Вратата за членство на Турция в ЕС остава открехната

Анкара обаче трябва да изпрати послания дали ще изпълни критериите
29 апр 2017 09:06, Елка Василева
61
Вратата за членство на Турция в ЕС остава открехната
Федерика Могерини. Снимка: Reuters

ЕС оставя открехната вратата за членство на Турция, но заяви, че Анкара трябва да изпрати по-ясни послания дали възнамерява да изпълни критериите за присъединяване в области като човешките права и върховенството на закона, предаде Асошиейтед прес.

Върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини каза, че въпреки изразените съмнения от някои министри на външните работи съюзът е за продължаване на дълго проточилите се във времето преговори за присъединяване на Турция.

"От тях зависи дали ще изразят готовност да продължат да бъдат страна кандидат, дали ще запазят или не интереса си да се присъединят към нашето семейство", заяви Могерини.

По темите за защитата на малцинствата и забраната на смъртното наказание тя каза, че "правилата на клуба са ясни".

"Ще се радваме да преговаряме с тях, но е нужна известна доза разяснение от тяхна страна, ако мога така да се изразя", заяви Могерини в края на срещата на министрите на външните работи от ЕС в Малта.

ЕС не работи по отваряне на нови преговорни глави по присъединяването на Турция, каза Могерини, цитирана от ТАСС. "Преговорният процес продължава, той не е преустановен. Но в момента не работим по отваряне на нови глави", заяви тя.

Австрия трябва да се откаже от "грешната си политика" по отношение на преговорите за присъединяване на Анкара към ЕС, каза турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от Ройтерс.

Чавушоглу, който говори в кулоарите на срещата в Малта, заяви също, че е доловил "позитивна атмосфера" от водещи европейски депутати по отношение на преговорите за присъединяване на Турция. По думите му диалогът между двете страни ще продължи.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: есТурцияпреговори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
12
 
! Отговори
кофти преди 6 години
През открехнатата врата Ердоган всеки път праща ИДИЛ да взривяват нещо в ЕС.Всеки път когато Ердоган заплаши и ЕС е нападнат.То бива бива красавице толкоз да си заблудена и купена ама то вече е жалко! Къде отидоха онези личности и мъже в Европа като Кол ,Митеран ,Проди .....Докъде я докарахте .
20
5
 
11
 
! Отговори
СУЛТАН ЕРДОГАН преди 6 години
ПОЗДРАВЯВАМ БСПто И ДОСто С - МЕХТЕР (ОСМАНСКИ МАРШ)
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Haгло, дeбелооко чyчело.Ще омаже веригите на танка.
18
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей големи наивнци са тия Еврогейци! Абе тия не подлежат на дресировка, питайте нас българите дето се занимаваме стотици години с тях! Те са разновидност на " брачедите"!
17
1
 
20
 
! Отговори
manaf преди 6 години
do преди 1 час"Всеки ден арестуват по над 1000 души без съд и присъда но ЕС не смее да гъкне, а на нас ни се дървят за един бит мангалоид примерно. Справедливо."........АБЕ АЛЛАХЪН КУЛУ...полицията ги арестува и ги кара в съда!!!хората имат съдебна система.
16
0
 
16
 
! Отговори
100% TURK преди 6 години
"От тях зависи дали ще изразят готовност да продължат да бъдат страна кандидат, дали ще запазят или не интереса си да се присъединят към нашето семейство", заяви Могерини.======Ето , тук за пореден път се вижда кой на кого се натяга .....А бе Могаринке ....а бе душичке , колко пъти ще ти се казва ,че няма да я бъде тая ?!
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аха, на дипломатичен език Могерини е казала добре, сваляме гащите ама нека първо малко да се поцелуваме.
14
6
 
17
 
! Отговори
Мехмед преди 6 години
Няма хайър от педарастки клуб наречен ЕС .
13
7
 
5
 
! Отговори
Мехмед преди 6 години
европейците ще отидат където си пожелаят а тур-ците на проветриво в кауша
12
2
 
3
 
! Отговори
знай преди 6 години
До Анонимен5---да бяха мирно седели -не биха чудо видели!
11
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
такива са те , турците имат здрав характер , а ги виж тези ЕС без никаква съвест и гордост са тези . Даже и не ми се пише за тях вече ме са много долни.
10
8
 
21
 
! Отговори
Мехмед преди 6 години
Отидете по дяволите , не ни трябвате . Ще се проведе референдум за ЕС и ще ви изтрием от съдбата ни.
9
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво падение, каква безпринципност! Горката Европа.
8
7
 
16
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 6 години
да, решавам проблемите за секунди като махам зелките на всички инакомислещи
7
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми харесва тази жена.
6
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Достатъчно плюхте по Турция, сега проблема при макетата като прерастне в нещо друго ще бягате при Ердоган да го молите ; Бате аз направих ти недей.
5
8
 
10
 
! Отговори
!! преди 6 години
За всички мислещи и интелигентни хора е ясно, че ЕРДОГАН трябва да ПРОМЕНИ предизвикателния и обиден тон, за да бъде допусната Турция.Това е все едно аз да искам да отида на гости в семейство 10 поколение в Париж напр., но на някакви пробни гостувания да карам един автобус крадци, терористи.Когато започнат да ми ОТКАЗВАТ да ме приемат тези хора, започвам да ги ЗАПЛАШВАМ, че "ще видят те!" как ще им се "стъжни", защото аз искам" демокрация" както и те живеят при такава...?!?А спазване на ПРАВИЛА
4
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки ден арестуват по над 1000 души без съд и присъда но ЕС не смее да гъкне, а на нас ни се дървят за един бит мангалоид примерно. Справедливо
3
13
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
папката се затваря за вечни времена султанатьт няма работа в европа никаквипари и визи за какво са им визи да изнасят наркотици проституция и атентатитази могерина изобщо не знае какво е барутен погреб на балканите ама ние знаем
2
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вратата е открехната като капан и пак ще бъде хлопната. Европейски мурафети.