Путин – без конкурент на руския политически хоризонт

"Комерсант": Върви процес на политическа радикализация
2 май 2017 12:00, Елка Василева
66
Путин – без конкурент на руския политически хоризонт
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Около 64 процента от руснаците искат Владимир Путин да бъде преизбран за президент на изборите, които трябва да се състоят догодина, а 22 процента биха желали той да бъде сменен от друг на този пост, пише московският вестник "Комерсант", цитирайки проучване на социологическия "Левада център". 14 на сто от запитаните са се затруднили как да отговорят.

При висока избирателна активност действащият държавен глава би получил 48 на сто от гласовете, ако изборите бяха сега в неделя. Другите двама вероятни претенденти - лидерите на комунистическата партия Генадий Зюганов и на либералдемократите - Владимир Жириновски, биха получили по 3 процента. По 1 процент биха получили министърът на отбраната Сергей Шойгу и опозиционният блогър и лидер на нерегистрираната Партия на прогреса Алексей Навални.

Всеки пети руснак (19 процента) още не е решил за кого ще гласува, други 10 процента не са решили дали изобщо ще гласуват, а още 13 процента са сигурни, че няма да гласуват.

Коментирайки резултатите от проучването, "Комерсант" стига до извода, че руските граждани все още не виждат реален конкурент на Путин сред руските политици. Близо половината (42 процента) от тях обаче не са уверени дали ще гласуват на изборите догодина и засега не знаят за кого ще гласуват. Вестникът припомня, че през април 2015 г., т.е. преди 2 години, процентът на неопределилите се бе само 25.

Може би на това основание в опозиционните кръгове смятат, че след една година недоволните руснаци ще станат толкова много, че безалтернативни избори ще бъдат невъзможни. Но освен недоволни граждани трябва да се появи и политик, в когото те да виждат президент. Експертите обаче смятат, че това засега е невъзможно.

Някои политици и експерти предупреждават, че макар на пръв поглед всичко да изглежда стабилно и непоклатимо, върви процес на политическа радикализация. "Обстановката се мени стремглаво - както външнополитическата, така и вътрешнополитическата, и затова ние трябва да използваме предстоящата година, за да представим на обществото реална алтернатива на действащата власт", казва пред вестника Николай Рибаков - заместник-председател на "Яблоко" - една от опозиционните деснолиберални партии.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Давай подполковниК !!! СЛАВА РОССИИ !!!
17
1
 
3
 
! Отговори
ясно преди 6 години
Вестник Комерсант е включен в списъка на чужди агенти финансирани от вън,каква информация може да се получи от него освен фейк нюз!?
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Stefko 88 - 2Абе я стига с тия страшилки!!! Като гледаш какви *** са им "опозицията", то даже и до затвора не може да се докарат! До затвора стигат все пак смели и решителни хора, които са решили НЕЩО НА НАПРАВЯТ! Даже и нередно. А руската "опозиция" е такова ***, че Путин даже го е гнус да се занимава с нея! Опозиция само за "стани, аз да седна"! Че бая пари има за крадене! Ама ако поне кръга на Путин мисли и за Русия, то кръга на тия мисли само за развалянето и! В това е разликат
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоталитарните практики и репресии на евролиберастите не помогнаха Русия последен бастион на свободата и стожер на демокрацията по света. Путин ги накара да му ходят на колене и да му се кланят. Крим е руски въпроса е затворен, а краверите треперят Ким да не ги отнесе като бръмбар сламка.
14
3
 
12
 
! Отговори
аз преди 6 години
Президент като Путин е чест за всяка велика страна.
13
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо сте в грешка, днес в руски медии има социологически проучвания, които дават само 48% гласуващи за Путин. Който се интересува за това, да чете руски медии. Навални е реален конкурент и руските медии знаят това, а в Бг путинофилите само едно си знаят и едно си баят.Затова получават и копейки-обезценени.
12
0
 
4
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Помнете- Путин не произхожда от руската царска династия!
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Исти 9Ти туй за "правилата" го разкажи на немчурята и на меркелицата!!!! Тя от колко години е канцлерина??? И къде пак е тръгнала???? Или там може, а в Русия - не! Брей, брей, брей......
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вземете пример, така се ликвидират конкурентите!
9
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джуджето е без конкуренция и по кражбите! Браво жужи!
8
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин върна достойнството и самочувствието на руснаците...Достойно е да се наливаш с препарати за вана денонощно.
7
4
 
3
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Той може да е без конкурент,но е длъжен да отстъпи поста на друг: републиканските правила го изискват. Може да задържи поста само при условие,че е решил да превръща Русия в монархия а той да стане цар,но и това няма да стане законно,понеже страната си има царска династия а Путин не произхожда от нея.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е то по стара руска традиция, този който е на власт няма конкуренция, после като падне от власт бива оплют от следващия
5
11
 
10
 
! Отговори
НАЙДЕНОВ преди 6 години
ПУТИН Е СВЕТОВНИЯТ ЛИДЕР. БЕЗ КОМЕНТАР.
4
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин върна достойнството и самочувствието на руснаците.Нещо за което шорошите ни могат само да ***,те такова мямат ,няма и да имат.За тях Мамона.Не е трудно да се види как живеят хората в Русия,само поискай и не бъди ***.Нормални хора с проблемите и съдбите си.Това и не могат да понесат шорош и трътките от гейес.Путин не е съвършен но е РУСНАК,а ние имаме само едни **** и дето не могат да се начудят накъде,да се обърнат
3
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е той ги изби от де да дойде тоз конкурент ,той ги изпозастреля и изтрови с плутоний
2
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искаме световно правителство и глобализация, интерестно ще e дали Путин може да спечели едни световни избори. Защо запада се страхува от конкуренция като Путин, нали дрънкат за демокрация. Тъй ли ДЕМОКРАТИТЕ се справят с опозицията със санкции и дрънкане на оръжие . Е стигнаха до там, че хора като Путин и Ким да ги учат на демокрация
1
7
 
13
 
! Отговори
дааа преди 6 години
Петата колона само ще диша прахта на Путин ....