Меркел поема курс на изток – среща се с Путин

Руски издания за предстоящите разговори на двамата лидери
2 май 2017 11:15, Елка Василева
34
Меркел поема курс на изток – среща се с Путин
Ангела Меркел и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Една от централните теми в днешните руски всекидневници е очакваната визита на германския канцлер Ангела Меркел в черноморския град Сочи, където тя ще се срещне с руския президент Владимир Путин.

"Меркел поема курс на изток", отбелязва още в заглавието си по темата авторитетният вестник "Известия" и отбелязва няколко причини за посещението на "фрау Меркел". В Хамбург на 7-8 юли предстои среща на върха на Г-20 и за нея е крайно важно да подготви почвата за тази ключова среща.

Освен това президентът на САЩ Доналд Тръмп така и не е подал на европейските съюзници ясен сигнал каква позиция смята да заема в отношенията с ЕС и с Русия. Меркел, както изглежда, е решила да не чака повече сигнали отвъд океана и самостоятелно да се опита да смекчи острите търкания в диалога с Москва.

Тя вече беше на гости при Тръмп, обаче визитата й зад океана едва ли може да бъде наречена успешна. Макар че Тръмп пусна традиционната си усмивка пред камерите, той така и не пожела да стисне ръката на своята съюзничка, а и не даде отговори на натрупаните в Европа въпроси към него. И ето, че след турнето на Запад Меркел поема курс на изток, отбелязва "Известия".

Вестникът вижда още една причина в предстоящите през септември парламентарни избори в Германия и цитира заместник-председателя на комисията по външните работи при Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Андрей Климов. "След Brexit и след охлаждането на САЩ към случващото се в ЕС германският лидер стана "главен диригент" на Евросъюза и иска да остане канцлер. Необходимо й е да разработи правилен подход към отношенията с Русия. Нейното посещение може да повлияе на взаимодействието между Москва и Брюксел", казва Климов. Той добавя, че срещата в Сочи, а не в Москва, дава по-благоприятна атмосфера за неформален и откровен диалог.

Според "Известия" Меркел би могла да заеме в преговорите с Путин твърда позиция, което би прибавило 1-2% към рейтинга й, но в стратегически план такъв сценарий неизбежно ще доведе до влошаване на двустранните отношения.

Съдейки по последните й изявления, Меркел още не е забравила за предишните наистина партньорски отношения с Москва. А неопределеността на позициите на Вашингтон по "руското трасе" дава на Берлин възможност да поведе самостоятелен диалог с Русия, пише "Известия" и припомня думите й на форума по сигурността в Мюнхен, където тя говори за необходимостта да се намери допирна точка с Русия и да се гледа в бъдещето.

Позициите на Берлин и Москва по много въпроси се разминават, например по сирийската криза. При това Меркел разбира, че войната в Сирия пряко влияе върху Федералната република чрез миграционната криза. Това означава, че трябва да се търси решение.

Критикувайки Русия по украинския въпрос, Германия осъзнава, че вината за буксуването на Минските споразумения пада върху Киев, и затова е дошло време да се смекчи риториката спрямо Москва и да се добави конструктивност в отношенията. А забавянето на Доналд Тръмп с формулирането на собствен външнополитически дневен ред дава на Берлин шанс да придаде самостоятелно звучене на руско-германските отношения, заключава "Известия".

Според авторитетния глас на руските делови кръгове - "Комерсант" - срещата между Путин и Меркел на черноморския бряг не означава размразяване на двустранния диалог. Вестникът припомня официалното съобщение от Берлин за срещата, според което основен акцент на разговорите в Сочи ще падне върху подготовката на предстоящата среща на Г-20 в Хамбург и върху международните проблеми, включително Украйна.

В германското правителство стигнаха до извода, че "тоягата" - санкциите - не действа на руското ръководство, и сега искат да му предложат "морков" - т.е. отмяна на ограничителните мерки и нормализация на отношенията, отбелязва "Комерсант". Събеседници на вестника от руските държавни структури са изразили убеждение, че с пътуването си в Сочи Меркел иска да подчертае своята значимост на външнополитическата арена, което сега е много важно за нея по вътрешнополитически причини.

"Комерсант" припомня също, че вътрешнополитическите позиции на Меркел засега са достатъчно здрави. Според последните социологически анкети, ако изборите бяха в последните почивни дни, то Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел би получил 36-37 процента от гласовете срещу 29 за социалдемократите, чийто кандидат е Мартин Шулц, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5 АнонименМногу *** беше страх. Не е спал през целия мандат на плената.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 6 АнонименОт рано днес сте се дрогирал !
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2 Анонименти сигурно ядеш всяка вечер бой от мъжът си.
6
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Квичете русопати! Европа ще остане заедно, а вие се заривайте в землянките си.
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин се страхуваше от Плевнелиев.
4
5
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
тази мрьс-----ца преди 2 години не отиде в москва за 70 годишнината изгаври сес 20 милиона убити от неината дьржава и сега се завлекла в сочи защо я приемапутин какво има да говори с този из====од които сьсипа европа
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще хвърчи, хвърчи... Па, ще кацне...
2
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джуджето пак ще яде бой от жена.
1
6
 
23
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Мурксул е най-голямото зло случило се на Германия, и Европа през последните 12 години!Скъса се да угажда на презокеанските си господари - без да се замисли за последствията! Резултатите - всички ги виждаме, и усещаме - а след 50години - ще ходим между джамии, и минарета, и ще сме изчезващо малцинство!