Германският МВР шеф с 10 опорни точки: Ние не сме бурка!

"Християнската религия споява, а не вбива клин в обществото"
2 май 2017 08:00,
38
Германският МВР шеф с 10 опорни точки: Ние не сме бурка!
Снимка: Reuters

"С няколко тези искам да предизвикам дискусия за т.нар. "водеща култура" в Германия", пише германският вътрешен министър Томас де Мезиер в публикация, излязла на страниците на "Билд ам Зонтаг".

Във въпросната статия Томас де Мезиер представя своеобразен каталог от десет точки, които според него са част от т.нар. "водеща култура" в Германия.

С това понятие се има предвид общественият консенсус по отношение на ценностите, но и на социалните привички, пише "Дойче веле".

"В Германия човек подава ръка за поздрав, показва лицето си и казва името си. Ние не сме бурка", подчертава федералният министър на вътрешните работи.

Към т.нар. "водеща култура", според него, спадат още отвореното общество, образованието и добрите познания в различни сфери, мотивацията, историческото наследство с особеното отношение към Израел и културното богатство. Освен това Германия е християнска държава и тук религията "споява, а не вбива клин в обществото", пише още Томас де Мезиер.

"Не ние трябва да се съобразяваме с мигрантите, а те с нас. Не искаме нашата отворена страна да се промени в резултат от миграцията и потоците бежанци. Германия трябва да си остане Германия" - тези цитати са от документ на ХСС, който остро критикува политиката на Меркел.

Вълна от критики

Публикацията на вътрешния министър предизвика вълна от критики. "И отново се говори за религия. Мисля, че нашата "водеща култура" трябва да бъде Конституцията", заяви председателят на свободните демократи Кристиан Линднер.

Според него със списъка си от десет точки вътрешният министър просто води предизборна борба - и иска да отвлече вниманието от хаотичната миграционна политика на управляващите християндемократи.

"Моята водеща култура е с европейско лице", написа на свой ред в Тwitter лидерът на Зелените Джем Йоздемир, а неговата съпартийка Катрин Гьоринг-Екарт призова вътрешния министър да концентрира вниманието си върху решаването на многото практически проблеми.

"Правилно е да полагаме грижи за сплотеността и интеграцията, но ще го сторим най-добре, ако спомогнем за овладяване на дефицитите при езиковите курсове например или пък при подкрепата за многото доброволци", заяви Гьоринг-Екарт.

Критика изрази и зам.-лидерът на фракцията на Лявата партия Ян Корте. По неговите думи, "с това поредно издание на дебата за "водещата култура" Томас де Мезиер отново прави завой надясно". "Типично за консервативните политици е да изготвят списък за това откога хората са германци. Но този списък няма почти нищо общо с действителността", заяви Корте.

"Срамна постановка"

Торстен Шефер-Гюмбел, зам.-председател на германските социалдемократи, заяви на свой ред, че в случая става дума за "срамна постановка", а негови съпартийци пишат в Тwitter за "опасно насъскване", насочено главно срещу мюсюлманите.

От Германския културен съвет, който обединява всички културни съюзи в страната, приветстваха факта, че вътрешният министър насочва вниманието към темата за културата.

Само че понятието "водеща култура" е твърде подвеждащо, тъй като предизвиква впечатлението, че в Германия има или трябва да има една задължителна за всички култура, гласи критиката на Културния съвет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за маркел защо нищо не се казва слабо умната и политика доведе до това за което може и още да не разбрала не искаш с Русия да бъдеш силен и влиятелен тогава всички ще ти казват какво да правиш и арабите с шериата и Америка ще и козируваш и китайците ще ти диктуват така е те затова всички я искат а германците да се простят с надеждата няма я вече
32
0
 
4
 
! Отговори
Ако няма еднаОсновна преди 6 години
култура и ако тя не е задължителна в официалния живот,тогава ще рухне държавата!Да не се забравя,че пришълците считат своята култура, основана на обичаи от седми век, за свещена и неприкосновена.Нещо повече, те считат за свой дълг да я налагат навсякъде,където отидат и дори да използват брутално насилие,за да я наложат!Троянски кон за Европа и нейната идентичност е всеки, който твърди, че е "срамна постановка" концепцията за "Водеща култура",утвърждаваща определени ценности и социални привички
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото и да правят и колкото да ритат срещу исляма предсказанието на Нострадамус ще се сбъдне. В това предсказание се казва. Арабски крал ще завладее европа и света. От това по ясно казано няма накъде.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германският МВР шеф - ха ха ха
29
0
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Браво на Мезиер! Ето така трябва да разсъждават ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ ПОЛИТИЦИ, ане само той или само някои...Останалите,дето говорите за някакви права и зачитане на други те религии представа си нямате до какво ще доведе по-нататъшната ислямизация на Евро па- ако продължава така след има-няма 30 години навсякъде ще се реят минаре та и няма да смееш да кажеш,че си християнин,а чутовните унижения - отделно!Е,тия не са били под турско робство и не знаят какво е ...Ами щом го искат-ще го получат!
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Мезиер! Най-после един германски политик с мозък главата.
27
0
 
