ЕНП пусна Орбан без бой, обещал да се поправи

С условие Централноевропейският университет да бъде оставен
29 апр 2017 18:42,
69
ЕНП пусна Орбан без бой, обещал да се поправи
Снимка: БТА

Унгарският премиер Виктор Орбан отново се размина с наказание от партийното си семейство.

Председателството на ЕНП, което заседава днес в Брюксел, реши да не му налага санкции и да не изключва партията му "Фидез", като прие думата му, че ще се поправи.

Още по темата

"Орбан увери председателството, че намерението му е да се съобрази изцяло с изискванията на Европейската комисия и в рамките на месец да представи детайлизирн план на подготвяните законодателни промени", заяви Зигфрид Мурешан, говорител на партията.

Европейската комисия започна в сряда наказателна процедура срещу Унгария за промените в закона за висшето образование, които се смята, че са насочени срещу финансирания от Джордж Сорос Централноевропейски университет (ЦЕУ) в Будапеща. Брюксел даде 1 месец срок на правителството на Орбан мотивирано да разсее съмненията, че с него се нарушава правото на свободно образование и на учредяване, задължението за доставяне на услуги и академичната автономия.

"Сега той трябва да помисли и се надяваме да стигне до правилни заключения. Той (Орбан) трябва да направи неща, да си промени поведението", коментира и шефът на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер.

Той добави, че свободата на науката за ЕНП не подлежи на компромиси и че ЦЕУ трябва да бъде оставен да осъществява дейността си без да бъде ограничаван.

Християн-демократите настояват и да не се ограничава дейността на чуждестранните неправителствени организации. Правителството на Орбан е внесло закон, който изисква те да отчитат подробно източниците си на финансиране за разлика от унгарските, които не трябва да показват произхода на парите си.

"ЦЕУ върши добра работа в Будапеща. Оставете ги да работят", заяви Вебер.

Дискусията за Унгария в ЕНП беше предизвикана по инициатива на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Както се и очакваше "Фидез" не беше изключена.

Партията има 12 евродепутати в Европейския парламент и парламентарната група на ЕНП не може да си позволи да ги загуби. ЕНП има 216 депутати срещу 189 на социалистите.

В сряда в Европейския парламент Орбан беше подложен на ожесточена критика за отстъпление от демократичните принципи и европейските ценности. Той беше дори сравнен със Сталин и Брежнев, защото като тях си търсел непрекъснато врагове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предполагам, че Орбан ще измисли някакъв находчив начин да се справи с проблема и да постигне онова, което е намислил.
32
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сбогом Орбоне и ти си въздух под налягане както всички останали. щам като една сорасо-гейска партия те командва.
31
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Aз НЕ СЪММИ ХОДИ СИ В РУСИЯ
30
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До батковОРБАН ГОНИ КОМУНИСТИТЕ НА СОРОС
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До батковДобре,ама ти постваш само едната страна,какво попитали Орбан,а какво е отговорил,не пишеш.
28
15
 
7
 
! Отговори
батков преди 6 години
Оне ден в Европарламента Ги напомни на Орбан че точно партия подкрепяна от Сорос е дала началото на неговата кариера.После Орбан станал един от водачите на тази партия,борел се срешу комунистите,борел се за демокрацията.А сега изведнъж решил да закрива университета подкрепян от фондация на Сорос и се връщал към комунистическата практика.Също така попита Орбан,защо не отказва парите и инвестициите които идват от ЕС,а не иска да спазва правилата на съюза.
27
3
 
14
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Спокойно вече не е престъпника Путин. Ще е "ДЕМОКРАТИЧНА" Европа, "ЧЕСНИЯ" Сорос, "МИРОТВОРЦИТЕ" Янки...
26
4
 
20
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
С това позорно подвиване на опашката, Орбан ни демонстрира нагледно, какъв ще бъде характера и на нашите ГЕРБ&Пейтриътс в "Борисов 3". ЕНП е яко Сорос-амбразура, нема лабаво!
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как да бъде изключена заради това че гони комунистически елементи от Европа.
24
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СОРОСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ НЯМА ДА БЪДЕ ОСТАВЕН.
23
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече не сме под руски ботуш... Ура..ура.. . Сега "ДЕМОКРАТИЧНА " Европа ще ни задължи да се преклоним пред"ботуша на американския магнат".На Тия фашисти Сорос дава парички и те ни продават като ***.
22
2
 
4
 
! Отговори
Урбан преди 6 години
Катаразис, ко да прайш... така е през ОНЕЗИ дни...
21
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Което е угодно на сорос, не е угодно на нормалните хора. И колкото по-бързо пукне, ще направи услуга на всички.
20
2
 
39
 
! Отговори
Ббб преди 6 години
Диктатура на американските магнати. Брюксел слугува на чужди интереси. Така наречените "западно европейски Ценности" са робството, кражбата, диктатурата.
19
5
 
14
 
! Отговори
до 24 преди 6 години
Ердоган излезе най-хитър, всички други са заложници и играчки в ръцете на подлите евреи. Ти представяш ли си Ердоган държи няколко милиона бежанци, а те му казват, че вратата на ЕС е леко отворена. ама ако пусне бежанците каква ще я дъвчат тия тюфлеци. Ердоган раЗбира се държи повече козове и няМа да ги програе току тъй /защо да си проиграе козовете/. За туй пък сега може да ги нарича фашистки останки, като се наиграе с еврoпейските шпиндели и ще отвори кранчето на бежанската вълна и тук става
18
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В края на краищата,Орбан се бори за повече държавност,права,икономика,благоденствие и т.н. за Унгария и Европейските държави,за по-добро благоденствие на европейските държави,а не за у-я си.
17
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи унгарците ако не искат да учат в тоя стар европейски усмърдян университет, няма не искам ? A какво мисли Юнкер по въпроса да даде средства на Унгария за да си проведат референдум и каквото кажат унгарците туй да бъде, а Юнкер да даде средства за построяване на нов университет или Лихваря Юнкер само взема ама нищо не дава освен забрани директиви и доклади и празни дрънканици за ценности. Чакайте много демокрация по Юнкерски за туй пък щедро и от сърце.
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИ аз май така виждам нещата,Турция излезе на най-голям кяр в цялата игра,останалите само стоят и мигат на парцали и не смеят да пръ-днат.
15
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кой е университета бе, само туй кажете. Тук въпроса вече е принципен защо и с какво право ЕС се мешат в суверенни държави, колко университета са построили в Унгария, че да казват кой университет да остане и кой да се събори работата вече мирише на корупция и диктатура на световно равнище .Орбан ако иска ще събори тоя и ще построи нов и по-модерен университет това си е лично унгарска работа
14
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е нещо средно между бившия социалистически лагер и коминтерна.