Телефон ги дели: Тръмп и Путин си говориха за Сирия

Обсъдиха перспективата за създаване на зони за сигурност в Сирия
9
Телефон ги дели: Тръмп и Путин си говориха за Сирия
Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обсъди с руския си колега Владимир Путин перспективата за създаване на зони за сигурност в Сирия "за постигане на траен мир" в тази страна. Това съобщи пресслужбата на Белия дом след състоялия се вчера телефонен разговор между двамата лидери, предадоха ТАСС и БТА.

Президентът Тръмп и президентът Путин се съгласиха, че страданието на хората в Сирия продължава твърде дълго време и страните трябва да направят всичко възможно за прекратяване на насилието.

Двамата проведоха "много добър" разговор, който включваше обсъждането на зони за сигурност за постигането на траен мир, се посочва в комюнике на Белия дом.

Тръмп и Путин обсъдили също съвместни усилия за изкореняването на тероризма в Близкия изток. Белият дом съобщи също, че двамата президенти са обсъдили и начините за "решаване на опасната ситуация в Северна Корея по най-добрия начин".

Тръмп уведоми Путин, че САЩ ще пратят свой представител на започващите днес преговори за Сирия в Астана, Казахстан, съобщи Ройтерс, като се позовава на пресслужбата на Белия дом.

Представител на Държавния департамент на САЩ потвърди пред ТАСС, че в преговорите в Астана ще участва и.д. помощник-държавен секретар на САЩ за Близкия изток Стюарт Джонс. "Неговото участие в качеството на наблюдател от САЩ показва подкрепата на Вашингтон на политическото решение на сирийската криза", посочил източникът.

Вчерашният телефонен разговор беше първият между двамата лидери след американското ракетно нападение срещу сирийска военновъздушна база на 7 април. Русия е един най-важните поддръжници на сирийския режим, отбелязва АП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
0
 
! Отговори
реалноста преди 6 години
няколко томаховки и руската ко4ина клекна
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американски кибик на срещата в Астана.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че Доналд Тръмп обсъди с руския си колега перспективата за създаване на зони за сигурност в Сирия съвсем не означава, че Владимир Путин се е съгласил с предложението. Обръщайте внимание на важните подробности - Меркел беше приета в резиденцията в Сочи, а не в Кремъл и беше посрещната на летището от губернатора на Краснодарския край - показателно за нисък рейтинг на госта. Следващият гост от Турция също няма да разчита на почести от домакина.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес в сочи , Ердоган и Путин ще се срещнат .
2
0
 
13
 
! Отговори
добро преди 6 години
Нормално е двама лидери на велики сили да си говорят това е добре за света,когато има комуникация се избягват много грешки.
1
0
 
13
 
! Отговори
Киро преди 6 години
Създаване зони на сигурност в Сирия.(за постигане на траен мир ).Е искане на Турция.И ако тези двамата обсъждат и изпълняват това значи сушат и изпълняват заповедите на султана Ердо.А къде е България в цялата тази история.Тя заедно с ЕС се дъвят на Турция и продават оръжия на ....Това означава че пак са от към губещата срана.Така става когато нямаш собствено мнение а ти казват какво да павиш .След време ще сане така (Комшу аз направих грешка ти недей дай малко пари за една чорбица че умирам от