Брюксел хареса Джафери, призова за здрав разум в Македония

ЕК осъди остро насилието в и около парламента в Скопие
28 апр 2017 16:50,
102
Брюксел хареса Джафери, призова за здрав разум в Македония
Снимка: БТА

Европейската комисия осъди остро насилието в и около парламента в Скопие. В изявление на върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини и на комисаря по разширяването Йоханес Хан се казва, че "тези действия са напълно неприемливи" и се призовава за "спокойствие и здрав разум".

Реакцията на Брюксел идва само часове след избухналото снощи насилие в парламента, при което бяха ранени няколко депутати, включително лидера на социалистите Зоран Заев.

Още по темата

"Възприемаме положително избора на Талат Джафери за председател на парламента", се казва в изявлението.

Протестиращите оспорват този избор, който според тях бил направен след закриване на парламентарното заседание.

Брюксел призовава полицията да осигурят реда в столицата и да гарантират сигурността на парламента и на депутатите.

"Европейският съюз е убеден, че политическият диалог в рамките на институциите е единственият път напред и насърчава политическите актьори да зачитат конституцията и демократичните принципи", пише в позицията на Брюксел.

Могерини и Хан апелират към "почтеността и чувството за разум" на участниците в събитията.

Македония е кандидат за членство в ЕС от 2005 г. и Брюксел може да издава препоръки. Скопие се надява да получи дата за началото на преговори от 2009 г. насам, но тяхното начало се блокира от Гърция заради спора с името.

Политическата криза в страната продължава втора година. С посредничеството на Брюксел политическите партии проведоха предсрочни избори в страната през декември 2016 г. Победителят във вота ВМРО-ДПМНЕ не успя да състави правителство, а президентът на страната Георге Иванов отказва да даде мандат на втората партия - социалистическата, която междувременно подписа споразумение с представителите на албанското малцинство. То предвижда албанският език да стане втори официален в страната, както и етнически квоти в армията, съдебната система и службите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма изненада . А, че е избран нелигитимно нещо да казват . Или само като чуят мюсюлманско име и са - за . Изчадия брюкселски
14
2
 
7
 
! Отговори
1234 преди 6 години
да сложат винкела за шеф на енергетиката и наще ги очаква същия щурм при следващото поскъпване
13
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общувал съм с македонци. Има и свестни, ама повечето са тотално промити мозъци. Има български паспорт, ама ти оябснява как България иска да завладее Македония. Нереални типове просто. Живеят в някакъв си собствен свят. Сума време ни плюха, а в същото време албанците спокойно си се множаха. Е, кой им е виновен, че я докараха дотука.
12
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целaтa рускa мaфиотскa политикa нa Бaлкaните ФAЛИРA! Мaкедония отивa към делбa, кaквaто требвaше дa имa още 1990 г.
11
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надай се, немците не са ти македонци
10
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навремето като ги пуснах албанците хич не му мислиха. Сега се намножиха и станаха колкото макетата. Скоро това и в Германия ще стане.
9
3
 
26
 
! Отговори
факт преди 6 години
Когато великият ни политик Иван Костов искаше България ЕС и НАТО смятахме ЕС за съюз на бели хора с демокрация и права на личността.Не със забулени лица, фалшифициращи масово избори из ЕС .Не знаехме ,че има третополови и ,че гейовете са за предпочитане в Европа. Затова избрахме ЕС.Да сме като всички европейски народи ,а не да превиваме глава пред муджехидини и Ердоган .
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много разбирачи,много чудо имало в нашата България,а запретнете ръкави и направете нещо,а не само за коментирате ,какво би било добре за съседите.Явно мъдруването е най-силната ви страна.
7
6
 
9
 
! Отговори
НИЕ. ВИЕ. ТЕ преди 6 години
БРЮКСЕЛСКИТЕ ДЕПУТАТИ, КАКТО И ОТ ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ В ЕС, ДА НЕ СЕ МАШАТ У МАКЕДОНИЯ, И ДА ИМ КАЗВАТ КОЕ Е ХУБАВО И КОЕ Е ЛОШО, ЩОМ ТАКА СА РЕШИТЕ ГРАЖДАНИТЕ НА МАКЕДОНИЯ ТАКА ЩЕ СТАНЕ...... САЩ---ХАМЕРИКАНСКИТЕ ПОЛИТИЦИ СЪЩО ДА НЕ СЕ БЪРКАТ, ЧЕ ЩЕ СТАНЕ ЛОШО.....МАКЕДОНИЯ НЕ ИМ ТРЯБВА ДА ВЛИЗАТ В ЕС.....
6
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Етническата карта във Македония е 50 на 50,албанците вече не са малцинство и мелезите трябва да го осъзнаят иначе ги чака война която ще загубят ,ще загубят и територия,ето за това ЕС хареса Джафери,за да има мир.
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То не знам кой е и дявола. Едните са албанци, другите ни викат, че сме били татари и ни рушат паметниците.
4
5
 
41
 
! Отговори
сещайте се... преди 6 години
очаквайте Европейската комисия да поиска повторни избори у нас, тъй като симпатичният демократ и доказан либерал и евроатлантик Л. Местан не е намерил място в сегашния парламент. Фредерика Могерини ще изрази изключителна загриженост, че турският посланик не е почетен гражданин на София, а пък липсата на полумесец в българския флаг нарушава правата и душевния комфорт на носещите потури у нас...
3
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно съдбата на Македония е решена вече.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ке я делят ли македонията брюкселските зелки, или целата ке им я дават?? Няколко пъти я даваха на Сърбия.
1
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено Брюксел на коя страна ще застанат! На страната на дявола, както винаги!