Македония – на ръба на гражданската война?

Ако албанците въстанат, до общобалкански конфликт има една крачка
29 апр 2017 08:26, Елка Василева
265
Македония – на ръба на гражданската война?
Снимка: Reuters

След като тълпа превзе парламента в Скопие и би и скуба депутати, една крачка остава до трета балканска война.

България призовава към разум, Гърция и Албания - също.

Още по темата

Македония е на ръба на гражданска война, която може да прерасне в нов конфликт, в който да бъдат въвлечени и други балкански страни, както и целият свят, пише "24 часа".

През нощта срещу петък парламентът бе атакуван и превзет, а депутати бяха бити и скубани заради това, че новоизбраният шеф на парламента Талат Джафери произнесе реч на албански.

Славянското мнозинство в Македония приема нарастващата роля на албанците в политиката като заплаха, въпреки че те достигат 25% от населението и от 2001 г. албанският е официален език.

Ако албанците въстанат, вероятно е те да получат подкрепа от Тирана и Прищина, оттам до общобалкански конфликт има една крачка.

Близо 200 протестиращи, основно привърженици на ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, щурмуваха сградата малко след гласуването за избор на председател на парламента, което беше съпроводено със скандирания “Преврат” от доскорошната управляваща партия.

Недоволните граждани, някои от които с маски, хвърляха столове и бутаха камерите, нахвърляйки се с юмруци върху депутати. При сблъсъците бяха ранени най-малко 109 души, сред които и 22-ма служители на реда и няколко депутати. Най-малко 40 души бяха задържани.

В продължение на 4 часа сградата беше пълна с протестиращи. Някои македонски медии и активисти обвиниха полицията, че закъсняла с реакцията си. Вътрешният министър Агим Нухиу призна, че част от структурите не са си свършили работата, и обяви, че подава оставка по морални причини.

ВМРО-ДПМНЕ и нейният лидер - бившият премиер Никола Груевски, управляваха Македония в продължение на десетилетие до миналата година.

Македония е без правителство от декември, когато ВМРО-ДПМНЕ спечели изборите, но не успя да състави коалиция.

От месеци партията успешно възпрепятства новата коалиция на лидера на СДСМ Зоран Заев, която той формира с етническите албанци на основата на обещанието албанският да стане втори официален език в страната.

Президентът Георге Иванов, близък съюзник на Груевски, обаче отказа да връчи на Заев мандат, обвинявайки новата коалиция в намерение да разпокъса Македония.

Демонстранти излизаха на улиците в Скопие всеки ден през последните 2 месеца, за да протестират срещу новата коалиция и т.нар. албанска платформа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим и Косово променят граници и ще се стигне до война.
190
5
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "Анонимен": Каква е тази "зад дунавската ГОБЕРНЯ" и какво общо има с Македония? Разбирам, че някой плаща за русофобски постове, но чак пък за такива г'лупости.
189
1
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "обективно": С албанците по-добре е, че нямаме работа. На македонските политици отдавна им се казва, че трябва да се раздели Македония на албанска и македонска част, и че колкото по-скоро го направят, толкова по-голяма част ще могат да запазят за коренното население. На нашите политици също не им увира главата и продължават да повтарят за "независимостта и териториалната цялост". А тъкмо те трябва да убедят ЕС че е по-добре Македония да стане федерация и член на ЕС. Сега имаме шанс за това.
188
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До :) :) Тук говорим за Македония -сръбски мераци по руски проект за федерация на южните славяни зад дунавската ГОБЕРНЯ колкото до Албанците е с тях ние от давна сме се разбрали кой до къде още от как Фердинант им обеща независимост и Принц Кирил за първи крал - днес пак сме съюзници в НАТО те си окупират тяхната 4аст Ние нашата а сърбите и рашките да правят като вятъра
187
2
 
