Бивши съветски републики отменят кирилицата. Защо?

Така цял един народ изведнъж може да се окаже неграмотен
29 апр 2017 11:34, Елка Василева
405
Бивши съветски републики отменят кирилицата. Защо?
Снимка: архив, Reuters

Казахстан отменя кирилицата: това щяло да помогне на казахите да научат по-бързо английски език. Предложението на президента Назърбаев срещна широко одобрение. Други страни от бившия СССР отдавна изпревариха Казахстан, пише Дойче веле.

Разговорите за връщането към латинската азбука, която е била използвана в казахския език от 1929 до 1940 година, се водят вече повече от четвърт век.

Основните аргументи в полза на латиницата гласят, че с нейна помощ казахите ще могат бързо да овладеят най-разпространения език в света - английския, както и че с негова помощ те ще могат да подобрят взаимоотношенията си с живеещите в чужбина (в 48 страни!) етнически казахи. Твърди се също, че латиницата можела по-добре да отрази фонетичните особености на казахския език.

През декември 2012 година, когато президентът на страната Назърбаев оповести своята стратегия за бъдещото развитие на държавата - под мотото "Казахстан - 2050", той обоснова и нуждата от преминаване към латиница.

Както пише "Зюддойче цайтунг", Казахстан дори изостана от другите държави, предприели подобна стъпка. След разпадането на СССР държавите с предимно тюркскоезично население в Кавказ и Централна Азия се споразумяха да въведат един модифициран вариант на латинската азбука, съдържащ графични знаци за някои специфични местни фонеми.

Раздяла с руския?

Туркменистан, Узбекистан и Азербайджан отдавна направиха тази решителна крачка. Само Казахстан, Киргизстан и Таджикистан все още използват модифициран вариант на кирилицата, припомня германското издание и допълва, че в цялото бивше съветско пространство отдавна тече мощна тенденция на раздяла с руския език.

Според проучване на изследователите от "Евромонитор интернационал", делът на онези, които наричат руския свой първи език, през последните десетилетия е намалял значително във всички бивши републики на СССР. В Латвия – от 41% на 30%, в Естония – от 33% на 23%, а в Казахстан – от 34% на 21%. Единственото изключение е Беларус, където делът на хората, за които руският е майчин език, се е увеличил.

Предложението на Назърбаев срещна сериозен положителен отзвук сред сънародниците му независимо от политическите им предпочитания. Много от тях смятат, че след изоставянето на кирилицата казахският език ще получи нова възможност да съхрани своята самобитност, но и да се обогати, приемайки нови думи от европейските езици.

Експертите спорят обаче по въпроса за продължителността на процеса на преминаване към латиницата. Някои от тях - като Султанбек Султангалиев - смятат, че преходът ще отнеме доста години. Други - като известния в страната лингвист и популяризатор на казахския език Канат Тасибеков - смятат, че всичко може да стане мигновено – както при парична обмяна.

Той предлага книгите на казахски език да започнат да се издават на латиница от мига, в който се извърши промяната. В случая става дума не само за художествената литература, а и за учебниците, както и изобщо за всички печатни произведения, издавани в страната.

Само Пушкин на кирилица?

Така цял един народ изведнъж може да се окаже неграмотен, защото ще е необходимо да изучава новата азбука. От 2018 година нататък учителите в Казахстан ще бъдат обучавани да преподават новото четмо и писмо.

Канат Тасибеков обаче смята, че специално обучение по новата азбука няма да е необходимо, тъй като всички граждани на Казахстан познавали латиницата, поради това, че са изучавали някакъв европейски език.

Всъщност и Тасибеков, и Султангалиев подчертават, че руският език все пак ще продължи да се изучава в училище. "Нашите деца и внуци ще четат Пушкин на кирилица, а казахските национални поети - на казахска латиница", казва Тасибеков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
3
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 276: Според теб излиза, че след Руско-Турската освободителна (за нас) война, освободената България е станала руска губерния, а след Берлинския мирен договор - вече се създала българска държава (всъщност княжество България и Източна Румелия). Това са абслолютни глу'пости. Първото Велико Народно Събрание, което е приело конституцията на княжеството, е свикано преди Берлинския конгрес. Каква руска губерния? Царят Освободител Александър II е бил с либерални възгледи, премахнал крепостничеството.
187
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия никога не е побеждавала сама.ВСВ получават милиони тонове помощи от САЩ. Иначе нямаше да има СССР.Това го има в хиляди документи, но руснаците не обичат да признават оцеляването си на САЩ, Канада.
186
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
IMPERA означава ВЛАДЕЯ. Та най-голямата глупост е да твърдиш като русофилите, че някаква империя дошла да освобождава България от турско робство. Империите идват само по един повод да те завладяват и да им плащаш данъци че те владеят. За съжаление България продължава за плаща ежегодно данък Русия в размер на поне 2 милиарда лева. Високи непосилни цени на горивата. Интриги да нямаме други доставчици на горива. Мошенически схеми с непроизведени атомни чайници за които плащаме милиарди и т.н.
185
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодарение на Западния свят сега има България!Неслучайно за княз на новата държава се търси човек от Запад, а не алкохолик от Русия!Хората са знаели, че от Русия добро не може да се очаква!Образованите руси са говорили френски, немски и английски - това е било напредничаво!И сега е същото - никой не учи руски, ако не е насила.
184
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не, не е ***, а е фалшификатор на историята.Дизраели е главният виновник Русия да не разгроми Турция в Руско-турската война 1878г.Той праща английския флот в услуга на Султана.Дизраели омаловажава апелът на Уилям Гладстон за помощ за България след кървавото потушаване на Априлското възстание.Този покръстен евреин-консерватор иска да даде на Турция градовете Варна и Бургас и Ото Бисмарк е този, който се противопоставя.Фалшификатор гаден!
183
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСички съседни страни на Русия в някой период да били поробени от Русия, като са били ограбвани и алкохолизирани.Затова никой не харесва Русия. Никой не иска приятелство с нея. Защото тя само взема, а не дава.
182
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 272Голям глyпак си. Великите сили не разрешават на Русия да превърне т.н. Сан Стефанска България (думата България я няма никъде в това споразумение м/у Русия и Турция) в руска губерния. Затова има и Берлински конгрес, който фактически дава свободата на България, иначе сега щеше да воюваш някъде в Сирия, а джихадистите щяха да ти надуват русофилския *** с малки муджахидинчета.
181
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кирилицата не е руска,а БЪЛГАРСКА,създадена от КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ и ЦАР БОРИС ПЪРВИ.Заличаване на Кирилицата,означава унищожаване на българската култура.Този надпис,който цитираш - "Предложението на Назърбаев срещна сериозен положителен отзвук сред сънародниците му независимо от политическите им предпочитания.", прочете ли го добре?Виж добре,прочети и го осмисли - те не искат,а им се налага.
180
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западния свят вижда, че Русия лъже за освободителната си мисия и опитва трайно да се настани в образуваната Задунайская губерния.Няколко държави заплашват Русия и тя, както обикновено, кляка и се изтегля от територията, която сега е България.Но се погрижва българското население да е разпокъсано.Такава си е Русия Поробителката на десетки народи.
179
10
 
2
 
! Отговори
Историята преди 6 години
Дизраели е един от първите западни големи политици, който запознава Европа с проблемите на българите и работи за облегчаване на живота им като образува комитет от западни лидери, които се застъпеат пред Високата Порта в Истанбул!
178
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименРусия настоява за разкъсване на териториите, населени с българи.Ба ти тъпунгера се, още на пети март Англия предупреждава , че няма да допусне Сан Стефанските граници на България и извършва частична мобилизация на войските си.
177
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Писменост, култура, религия - това е мека колонизация.Затова бившите републики искат да изтрият лошите си спомени от руснаците.Русия няма приятели, защото е поробвала всички сеои съседи.Русия е една проказа за света, където се доближи посява разруха, бедност и алкоххолизъм.
176
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 258, не, че очаквам някой да "учи" история в този форум, но основния заслужил Почетна жартиера за разкъсването на България от Берлинския договор е г-н Бенджамин Дизраели-поданик на Нейно Величество и покръстен евреин.
175
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не иска да е близък с гнилата русия, за да не прихване гнилоч.Затова премахват кирилицата!
174
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 264България сваля руския княз и слага за цар австрийски барон. Австрия кара Сърбия да нападне България, за да изгони Русия и да сложи австриец за цар.
173
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При Обединението на Княжество България с Източна Румелия какво прави руския император - прекъсва дипломатическите отношения с България. Защо бе ?! Нали уж приятел се пише?!Защо насъсква сърбите през 1885 г срещу нас?!Най големия враг ни са руснаците.Четете Захари Стоянов и неговите съвременници!
172
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Защо ли ?Абе обясни ми какво общо има българската Кирилица с Русия?! Какво????Това че българите са им дали писменост и религия,не означава,че са създатели на Кирилицата или че Кирилицата е тяхна.Вие осквернявате България по този начин осквернявате и Европейската култура.
171
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
248, или си и-ди-от, или нас ни имаш за такива.Естествено, че всичко в международен план е политика.Всичко и в междуличностен план е борба за превъзходство, такава е човешката природа.Трябва много труд за да се възпита у един индивид толерантно отношение и взаимопомощ към другите.Съвременното консуматорско общество хич го няма в този аспект.Може да си приказваме за емпатия, но до там.
170
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Берлинския договор това му е важното - Русия настоява за разкъсване на териториите, населени с българи.Щом територията няма да е нейна собственост, поне да ни раздели!
169
7
 
4
 
! Отговори
Защо ли ? преди 6 години
Премахват кирилицата, защото е наложена от руските поробители и окупатори!Затова я махат. Не искат никакъв спомен от Русия!Никой не обича Русия, дори руснаците.