Македония – на ръба на гражданската война?

Ако албанците въстанат, до общобалкански конфликт има една крачка
29 апр 2017 08:26, Елка Василева
265
Македония – на ръба на гражданската война?
Снимка: Reuters

След като тълпа превзе парламента в Скопие и би и скуба депутати, една крачка остава до трета балканска война.

България призовава към разум, Гърция и Албания - също.

Още по темата

Македония е на ръба на гражданска война, която може да прерасне в нов конфликт, в който да бъдат въвлечени и други балкански страни, както и целият свят, пише "24 часа".

През нощта срещу петък парламентът бе атакуван и превзет, а депутати бяха бити и скубани заради това, че новоизбраният шеф на парламента Талат Джафери произнесе реч на албански.

Славянското мнозинство в Македония приема нарастващата роля на албанците в политиката като заплаха, въпреки че те достигат 25% от населението и от 2001 г. албанският е официален език.

Ако албанците въстанат, вероятно е те да получат подкрепа от Тирана и Прищина, оттам до общобалкански конфликт има една крачка.

Близо 200 протестиращи, основно привърженици на ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, щурмуваха сградата малко след гласуването за избор на председател на парламента, което беше съпроводено със скандирания “Преврат” от доскорошната управляваща партия.

Недоволните граждани, някои от които с маски, хвърляха столове и бутаха камерите, нахвърляйки се с юмруци върху депутати. При сблъсъците бяха ранени най-малко 109 души, сред които и 22-ма служители на реда и няколко депутати. Най-малко 40 души бяха задържани.

В продължение на 4 часа сградата беше пълна с протестиращи. Някои македонски медии и активисти обвиниха полицията, че закъсняла с реакцията си. Вътрешният министър Агим Нухиу призна, че част от структурите не са си свършили работата, и обяви, че подава оставка по морални причини.

ВМРО-ДПМНЕ и нейният лидер - бившият премиер Никола Груевски, управляваха Македония в продължение на десетилетие до миналата година.

Македония е без правителство от декември, когато ВМРО-ДПМНЕ спечели изборите, но не успя да състави коалиция.

От месеци партията успешно възпрепятства новата коалиция на лидера на СДСМ Зоран Заев, която той формира с етническите албанци на основата на обещанието албанският да стане втори официален език в страната.

Президентът Георге Иванов, близък съюзник на Груевски, обаче отказа да връчи на Заев мандат, обвинявайки новата коалиция в намерение да разпокъса Македония.

Демонстранти излизаха на улиците в Скопие всеки ден през последните 2 месеца, за да протестират срещу новата коалиция и т.нар. албанска платформа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е зле да оставим македонските граждани сами да решат какво да правят. А на братовчедите ми там бих препоръчал по най-бързия начин да резнат албанските области на страната / около 25% от територията/, като ги харижат на когото ги иска - Велика Албания ли ще е, Велико Косово ли - все тая. Само така албанската зараза ще бъде спряна. Ако пропуснат днес, след 20 години ще се разделят с над 50% от териториите си, албанците се множат като зайци! Това е неминуемо!
130
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оправия със шиптърите няма , време е за по радикални мерки
129
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Античките имат собственост. Имат къщи, работа, семейства. Това е тяхната котва. А афганистанците имат едната злоба към неверниците (ние). Ако идва някой друг по нашите зами, предпочитам да са македонци или руснаци. За съжаление обаче, за сега са само разни шведи.....Миленко с чykoт е изтъкан от любов към теб
128
6
 
14
 
! Отговори
до 141 преди 6 години
Е, ти я знаеш по добре като си са родил след 2003 година. Сигурно си я научил в клуба на десните отпадъци, реформатори и разни други НПО та. Сърбия няма интерес да бъде унищожена Македония. Интерес от това имат чужди сили подкрепящи " велика албания" и ислямизацията на Европа. Тези сили ги знаеш , ти си им симпатизант.
127
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
реваха "*** татари" сега нека да реват че албанците ще им го турят хубаво
126
3
 