5
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
212поредния анонимник който му дай за всичко Русия да му е виновна.Само дето е пропуснал че Албания е член на НАТО и като тскаеа дава бегласно гръб на всякакви шип търски претенции в Македония.Великоалбанските мераци никога не са били с руски корени.
186
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най много НАТО в това 4исло и ние да влезем и да натрошим малко 4ервени тикви със сръбски корен
185
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западният и турският империализъм разделят и владеят балканите.
184
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали чрез различни войни бяха откъснати части от България и подарени на Югославия, Румъния и Гърция !Сърбите са благодарни на Русия за тези подаръци.Сега Кремъл пак се намесва за да няма стабилност на Балканите, да се прокарват руските интереси.Русия и Сърбия са причина за проблемите !
183
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е работа на Русия и Сърбия, само те имам полза от война и хаос на Балканите!
182
1
 
7
 
! Отговори
до 197 прав си 100% преди 6 години
Днес албанците изживяват истинска демографска експлозия, имат по 5,6 до и 10 деца, народа им става все по-многоброен,много млади и динамични хора,албанския етнос е в страхотен подем.Същото е било с нас българите от 1830 до 1930 г.А срещу албанците е изправен един изкуствено създаден народ,ке леши плюещи в собствения си извор.Преди 15 г. спасявахме кре тените от фиром,дадохме им 120 танка с боекомплектите,артилерия,минохвъргачки,муниции и пр.а те 10 г. плюха,че боята на танковете не била убава
181
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 202 ти ми кажи какъв може да е 4овек с майка ИЛИРКА-албанка- и с единия Дядо Елянин -грък- по баща)
180
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато чергата на съседа гори и твоята скоро ще пламне! Но българите се радват. А главният злодей потрива доволно ръце, прекроява граници и насъсква едни срещу други. Дали ще се радваме като разберем какъв му е планът и за България? Много *** народ сме! След като и Левски е бил отчаян накрая.
179
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма мулти,няма култи!!Берат сега макадонците плодовете на онова което други сътвориха!!!Косовската криза,войната като граничеща държава приеха още тогава около 1 милион албанци със цялата им рода!!!И сега вместо благодарност-разцепление на територия,албански химни в македонски парламент...!!Ами като толкова бяхте оправни що не си седяхте в териториите си и сега да си пеете албанския химн,да си носите забрадките,шалварите,хиджабите!!Защо бе ***.......му??Чий го дирихте и защо тогава в Македония?
178
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 199 в сръбско може те могат да предизвикат и най кроткия народ В Румелия и по Дунав няма никакви записани слу4еи на Арнаутски ( албански) банди
177
4
 
2
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 6 години
Не се палете и не се вживявайте много!Гледайте си кефа и оставете реториката на политиците!Баце е мъдър държавник и от цялата тая гюрюлтия около нас ще извлече полза от която ще имаме файда всички.
176
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СССР и БКП измислиха Македония, нейния език и лъжеистория. С братската помощ на Югославия.Никога комунистите не са направили нищо добро!
175
1
 
3
 
! Отговори
реалноста преди 6 години
До до 196. 1избиваш си от главата тези траки 2 нау4аваш какво е Ахеец 3 и приеми факта 4е едно иранско конно племе с бая примеси от тюрска кръв прегазва дребното коли4ество останали романизирани траки и няколко малки славянски племена взима им жените и Основава България
174
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-жестоките зверства през турското иго са извършвани от албанските банди, те са били най-жестоки, после и докараните от Кавказ черкези.Албанците, или още арнаутите, са избивали до крак българските села.Арнавутлук, така турците наричат Албания.
173
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Киро кофражиста по добре си се занимавай с куфража за *** не сраваш
172
2
 
4
 
! Отговори
Обективно преди 6 години
Виждам че тук много хора се пишат националисти, без да съзнават ,че през цялата нова българска история албанците и хърватите са били естествените български съюзници...Айде прочетете малко за войните ни за национално обединение, за това как албанските чети да помагали на българската армия срещу нашите най подли врагове сърбите, пък после мислете да тази измислена държава Македония. по добре Велика Албания отколкото Велика Македония. По добре за България!