Путин – без конкурент на руския политически хоризонт

"Комерсант": Върви процес на политическа радикализация
2 май 2017 12:00, Елка Василева
66
Путин – без конкурент на руския политически хоризонт
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Около 64 процента от руснаците искат Владимир Путин да бъде преизбран за президент на изборите, които трябва да се състоят догодина, а 22 процента биха желали той да бъде сменен от друг на този пост, пише московският вестник "Комерсант", цитирайки проучване на социологическия "Левада център". 14 на сто от запитаните са се затруднили как да отговорят.

При висока избирателна активност действащият държавен глава би получил 48 на сто от гласовете, ако изборите бяха сега в неделя. Другите двама вероятни претенденти - лидерите на комунистическата партия Генадий Зюганов и на либералдемократите - Владимир Жириновски, биха получили по 3 процента. По 1 процент биха получили министърът на отбраната Сергей Шойгу и опозиционният блогър и лидер на нерегистрираната Партия на прогреса Алексей Навални.

Всеки пети руснак (19 процента) още не е решил за кого ще гласува, други 10 процента не са решили дали изобщо ще гласуват, а още 13 процента са сигурни, че няма да гласуват.

Коментирайки резултатите от проучването, "Комерсант" стига до извода, че руските граждани все още не виждат реален конкурент на Путин сред руските политици. Близо половината (42 процента) от тях обаче не са уверени дали ще гласуват на изборите догодина и засега не знаят за кого ще гласуват. Вестникът припомня, че през април 2015 г., т.е. преди 2 години, процентът на неопределилите се бе само 25.

Може би на това основание в опозиционните кръгове смятат, че след една година недоволните руснаци ще станат толкова много, че безалтернативни избори ще бъдат невъзможни. Но освен недоволни граждани трябва да се появи и политик, в когото те да виждат президент. Експертите обаче смятат, че това засега е невъзможно.

Някои политици и експерти предупреждават, че макар на пръв поглед всичко да изглежда стабилно и непоклатимо, върви процес на политическа радикализация. "Обстановката се мени стремглаво - както външнополитическата, така и вътрешнополитическата, и затова ние трябва да използваме предстоящата година, за да представим на обществото реална алтернатива на действащата власт", казва пред вестника Николай Рибаков - заместник-председател на "Яблоко" - една от опозиционните деснолиберални партии.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
4
 
! Отговори
до 40 преди 6 години
Най - зомбираната с.вола4 е на териториите на ФАЩ, крадат направо милиарди и трилиони долари от Китай и Русия със заеми, начело на ФАЩ стои един доказан хазартен бос и комарджия и краварника скоро ще го проиграе на руска рулетка. На Тръмп биднеса е фалирал поне 3 пъти и въпреки е продължава да работи на загуба все пак е милиардер. В краварника не само по коледа стават чудеса.
37
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казват ,оти оно на фотографията дааавно се споминал ,но не знам . Един приетел сподели "гласо му е дебидюс същия."
36
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най - зомбираната с.вола4 е на териториите на СССР. Крадът кат за световно и за да няма зандан , лижат з.адника на вожда .Който пове4е работи с "език" е по богат .
35
1
 
2
 
! Отговори
един там преди 6 години
Махнете вие бояришника, ами кажете защо според вас Путин досега не е "показал вратата"на прозападния шеф на най-голямата руска все още държавна банка "Сбербанк"- Герман Греф? Същия неведнъж се е изказвал негативно спрямо държавата, която го направи мултимилиардер и нейните обитатели! Може да видите по руските форуми колко много го "обичат" руснаците този! Само се чудя как още не са го гръмнали! Явно разполага със солидна охрана!
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До един там - А там избори ще има ли ,питам, щот до сеа ги назна4аваха .
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За мюсюлманите Руснаците имат една поговорка, казват пие бояришник като казак . Е как да ги интегрира Путин и да ги демократизира мюсюлманин разбира само от тояга.
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истина е мюсюлманите в Русия масово смучат бояришник, ако ходите към Казахстан си носете и препарат за почистване на тоалетни турците в казахстан го търсят много и се продава страшно добре.
31
0
 
