В бразилския парламент: Речи само с... подходящо облекло

В страната се подготвя реформа в трудовото законодателство
27 апр 2017 16:15, Елка Василева
0
В бразилския парламент: Речи само с... подходящо облекло
Снимка: архив, Reuters

Председателят на долната камара на парламента на Бразилия Родриго Мая забрани в сряда на депутатите да се изказват от трибуната, ако са неподходящо облечени, предаде ТАСС.

"Щом ще говорите на пленарно заседание, трябва да сте облечени според традициите на тази камара", заяви Мая.

Изявлението бе направено, след като депутатът от опозиционната компартия Асис Мело искаше да разкритикува проект за реформа в трудовото законодателство, облечен като бразилски работник - с бяла престилка, ръкавици и ботуши, в знак на солидарност с трудещите се. Председателят отказа да му даде думата. Други противници на инициативата се опитаха да осуетят заседанието, като скандираха антиправителствени лозунги и вдигаха плакати с искане да се гласува против документа.

Вчера долната камара започна да гледа реформа в трудовото законодателство, предложена от президента Мишел Темер. Предвижда се по-специално да бъде отменен задължителният данък за издръжка на синдикатите, да се разреши на работодателите да намаляват едночасовата обедна почивка с половин час (ако работният ден също приключи с половин час по-рано), и да изплащат задължителната в Бразилия 13-а заплата на части, а не еднократно.

Инициативите предизвикаха полемика в бразилското общество. Критиците на проекта твърдят, че той нарушава правата на трудещите се. В знак на протест профсъюзите насрочиха на 28 април обща стачка. Участие в нея вече потвърдиха банковите служители, автобусните шофьори и локомотивните машинисти. Няма да работят и служителите на някои авиокомпании и летища.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: бразилияпарламент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари