Брюксел хареса Джафери, призова за здрав разум в Македония

ЕК осъди остро насилието в и около парламента в Скопие
28 апр 2017 16:50,
102
Брюксел хареса Джафери, призова за здрав разум в Македония
Снимка: БТА

Европейската комисия осъди остро насилието в и около парламента в Скопие. В изявление на върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини и на комисаря по разширяването Йоханес Хан се казва, че "тези действия са напълно неприемливи" и се призовава за "спокойствие и здрав разум".

Реакцията на Брюксел идва само часове след избухналото снощи насилие в парламента, при което бяха ранени няколко депутати, включително лидера на социалистите Зоран Заев.

Още по темата

"Възприемаме положително избора на Талат Джафери за председател на парламента", се казва в изявлението.

Протестиращите оспорват този избор, който според тях бил направен след закриване на парламентарното заседание.

Брюксел призовава полицията да осигурят реда в столицата и да гарантират сигурността на парламента и на депутатите.

"Европейският съюз е убеден, че политическият диалог в рамките на институциите е единственият път напред и насърчава политическите актьори да зачитат конституцията и демократичните принципи", пише в позицията на Брюксел.

Могерини и Хан апелират към "почтеността и чувството за разум" на участниците в събитията.

Македония е кандидат за членство в ЕС от 2005 г. и Брюксел може да издава препоръки. Скопие се надява да получи дата за началото на преговори от 2009 г. насам, но тяхното начало се блокира от Гърция заради спора с името.

Политическата криза в страната продължава втора година. С посредничеството на Брюксел политическите партии проведоха предсрочни избори в страната през декември 2016 г. Победителят във вота ВМРО-ДПМНЕ не успя да състави правителство, а президентът на страната Георге Иванов отказва да даде мандат на втората партия - социалистическата, която междувременно подписа споразумение с представителите на албанското малцинство. То предвижда албанският език да стане втори официален в страната, както и етнически квоти в армията, съдебната система и службите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
nqkoga evropeiskite vojdove i imperatori taino prieha hristiqnstvoto predi da go nalojat na narodnite masi .... sega izglejda taino sa prieli islqma ... samo ne znam kak she se razberat po vaprosa za jenite ... shtoto se rajdat raven broi maje i jeni ... nqma kak edin maj da ima po nqkolko jeni :) pak i kakvo shte kaje kralicata ako razbere kakyv prevrat i gotvqt :D
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се бйте а се избийте как може да няма трупове , слаба ракия .
53
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъ-пунгер, ти още ли не си разбрал, че Кодово от близо 10 години е отделна държава. Беше географска област в Сърбия, но НАТО я откъснат и направи държава на шиптарите в сърцето на Европа. Сега се опитват да направят същото и с Македония. Да и подаря на албанците.
52
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те великите империи това ги чака як Евън , то не беше СССР то не бе райх то не е да то не е указана то не бе Китай то не бе уса с труп или сссср с гроби , сега имперски албанци или турци фарс и трагикомедия , ромката детоксикация ви хвали имперските мераци умря.
51
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС по всички възможни начини се стреми да наложи исляма в Европа. Лошото е че и България скоро я чака същото.
50
0
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Брюксел да не се меси във вътрешните работи на суверенна държава като Македония.Тя не е в Е.С.Кого ще изберат за председател на парламента не ги интересува!
49
3
 
19
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
До Анонимен"Славянски народи не съществуват..."Значи над 150млн.души,които говорят на близки езици и имат общ произход просто не съществуват?И не терминът е важен,а фактът че ги има.Е, като вземеш едни пари е оправдано да си плямпаш глупости.Интересът клати фе.са,дето се вика.
48
0
 
13
 
! Отговори
жеко преди 6 години
трябва да запиша някакъв курс за обрязване на пиши кожи, скоро много ще потръгне бизнеса в цяла европа усещам, записвайте се от сега , за ранни записвания ще има големи намаления
47
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
52 СлaвaЯнски " нaроди" не съществувaт, рускaтa измишльотинa и тукa издъхнa, кaто сесесесере- то
46
1
 
17
 
! Отговори
ПОЗОР преди 6 години
Всеки народ си заслужава *** дето ще го лашка.По абсюлютно същия начин като вас,братя българи евро-атлантици,са расъждавали десетките феодали от династията на Иван Александър когато османлиите 1350г са нападнали омразната Византия и също като вас са се кефели на краха на сърбите на Косово поле.Колко българи ще идат доброволци на предстоящата нова гр.война в Македония?Ами точно толкоз колкото казаци ще прати Путин, когато султан Ердоган си поска вилаетите в дюлюормана. Точно николко!
45
4
 
22
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
Още в 1998г излезе доклад на ЦРУ в който се казваше,че нациите на Балканите са перспективни-албанци,турци и неперспективни-сърби,македонци,българи.Перспективните следва да се толерират,а неперспективните-неглижират!Както виждаме,САЩ водят политика на унищожаване на славянските народи на Балканите,дори и нас,ако и да им се водим съюзници!Когато бъде създадена Кюрдската държава,с какво мислите,че ще бъде компенсирана Турция?Близко е до ума-с наши територии-1/3 до 1/2 от България,ако не и цялата!
44
2
 
32
 
! Отговори
българина преди 6 години
Брюксел са фесове, това е поредното доказателство е за това референдум за излизане от ес и нато. Утре турция взема южна България и брюксел ще го приветства. Е за това приветствам всеки атентат в брюксел
43
3
 
23
 
! Отговори
www преди 6 години
ВСИЧКИ ДА СИ ВЗЕМАТ ПРИМЕР ОТ МАКЕДОНИЯ ЗА СВОИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ....ТАКА СЕ ПРАВИ...
42
9
 
10
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Александър Македонски е бил Халбанец!
41
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много са меки албанците. Но търпението им едва ли е вечно.
40
29
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Наистина сте много промити мозъци и руските с вини ви въртят на малкия си пръст. Албанците са коренно населени в Македония, никой не ги е пускал. Те са си там отпреди славяните. македостващите фашисти трябва да се съобразяват с това, а не да поддакват на сръбските си господари, ако искат да имат държава изобщо. Иначе албанците ще се отцепят с 1/3 от МК и с цяло Косово.
39
4
 
34
 
! Отговори
врабче преди 6 години
Говори се,че Евролидерите взимали крупни суми от петро-шейхове за да се води про мюсулманска политика в Европа и да се мачкат европейците!
38
3
 
24
 
! Отговори
НационалБатка преди 6 години
Брюксел показва все по открито ,че Евросъюза е нищо по-различно от поредната политико-икономическа система за масово подчинение неинтересуваща се от локалните особености,народопсихология,етнически и културни особености на всеки един народ.Дали едно време големия уж брат,дали СИВ,дали сега ЕУ и евросубсидии......все ми е тая на мен като обикновен данъкоплатец,всичко се плаща от моя и на милиони други джобове.Жената тая вечер ще иска секс,дайте ми телефон за връзка с ЕУ да питам дали може .
37
2
 
13
 
! Отговори
Само така преди 6 години
Македонците да заповядат пред нашия парламент журнала и дупедавци колко си искаш да грабват Гегите и на живо във Фейсбука кой със синьо кой с червено лице , кино няма дискотека няма , море няма , пари няма така че такива като бай кой бюрекоф и украинския *** бой бой и на живо във фейсбук
36
3
 
11
 
! Отговори
А тате каза, преди 6 години
До АнонименПикая на ЕС И тате каза, че ши пикае на него, аз по-късно , като порасна и стана умен кат бат Бойко!