1
 
! Отговори
един там преди 6 години
До анонимен 15,Ха-ха, колко процента ще събере този Навални според тебе, при условие, че Путин не му попречи да се кандидатира за президент? Не мен лично не ми се вярва да подобри и резултата на Прохоров! Да беше казал, че Сергей Миронов е реален конкурент на Путин, по можеше да ти повярвам! Руснаците не са чак толкова *** явно и вече ще почнат да се усещат, че има хора като Миронов и Левичев, които са готови реално да се ангажират с решението на техните проблеми и на държавата им като цяло!
30
6
 
4
 
! Отговори
До 31 преди 6 години
Явно няма с какво да схванеш разликата, че у нас натровилите се с метилов алкохол са се натровили със самосварен такъв, не са го купили от магазина, докато натровените с боярищник са си го купили от магазина съвсем легално. До това ги докара кремълските управление, да предпочитат евтини алкохолозаместители защото не могат да си позволят истински алкохол. Иначе им върнал самочувствието и гордостта. Смях.
29
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 21 преди 6 години
А ти, освен, че си скопен от мисъл, си дълбоко аморален! Самото споменаване на думата "Бояришник" е израз на долно човеконенавистничество! Изтровили са се някакви бедняци ПОГРЕШКА! В България се изтровиха много хора от АЛЧНОСТТА на разни кръчмари и "производители" на ракии. Аз познавах ДВАМА от малко село, които умряха! Ако направим сметка на съотношението на отровилите се у нас отровилите се в Русия, не е в наша полза! Ами това, което стана в Чехия? Питам, щастлив ли си, че някой се е отровил?
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким Чен Ун също е без конкурент на севернокорейския политически живот.
27
3
 
8
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Благодарение на директивите, световните СМИ сатанизираха и Путин и Русия.На бедните умствено,неспособни да имат собствено мнение и да мислят това дибадна безкрайно,защото да виеш с чакалите дава смелост на страхливите и комплексираните.Изкуствено създадената,вихреща се русофобия се превърна в диагноза на цял един свят,оказал се на нивото очаквано от хората замислили истерията.Много гнуснно и долно.Не е необходимо да си русофил за да се отвратиш,по скоро трябва да си нормален мислещ човек.
26
2
 
2
 
! Отговори
валери преди 6 години
То и при нас е така , личните цели на един държавник трябва да съвпадат с тези на цялата държава , хората много добре го усещат това и гласуват правилно !
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПУТИН Е БЕЗ КОНКУРЕНЦИЯ ПО СВЕТА- ПРЕДИ ДНИ АМЕРИКАНСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ПОЗДРАВИХА ЛИДЕРА СИ ОТ КРЕМЪЛ, А ОНЯ ДРУГИЯ ЧОВЕК ОТИШЪЛ НА СРЕЩА СЪС СВОИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ. НЯМА РАВЕН ПО СВЕТА- И НЕГОВИ И ЧУЖДИ ГО ПОЗДРАВЯВАТ И ОБИЧАТ - ЕЙ ТАКА ОТ СЪРЦЕ.
24
1
 
1
 
! Отговори
дъгата до Стефко 8 преди 6 години
И твоя баща чадо е гей,но това определя ли битието ти!Сигурно да!
23
3
 
2
 
! Отговори
ОФ преди 6 години
До ясноВ Русия наблюдаваме уникален феномен. Опозиционните и даже признатите от съда за външни агенти медии са принудени от свободния руски пазар на информационни услуги да пишат, ако не цялата истина, то значителен процент от нея, защото рискуват, ако откровено лъжат, читателят да ги шкартира. Прозорците на Овертон не се отварят.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да вметна, че социологическия "Левада център" бе признат от съда за външен агент, финансиран от чужди структури.
21
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
откакто съществува Русия винаги е била тоталитарна държава управлявана от самодържец, който никога не допуска конкуренция под каквато и да е форма, затова и повечето хора там са с ограничено мислене
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 15Нещо ти си в грешка! Чел си нещо, ама недоразбрал! 48% са ОТ ГЛАСУВАЩИТЕ!!!! А иначе 64% си е от народа, който въобще са питали!!! Но едно ми харесва, ВЕЧЕ ВСИЧКИ ЧЕТАТ РУСКИ ВЕСТНИЦИ, САЙТОВЕ....Бравос, бравос, бравос.....ТАМ Е АКТУАЛНАТА, ИСТИНСКАТА ИНФОРМАЦИЯ.....Другата е САМО ЛЪЖЛИВА, както казва един краварски президент "ФАЛШИВИ НОВИНИ" (в превод!)
19
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е велик. Разреши боярищника. Докато има пиянки е непоклатим.