3
 
! Отговори
ne na korupcio преди 6 години
sha hvyrchat pak srybski chalmi-- ne na korupcio
125
0
 
6
 
! Отговори
Куку преди 6 години
"Ако албанците въстанат, вероятно е те да получат подкрепа от Тирана и Прищина"Подкрепата във вид на памперси ли ще е, или на крадени от Европа микробусчета? Или ще им дадат "и двата танка"?И - най-вече - за чий Х да въстават като асимилацията си върви чудесно со кротце со благо?!?
124
0
 
3
 
! Отговори
ЕТНИЧЕСКИ ТУРЧИН преди 6 години
Ония от запаса ,,тримата мускетари,, които влизат в управлението на страната ни,добре анализират събитията в Македония и тогава да се перчат и да се правят на мъже
123
0
 
8
 
! Отговори
anonym преди 6 години
Спокойно бе - македонците са народ на 10 хиляди години, самите сърби им го казаха, тука някакви албанци ли ще ги спрат.
122
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 138И аз не разбирам защо им трябва да "въстават" проруските сепаратисти в Украина, като ако не им харесва - ей я Русия, ама се избиват там вече от години. Глупава работа.
121
2
 
13
 
! Отговори
Шаш преди 6 години
"тълпа превзе парламента и би и скуба депутати"... ееех... каквото и да ни разправят все така добре звучи :-) Де да можехме и ние...
120
0
 
8
 
! Отговори
Матриот преди 6 години
В началото на "статията" пише, че албанският е официален език в Македония от 2001. В края се казва, че Заев е се е договорил с албанците с цената на това, езикът им да стане официален. Горкият "журналист", явно се е разкъсвал вътрешно докато е писал и от чудене истината ли да каже или каквото е заръчал шефа, накрая е написал и двете. Вече явно и самите "журналисти", горките, се обезвериха, че някой въобще им вярва на опитите да насаждат страх и станаха немарливи..
119
5
 
6
 
! Отговори
Hair преди 6 години
Бьлгария е за пример пред Македонците! Дьлги години управляваха с Турците без никакви сьрденици от страна на Бьлгарския народ който много е уважаван в цял свят!
118
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До антисоросоидТова "Сороско НПО" се нарича държавата Сърбия. Ако не си запознат с историята на "Македония" по-добре да мълчиш.
117
4
 
7
 
! Отговори
антисоросоид преди 6 години
Некое Сороско НПО лсе опитва да унищожи Македония а от там и останалите балкански държави включително и нашата.
116
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ако албанците въстанат, вероятно е те да получат подкрепа от Тирана и Прищина, оттам до общобалкански конфликт има една крачка."Koй го казва? Някой експерт или някой драскач на статийки в прогнили сайтчета?
115
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не разбрах за какво трябва да въстават македонските албанци? Въстания правят поробените народи, в случая няма такова нещо. Ако не им харесва в Македония да си ходят в Албания, никой няма да ги спре! С тази "албанска платформа" се дава много лош пример на някои предатели като нашенския Местан! Добре, че поддръжниците му не са много.. Македонците дали са добри или лоши е отделен въпрос, в момента трябва да бъдат подкрепени категорично, за да не пламне и нашата черга!
114
0
 
2
 
! Отговори
до 133 юбералес преди 6 години
Глей саму та а недокопат макетата от ВМРО, ча щи свръши житейска пат.
113
3
 
0
 
! Отговори
Hair преди 6 години
Ам когато в Бьлгария бяха ДПС и БСП в коалиция дьлги години наред, никой не се сьрдище! А тия уж албанци и македонци иповядват една религия а накрая се збиха като мангичи!
112
0
 
3
 
! Отговори
gungla преди 6 години
trumpo i kilari se chudqt veche koq chast ot sveta da zapalqt sled kato v negarskite shtati veche e pylna gungla