Путин – без конкурент на руския политически хоризонт

"Комерсант": Върви процес на политическа радикализация
2 май 2017 12:00, Елка Василева
66
Путин – без конкурент на руския политически хоризонт
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Около 64 процента от руснаците искат Владимир Путин да бъде преизбран за президент на изборите, които трябва да се състоят догодина, а 22 процента биха желали той да бъде сменен от друг на този пост, пише московският вестник "Комерсант", цитирайки проучване на социологическия "Левада център". 14 на сто от запитаните са се затруднили как да отговорят.

При висока избирателна активност действащият държавен глава би получил 48 на сто от гласовете, ако изборите бяха сега в неделя. Другите двама вероятни претенденти - лидерите на комунистическата партия Генадий Зюганов и на либералдемократите - Владимир Жириновски, биха получили по 3 процента. По 1 процент биха получили министърът на отбраната Сергей Шойгу и опозиционният блогър и лидер на нерегистрираната Партия на прогреса Алексей Навални.

Всеки пети руснак (19 процента) още не е решил за кого ще гласува, други 10 процента не са решили дали изобщо ще гласуват, а още 13 процента са сигурни, че няма да гласуват.

Коментирайки резултатите от проучването, "Комерсант" стига до извода, че руските граждани все още не виждат реален конкурент на Путин сред руските политици. Близо половината (42 процента) от тях обаче не са уверени дали ще гласуват на изборите догодина и засега не знаят за кого ще гласуват. Вестникът припомня, че през април 2015 г., т.е. преди 2 години, процентът на неопределилите се бе само 25.

Може би на това основание в опозиционните кръгове смятат, че след една година недоволните руснаци ще станат толкова много, че безалтернативни избори ще бъдат невъзможни. Но освен недоволни граждани трябва да се появи и политик, в когото те да виждат президент. Експертите обаче смятат, че това засега е невъзможно.

Някои политици и експерти предупреждават, че макар на пръв поглед всичко да изглежда стабилно и непоклатимо, върви процес на политическа радикализация. "Обстановката се мени стремглаво - както външнополитическата, така и вътрешнополитическата, и затова ние трябва да използваме предстоящата година, за да представим на обществото реална алтернатива на действащата власт", казва пред вестника Николай Рибаков - заместник-председател на "Яблоко" - една от опозиционните деснолиберални партии.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
0
 
! Отговори
Гост преди 6 години
И той като Асад не може да остави народа си в беда
57
1
 
0
 
! Отговори
Н.М. *** преди 6 години
Бацето Бойко също е без конкуренция. Така си е. Десетки години бяхме най -приятелската и братска страна с Русия, СССР.
56
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено! Това не е никаква новина
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
domestica, а не dimestica, мурджо...Шаро, "i" и "o" са ми едно до друго на телефона, а лапата ми е извънгабаритна, ама с това ганглийче как да го схванеш. Естествено, като всяка мижитурка се ловиш за сламката като удавник. Латинският ми е като роден. Бий си бояришника и си мечтай за "Белуга"!!!
54
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Путин аз ще гласувам отново за него.
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ти звучи гадно не го пий бе.Какво ми се обясняваш като прелъстена ученичка.
52
0
 
1
 
! Отговори
позната история преди 6 години
И той като Ердухан ,народът много го " обича " !
51
6
 
1
 
! Отговори
43 до 53 преди 6 години
domestica, а не dimestica, мурджо! Значи "домашна". Неща замириса на горял фосфор! Не се напиняй толкова, ще вземеш да изразходваш всичкия си фосфор, а той е малко. За последен път ти казвам, че думата "бояришник" звучи гадно, канибалски! В моя квартал няма малки кръчмици, а и аз не хода на такива. Пия на маса с ленена покривка, руска, и предпочитам ракия от юни блан и совиньон блан, 52 градуса, студена. От водките - може "Беленькая", "Кедровая", "Русский Стандарт". "Белуга" е неприлично скъпа.
50
0
 
0
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Напънала се планината и родила мишка.
49
1
 
3
 
! Отговори
До 43 преди 6 години
Уверяваш ме ама не си убедителен, с това ганглийче от musca dimestica да ми се правиш на Haliaeetus leucocephalus някак си не върви. Сигурно си много "умен" пред кварталните пиянки на по флаконче боярищник, но до там.
48
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
русия е страна без бъдеше след като един 65 годишен дъртак им е вси4кото Дори северна Корея е по напред там поне свинете Ким си имат династрия
47
9
 
3
 
! Отговори
Ватенка & ушанка преди 6 години
До Анонимен 48Това го разказвай на сервитьорките и камериерките които неискат да гледат балконининг туристи от Великобритания!Путин направи РОССИЯ велика !
46
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво стана с руският говедовоз-разузнавач?Днес.БГ нищо не пишат!Най-мощната руска военна техника я потопи говедовоза от Того!
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е една от последните дивашки диктатури, прескочили 21 век.Диктаторите обаче свършват или в канавките или на въжето.
44
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
45 Навсякъде по света се пие има и алкохолици навсякъде но никъде другаде освен Русия алкохолът не е такъв проблем
43
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При диктатурите няма конкуренти!Все едно на времето селянина живков да има конкуренти!Комунистите не допускат такова нещо.
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Стануй от АхелуйНапоследък започна да дублираш всяко твое гениално творение. Защо така? Надявам се да не паркинсонов тремор, а нещо от онези движения, които изпълняват някои млади,самозадоволяващи се...
41
6
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 32 от 43 преди 6 години
..трябвало! И нещастниците, на брой 70, са се отровили. Клошари съм виждал и в NY, и в LA, и в Лондон. Да не говорим, че даже в просперираща евроатлантическа София ги има. Познавах ДВАМА души от малко бедно селце, които умряха, пили в една и съща кръчма. Разчу се случаят в Якоруда, а колко още такива в нашата страна! Нашумя и случаят в цивилизована Чехия.Твърдя, че всеки, който се радва на нещастието в Иркутск е пълен негодник, жалка мизантропска твар и заслужава презрение. Но такъв е русофобът!
40
2
 
1
 
! Отговори
Наблюдение преди 6 години
Тази година статиите за Путин вече събират по 50-60 коментара, а за Бойко Борисов десет пъти повече.
39
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 32 преди 6 години
Уверявам те, че имам "с какво да схвана разликата" - IQ-то ми е поне с 15 пункта над твоето! И въпреки, че древните са казали "Aquila non captat muscas", ще ти отвърна. "Боярышник" значи "глог". Във всека аптека на Земята се продава tinctura crataegi, и в българските. В руските 25 мл струва ?1.65 (типично). Да се напиеш с това излиза по-скъпо, отколкото с "Белуга"! В други магазини се продава нещо, което, за съжаление, носи същото название и струва 10 пъти по-евтино. Но съдържа метанол, а не би