-богати ли ще сте от 2-риат субект или по-бедни? И ЗАЩО?Сега екстраполирайте резултатите върху световното население и ще проумеете заглавието... без емоции.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От вчера чета статий за изкуствен интелект, летящи таксита, роботизирана нискоквалифицирана работа, сякаш съм ги гледал всичките тези неща във филми от преди 15-20 години! Започвам да си мисля и да вярвам (и малко се притеснявам от налудничивоста на идеята ), че пътуване във времето не е мираж !?
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е ,друго си е в България 150лв пенсия ! пък богатите ни ,колко да са богати ? 5000 са милионери ,а десетки са милиардери !
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Роботи вече поемат много задачи, заменяйки нискоквалифицирани кадриЗа съжаление това е бъдещето. Ще работят все по-малко хора, все повече ще са на издръжка на държавата и социални помощи. Човека който не се занимава с интелектуален труд става излишен в бъдещият свят. Виждате че съвсем скоро няма да има шофьори и летци, някъде заместват и келнерите с роботи. Но не беше ли това светлото бъдеще предначертано от комунистите, когато всеки ще получава според способностите и потребява според нуждите?
4
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че кога и къде някога не е било така?То си е и нормално - колкото по-дълъг период от време се разглежда, толкова повече, по-умните, образованите, предприемчивите и т.н. увеличават преднината си пред простите, мързеливите и ленивите.Има разбира се и изключения, като нашите или руските "честни бизнесмени-олигруси", но те само потвърждават правилото.
3
3
 
36
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Положението заприлича на 5средата на 19 век и нищо чудно да възкръсне лозунга че пролетариата няма какво да губи освен оковите си.
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В САЩ, ами тука в България да не би бедните да са станали по богати, не тука са 300 пъти по-бедни от бедните в САЩ
1
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Края на човечеството наближава.....