Първи пряк товарен влак свърза Лондон и Китай

Той измина успешно маршрута от 12 000 километра
29 апр 2017 12:36, Елка Василева
28
Първи пряк товарен влак свърза Лондон и Китай
Снимка: Reuters

Първият товарен влак, свързващ директно Китай и Великобритания, пристигна днес в източния китайски град Иу, след като измина 12 000 километра, предаде Франс прес.

Това е вторият по дължина в света железопътен маршрут. Той е поредното доказателство за усилията на Китай да заздрави търговските връзки със Западна Европа по съвременния "Път на коприната".

Компанията Yiwu Tianmeng Industry уточни, че влакът е пристигнал в Иу днес в 9:30 сутринта местно време (1:30 часа по Гринуич, 4:30 часа бълг.време).

Китай даде начало на стратегията "Един път, един пояс" (One road, one belt) през 2013 година и оттогава е инвестирал милиони в изграждането на мащабни инфраструктурни връзки.

Влакът, превозващ от уиски и бебешко мляко до лекарства и машини, отпътува от Лондон на 10 април и премина през Франция, Белгия, Германия, Полша, Беларус, Русия и Казахстан. Пътуването продължи 20 дни и приключи в Иу в източната провинция Чжъцзян - голям търговски център за потребителски стоки.

Новият маршрут е по-дълъг от известната руска Транссибирска железопътна линия, но е с около 1000 по-къс от линията рекордьор Китай-Мадрид, открита през 2014 година.

Лондон е 15-ият град, свързан с новата мрежа за товарен транспорт, предложена от държавната корпорация China Railway Corporation, която посочва, че нейните услуги са по-евтини от авиотранспорта и по-бързи от морския транспорт.

Пътуването по този маршрут би трябвало да бъде с 30 дни по-кратко, отколкото превозването на стоките с кораб, заявиха местните власти, но пробното пътуване отне два дни повече, отколкото очакваните 18 дни.

Влакът, носещ името "Източен вятър", може да превозва около 88 транспортни контейнера, според властите в Иу, спрямо 10 000 до 20 000 контейнера, които може да се превозят с товарен кораб.

Не е ясно колко струва начинанието, като някои специалисти поставят под въпрос рентабилността му.

Китай има вече редовни директни товарни железопътни връзки с Германия, която е най-голямата европейска икономика.

Британският премиер Тереза Мей ще посети Китай по-късно тази година, като разговорите вероятно ще включват излизането на Великобритания от ЕС, според британски официални представители.

Около 80 процента от световната търговия се осъществява по море, тъй като товарните железопътни превози се сблъскват с технически и бюрократични спънки в отделните страни.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия всичките тея супер лаптопи, телефони, джаджи, части за коли, щипки, детски играчки и т.н. са на половин цена от българските само заради транссибирската магистрала. Който не верва да скокне да види. Ама не можете да си го позволите ;)))Особено укропитеците сега не могат до съседна Полша да идат, че нямат пари за градския автобус до гарата да идат ;)
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Остави, че заобикаля България, това е ясно. Откакто влязохме в ЕС всичко започна да ни заобикаля и така ще си остане. Вазното е, че заобикаля Украйна ;)
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПЪТЯТ НА КОПРИНАТА ЗАОБИКАЛЯ ОТДАЛЕЧ БЪЛГАРИЯ.ЗАЩО ТАКА?щяха да докарат някой и друг китайски чайник за бедните българи.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 19Ами от българите някой интересува ли се?ти например какво можеш? Май нищо.КАЗАНО Е : ВИЖ НАЙ-НАПРЕД ГРЕДАТА В СВОЕТО ОКО, ПЪК ТОГАВА ГЛЕДАЙ СЛАМКАТА В ЧУЖДОТО.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 17ТИ ТОВА ПРОЧЕТЕ ЛИ ГО НЯКЪДЕ ИЛИ ТАКА ТИ КАЗАХА ДА ПИШЕШ?
15
3
 
6
 
! Отговори
Румен до 19 преди 6 години
Само Русия ти е в акъла. Не ги мисли руснаците. Докато ЕС стигне търговския обем на Китай с Русия ще трябва да направят жп линия до всяко село.
14
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е. Никой не се интересува от алкаголики руские.Всеки иска търговия и отношения с САЩ, ЕС, Канада, Австралия.
13
2
 
3
 
! Отговори
Аман.. преди 6 години
Хайдеееееее. Меркел е виновна...
12
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е само територия с малко ***.Затова Китай иска директни връзки с Европа, а Русия и сам ще си я превземе скоро ;)Гладните *** нямат деньги, нямат и стоки, технологии - нямат нищо интересно за китайците. Затова са транзитна страна.
11
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 14Ано Умни по Трансиб основно се движат пътнически влакове а по БАМ се движат транспорти - там са и минитеТрябва да се чете
10
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Транссибирската вече е китайска! Руските диваци не превозватникакви стоки по нея.
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не минава през нас и Украйна? Защото в Украйна ще го гърмят, а у нас просто ще се загуби. А докато го открият, ще трябва да сменят етикета на уискито. Вече ще е отлежало:-)
8
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Санкции, а? Ако я няма Транссибирската железопътна линия, трънки!
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евала на китайците - трудолюбив народ! А какво праят гепаджийте? - рехабилитират 10 км за 4 години и в този участк можело да се пътува с 1600км само дето немаме локомотиви!
6
5
 
9
 
! Отговори
грешка преди 6 години
До-5..-не евроатлантическа България,а ЕвроГейска,третополовия България.....България с тия национални предатели е за никаде...първо да ги видим на бесилото и после ще мислим по въпроса
5
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, до евроатлантическа София кога ?. Между другото един познат Китаец ме попита, какво мисля ако инвестира в София. Попитах го има ли излишни пари които да ги забрави и той повече не ме е заговарял на тази тема.
4
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НовинатаСтава и с помощта на томаховки.
3
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя влак трябва да превозва злато на кюлчета за да е на печалба, а колко нафта е изгорил........ Еколиберастосоросоидите, какво казват по въпроса?
2
5
 
8
 
! Отговори
Новината преди 6 години
Онзи ден прочетох, че мощен и експресен китайски доставчик поема ангажимент да достави стоки в рамките на 24 часа до всяка точка на Руската Федерация.
1
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай са голяма работа а дъртата крава Меркел кога ще изгради нещо различно от гето или правозащитна организация, защо във ЕС има толкова много правозащитни организации ? Aми защото евролибераските пешлемета нарушават много права на хората под лоЗунги за демокраЦия и ценности и наело на ЕС стоят диктатори и фашисти.