2
 
! Отговори
хаха преди 6 години
До АнонименДа точно ти си бъдещето, бъдещото лай*о което ще бъде удавено когато пусна водата, и отмия теб и роднините ти обратно в клоаката от която сте излезли.
26
0
 
7
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Всички правозащитни организации страдат от Стокхолмския синдром.
25
0
 
6
 
! Отговори
remove kebab преди 6 години
Точно тези черни овци не са предвидени да се зрдрависва който и да е било с тях, а за да демонстрират ислямско върховенство. Те са многодетни плодовити и защитени от своят мъж. Ако тръгне открита нейните ще я пребият на първият ъгъл с камъни и изнасилят не непременно в този ред. Такава им е народопсихологията. Жената в ислямският свят няма права, нейният глас е 1/4. Те не идват за културата, а да превземат Европа по мирен път с плодивитост и като станат 51% о-п-а-а, въвеждат шериата и емирство.
24
1
 
0
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До Има нашествие Теб вече са те отровили, но не нашествениците.
23
41
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** дойчовски расисти мръсни, каква водеща култура ви гони??? Расисти, хомофоби, ислямофоби гадни! Бурката е право на всеки човек, никой няма да стиска ръка с немюсюлманин, щом като не желае! Вие, белите, сте низшата раса! Ние сме бъдещето!
22
0
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
не сте бурки а кои напьлни европа с тези чучела вие и меркел сте за межд сьд
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Българин от ГерманияКаквито и да са тълкованията, това което той казва е самата истина. Всичките критици са късогледи псевдо демократи, които един ден ще затрият европейската култура.
20
2
 
10
 
! Отговори
Българин от Германия преди 6 години
Не вярвайте на изказванията на Томас де Мизер - това е само предизборен PR. Нищо няма да направи, иска само да отклони изберателите от АзГ - Алтернатива за Германия, както и движенията ПЕГИДА, 1%, PAX Europe, Identitaere Bewegung, са истинските патриотични сили. Вътрешният министър повтаря исканията на АзГ и ПЕГИДА още от преди 2 години. Аз предпочитам оригинала пред копието.
19
1
 
6
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Цитат: "Според него със списъка си от десет точки вътрешният министър просто води предизборна борба - и иска да отвлече вниманието от хаотичната миграционна политика на управляващите християндемократи."Този некадърник само изпълнява заповедите ва яловицата Мурксул - водещият принцип в случая е : "След мен - и потоп!" Борбата е като у нас - за кокъла - народа е без значение! Както е тръгнало алаходупците скоро ще са електорално мнозинство - и управляващите ще им правят метани! Предатели на всичко
18
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Исляма е основна религия в Германия, харесва ли им или не това е положението. И ще стават все повече, а християните все по малко
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не са опорни точки, а тюрлюгювеч. Противоречат си поне половината от тях.
16
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига думи! Дела!Бурка - арест, установяване самоличността, глоба, бурката в джоба!Законност и ред! Нулева толерантност към нарушителите!
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Lipsata na doverie v policiyata v BG,nihilizma i apatiyata,bezbojieto i neverieto v Boga sa koreni,koito davat gorchivi plodove.I za imeno posochenite komponenti imat grijata BAN,koito s dokladite si,analizite si i prognozite si sa dlujni da oformyat bg obshtestvo v harakter na ustoichivost i blagodenstvie nadejda i staranie v MANTALITETA na bg...Uvi e obratno..daje bg filmi zavurshvat vinagi s drama,prestupnika vse uspyava i nac geroi stavat mutrite,a ne dostoinite bg i primera za podrajanie n
14
4
 
22
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
"Не ние трябва да се съобразяваме с мигрантите, а те с нас. Не искаме нашата отворена страна да се промени в резултат от миграцията и потоците бежанци. Германия трябва да си остане Германия" - тези цитати са от документ на ХСС, който остро критикува политиката на Меркел.Въобще не е пренаписал речта на Путин от преди години за *** :)