Северна Корея арестува американец за вражески действия

Ким Сан Дук целял да разруши устоите на КНДР
3 май 2017 11:55, Елка Василева
18
Северна Корея арестува американец за вражески действия
Снимка: архив, Reuters

Северна Корея потвърди, че е арестувала миналия месец американски учен, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на нарасналото напрежение между Пхенян и Вашингтон заради севернокорейската ядрена програма.

Ким Сан Дук, наричан също Тони Ким, беше арестуван на 22 април на летището на севернокорейската столица заради "извършени от него престъпни вражески действия, целящи да разрушат устоите на КНДР", се казва в съобщение на държавната информационна агенция КЦТА.

"Ким все още е в ареста и компетентните правосъдни органи разследват неговите престъпления", се уточнява в текста.

Ким Сан Дук е третият американски гражданин, задържан в Северна Корея.

Научнотехнологичният университет в Пхенян съобщи, че мъжът е бил арестуван, когато се готвел да отпътува от страната, след като преподавал няколко седмици в учебното заведение.

Постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли заяви миналата седмица, че задържането на американеца е опит на режима на Ким Чен Ун да използва мъжа като средство за натиск върху страната й и международната общност.

Научнотехнологичният университет беше основан от евангелисти чужденци и отвори врати през 2010 г., припомня АФП. В него преподават неколцина американци. Възпитаниците му са основно деца на елита.

Според южнокорейската информационна агенция Йонхап Ким е на 55 години и е участвал в програми за подпомагане на деца в селски райони в Северна Корея.

Още двама американци са арестувани в затворената комунистическа страна. Ото Уормбиър, студент на 21 години, беше осъден миналата година на 15 години принудителен труд за разпространяване на пропагандни материали. Пастор Ким Тхон Чхол излежава 10-годишна присъда за шпионаж. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ Е ТОЛКОВА ЗАТВОРЕНА СЕВ.КОРЕЯ ЩОМ ЧУЖДЕСТРАННИ УЧЕНИ ПРЕПОДАВАТ В УНИВЕРСИТЕТИТЕ ИМ!
14
4
 
4
 
! Отговори
ДО ССДД преди 6 години
ДОРИ САМО ДА СИ ВЗРИВЯТ АТОМНИТИ БОМБИ, ВСИЧО ЩЕ ОТИДА В ЯПОНИЯ И Ю.КОРЕЯ. И ФУКУШИМА БЛЕДНЕЕ ПРЕД ДРУГОТО.ЗАТОВА АМЕРИКАНЦИТЕ ОБИКАЛЯТ, АМА НЕ СМЕЯТ, ЩОТО КИМ СИ Е СЛОЖИЛ ГЛАВАТА В ТОРБАТА.
13
8
 
8
 
! Отговори
ссдд преди 6 години
До Анонимен 1 ; И как ще им се стъжни на САЩ ,при положение ,че имат най-модернизираната армия в света и 800 военни бази по цялото кълбо ? Отсреща им седи Северна Корея на която бойните системи са от края на 50-те и 60-те години,а ядренните им оръжия са с къс и среден обсег,което означава ,че нямат шанс да стигнат до САЩ ,най малкото ще бъдат свалени 5 пъти до там.Абсолютен оли*гофрен си,руски ***.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Dnes.bg, разберете, че няма "постоянна представителка", "министърка", "президентка" и тн...
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 7Абе шмиргел ти изобщо преди да пишеш мислиш ли поне малко?
10
0
 
4
 
! Отговори
Armagedon преди 6 години
До ArmagedonОпс. неумишлено ви вкарах в заблуждение,за което се извинявам и веднага се поправям Двбижението по пътищата в UK-то и Кипър се извършва в лявата лента за направо.А в Германия, България и всички страни на Балканите е точно обратното. То се извършва в дясната лента на платното -за направо.Затова препоръчвам на всички шофьри и въобще туристи,когато ще пребивават в друга дървжава известно време,предварително да намерят и да се запознаят,не само с нравите там а и със законите в страната
9
3
 
2
 
! Отговори
Armagedon преди 6 години
Ще ви дам и друг пример със закона за двивение по пътищата.Например в UK-to , Кипър и още нчкоя и друга държава движението -направо се извършва в дясната лента за движение според Закона там. А в Германия, България и във всички страни на Балканите се извършва в лявата лента на пътя.До като, в последно изброените страни,ще бъдеш глобен за такова действие на пътя и ще отнесеш солидна глоба като шофьор,в прежде изброените страни ще бъдеш толериран,като изряден шофьор.Така че всичко зависи от закона
8
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким да внимава само да не му дойдат на гости ония другите американци, със зелените чорапи и тежките раници, че те наистина ще са "целящи да разрушат устоите на КНДР"!
7
5
 
5
 
! Отговори
до 5 преди 6 години
Ти ли си най-умния ве дръндер, за твое сведение това е третия американски учен в рамките на месец търсещ свобода и демокрация в С. Корея от диктатурата и тоталитаризма на Вашингтон.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1Такива гении на военното дело като теб едно време ги карахмр да мерят ротата с клечка кибрит. Шмиргел.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оф пак се е напълнило с психочно нестабилни тук...
4
1
 
13
 
! Отговори
Armagedon преди 6 години
Политическият режим в Северна Корея не е комунизъм а чукхе.Доближава се,но не е комунизъм.Дали наистина професора-преподавател е извършил някаква "вражеска" дейност спрямо КНДР зависи от законите на дадена страна.Да вземе за пример проституцията. В много държави по свта се смчта за незаконна,но в други се толерира и от закона.Така че всичко зависи,не само от морала а и от закона в дадена страна.затова съветвам всички, който посеяават чужда страна да спазват законите в страната на п;ребиваване.
3
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето, че краварите търсят спасение и убежище в Сл Корея ама Ким Чен Ун решил да ги вкара в затвора. E как краварника да прокопса стигнаха дотам да ходят в С Корея да работят за късче хляб.
2
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким Сан Дук типично краварско име ? A Джон типично севернокорейско име ?. Значи краварите ходят в С Кроея за да си намерят там по добра работа ? краварника загива и търси спасение в С Корея защото краварите не са предатели и убийци.
1
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ МНОГО БЪРЗО ПОДВИХА ОПАШКА... ЯВНО НЕ ИМ СТИСКА ДА НАПАДНАТ С. КОРЕЯ, ЗАЩОТО ЩЕ ИМ СЕ СТЪЖНИ