Тежката сметка за Атина: Ножица за заплати, пенсии...

Пресата в южната ни съседка за новото споразумение
21
Тежката сметка за Атина: Ножица за заплати, пенсии...
Снимка: БТА

До една заплата и две пенсии ще бъдат орязани в Гърция от 2020 година, а от 2018 г. ще има съкращение и на данъчните облекчения, предвижда новото споразумение, постигнато от правителството в Атина с международните кредитори, пишат гръцките вестници днес.

Изданието "Ефимерида тон синдактон" твърди, че въпросното споразумение е с "много капани". Нюз.ин пък обобщава, че договореното с кредиторите намаляване на необлагаемия минимум и премахването на значителни данъчни облекчения ще натоварят допълнително хората с ниски доходи.

Икономическото издание "Нафтемборики" оценява споразумението като "тежка сметка". В заглавие таблоидът предсказва следващите ходове на кабинета, като изтъква, че след направените от него отстъпки, сега той е вперил поглед към така желаното облекчаване на дълга.

Управляващите в Атина предупреждават, че никакви договорени мерки за икономии няма да бъдат задвижени, докато не започне дебатът за дълга. Във връзка с това в. "Етнос" посочва, че сега започва "обратното броене за намиране на решение на проблема с неустойчивия гръцки дълг". Всекидневникът цитира представителя на МВФ Пол Томсен, който казва, че "реформите и дълга на Гърция следва да вървят ръка за ръка".

Въпреки надеждите на коалицията, в. "Димократия" се опасява, че "в новото споразумение отново са заложени рестрикции", които за сетен път предвещавали "трохи" за обществото.  В. "Естия" също дава оценка, че споразумението обвързва страната с нови безкрайни икономии.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.