Еко от Чернобил: Строят слънчева електроцентрала

Ще се ползва вече съществуваща инфраструктура
30 апр 2017 14:14,
21
Еко от Чернобил: Строят слънчева електроцентрала
Снимка: архив Reuters

Започва изграждането на първата слънчева електроцентрала в Чернобилската зона, съобщи украинският министър-председател Владимир Гройсман, цитиран от ТАСС.

Още по темата

"Наскоро чествахме тъжна годишнина от трагедията в Чернобил, но днес ние работим за съживяването на района. Първата стъпка е построяването на соларна централа“, написа той във Facebook”.

Проектът ще бъде реализиран в 10-километровата зона южно от авариралия реактор на чернобилската АЕЦ, като ще използва запазените пътища, електропреносна мрежа и жп линии.

На 26 април министърът на екологията и природните ресурси Остап Семерак съобщи, че строежът е за сметка на украински инвеститори. Пускането в експлоатация на първата „зелена“ централа в Чернобил вероятно ще се случи още през първата половина на 2018 г., посочва bTV.

Семерак подчерта, че става въпрос за производство на електроенергия в рамките на 2500 MW. „Стойност, която е сравнима с два енергоблока на атомни електроцентрали“, посочва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тоя регион няма проблеми да вадят ток и при абсолютна тъмнина. Там свичко свети в тъмното като оня филм Аватар ;)
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слънчеви електроцентрали... Те там екологични жилищни комплекси строят от години, вие за слънчеви централи говорите. То има логика да постоят такива де, могат да докарат ефективност от слънчевата радиация над 100%(при средна под 30 в момента) за сметка на общия радиоактивен фон ;)
12
0
 
2
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
А, през нощта и през зимата ще вадят ток от склада! Тия са епически прозти твари украинците..
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очаквайте скоро - соларни панели на Северния Полюс.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...електроенергия в рамките на 2500 MW. Стойност, която е сравнима с два енергоблока на атомни електроцентрали..."И заема място колкото за около 10 000 енергоблока на атомни електроцентрали. А че изсекат хиляди дървета, за да направят терен - не се споменава. Много е "еко" да изсечеш терен 5х5 км, за да наслагаш соларни панели... да не говорим за останлите негативни ефекти.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Северна Украйна - тая слънчева част от планетата. Ама като има умници да дават пари на китайците - да им дават.
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Обяснете ми - В Чернообил имало силна радиация ? Така твърдят нааааучните специалисти, но като видях новите снимки от там, как се е Възродил животинският свят направо ми падна шапката.Сега се вижда, че една ядрен война няма да е края на човечеството. Ще се намерят достатъчно, които да я подкрепят.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чернобил е най-здравословното място. Защитен от радиация природен парк.
6
2
 
6
 
! Отговори
Обяснете ми преди 6 години
Аз май неееещо не разбирам тук ?!?!? В Чернообил имало силна радиация ? Така твърдят нааааучните специалисти, но като видях новите снимки от там, как се е Възродил животинският свят направо ми падна шапката.Даже Европейският зубър го има там, а това животно се смяташе за ИЗЧЕЗНАЛ ВИД. Като гледам нямаше никакви мутации, а в руският печат пише и има снимки на МНОГО ЖИТЕЛИ КОИТО СА СЕ ВЪРНАЛИ ПО КЪЩИТЕ СИ и пак си живеят там.
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като им спрат тока и газа ще разчитат само на Слънето да се греят. И България ще разчита на Турция и Гърция за газ, защото не ще руски газ през своята територия да преминава за чужди държави. Луди ни управляват.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уфффф, тези защо не изкопаят още едно море.Тези са по-зле и от нас.Руски македонци.
3
4
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 6 години
Тези слънчеви панели се състоят от черен силиций. Много са ефикасни, това е нова технология. Черните силициеви соларни клетки са специално проектирани да абсорбират почти всички части от спектъра на слънчевата светлина, включително и инфрачервените лъчение, и да я преобразуват в електричество. Има много направени проекти в Япония и другаде. Добре са го замислили украинците.
2
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Енергия колкото два атомни реактора няма никакъв шанс да дава една соларна централа. Това са фантазии на нечии болен мозък. След 500 години може и да се появи.
1
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Укрите тотално изкукаха....