България - един от най-важните съседи на Македония

Ние сме братски народи, обяви Зоран Заев в интервю за Bloomberg TV Bulgaria
133
България - един от най-важните съседи на Македония
Снимка: Bloomberg TV България

"В Македония имаше премного националистическа реторика. Вярвам, че това вече е минало. С възкачването на власт на леви политици и съставянето на ново правителство става възможен напредъкът на взаимоотношенията на Македония с всичките й съседи. А един от най-важните ни съседи е Република България. Имаме огромни перспективи да засилим съвместната си работа".

Това каза в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria лидерът на спечелилата изборите в Македония партия Социалдемократически съюз на Македония Зоран Заев. В ексклузивното си интервю от Скопие Заев коментира динамиките по оста София-Скопие, както и перспективите за излизане от все по-изглеждащата като перманентна политическа и социална криза в западната ни съседка.

"Ние сме братски народи и трябва да работим другите държави и ЕС да ни ценят и почитат повече. Трябва да работим в интерес на нашите граждани, на нашия бизнес и от македонска, и от българска страна. Това е интересът на македонските политици", категоричен е Заев.

По думите му има огромни перспективи за подобряване на отношенията между България и Македония. "Имаме контакти с нашата сестринска партия в България – БСП, контактуваме и с ГЕРБ, и с други политически сили. Това е добра основа, върху която да изградим отлични взаимоотношения със взаимно почитане между двете приятелски земи, между двата приятелски народа", каза още той.

"Ние сме партия с лява ориентация и почитаме всяко изразяване на принадлежност от гражданите. Ние сме мултиетническа страна и почитаме правата на всички малцинства, живеещи тук", коментира лидерът на СДСМ.

Фокусът на разговора бе насочен и към перспективите за излизане от политическата криза, в която се намира западната ни съседка. "Вече дните са мирни след това, което видяхме в македонския парламент. Новият председател на парламента вече зае поста си, чакаме Държавният вестник да обяви официално неговия избор. Вече е изпратено писмо до президента Георги Иванов, като му се дава време от 10 дни, за да може той от своя страна да връчи мандата за съставяне на правителство", обобщи Заев.

"Оптимист съм и очаквам до средата на май да получим мандат, за да можем да предложим новото правителство в парламента", представи очакванията си Заев. "Очаквам до края на май парламентът да избере новото правителство", допълни македонският политик.

Целия разговор може да видите в сайта на телевизия Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Да им дадем време . Ще ги съдим по делата, не по приказките.
71
6
 
0
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА! преди 6 години
Ние reйвоете винаги сме прави!
70
5
 
12
 
! Отговори
По-българин преди 6 години
До българинТи си много глупав ако си мислиш че можеш да казваш кой кого да обича и да мрази. Вече се изказах за македонците - повръща ми се от тях само при споменаването на името им. И ми дреме кой какъв е във форума.
69
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХА-ХА -ХА отново е прав, за разлика от всички други .Македонците не са роби като българите и ще го видите .
68
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Побоят на Заев беше активно меропреятие от страна на президентот Георче Иванов, цинилни агенти на сръбските служби необезпокоявани от никой влезнаха и биха заевци цял един час. Същата работа като с надгробната плоча на Макти Чалан. Само българомразци могат да ги хвалят заради това, гаче ли са извършили нещо героично.
67
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зоране, наши бракя тракийци са ни албанците!
66
13
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Зоран Заев не е комунист. Напротив. Той евроатлантик и иска Македония час по-скоро да стане член на ЕС и НАТО.Зоран Заев е слуга на световния елит, какъвто е и Бойко Борисов в България.Македонците обаче не са роби като нас българите.Напукаха му канчето на националния предател Заев.Те там ги бият, ние тук си ги харесваме и си ги избираме.После пак говорете, че македонците са българи .. Да, ама не !Ако бяха българи щяха да са роби като нас. А, те не са. Факт !
65
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Късно е байно. БЮРМ показаха всякак, че ни мразят и ни наричат как ли не. Да се оправят сега с албанците. За какво ни е "държава", състояща се от камъни, чукари и дървени глави.
64
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи преди бяхме най-лошите, а сега сме братски народи, така ли ?!Долен комунист!Македонците да си отиват в Сърбия и Русия.
63
2
 
15
 
! Отговори
Дежавю преди 6 години
Бг комунистите се съюзиха с ДПС и една година използваха само задните входове не институциите, че народната любов им беше малко силничка.Сега македонските комунисти се къпят в народна любов след съюза си с албанците.Дежавю.
62
0
 
19
 
! Отговори
Кико преди 6 години
"Ние сме братски народи, обяви Зоран Заев в интервю за Bloomberg TV Bulgaria"ЗНАЧИ - НЕ СМЕ "БРАТСКИ НАРОДИ" Г-Н СЪРБОМАН, А "ЕДИН НАРОД"! КАПИРАШ ЛИ?!
61
1
 
23
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Жалък обитател на анклава "Бивша Югославска Република "Македония"! С една поправка - нито е бивша 'република', а по-скоро територия, и нито е "Македония"! По-скоро албанско ислямизиращо се гето!
60
1
 
4
 
! Отговори
Българин до 75 преди 6 години
Само ако може по- леко с презирането на хората.. че не знаеш кой в тоя форум откъде е и какъв е. Държавата Македония може да презираш колкото си искаш!
59
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днешните българи са кръстоска между македонците и турското племе "6yлгар", водено от Аспарух. Но сега най-много се ежим на македонците и турците защото не си знаем историята.
58
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много почитане е видял дотук, много почитане му предстои.
57
2
 
12
 
! Отговори
FYROM преди 6 години
Да живее БЮРМ! БЮРМ! 24 години античка история!
56
2
 
2
 
! Отговори
none преди 6 години
Иронично че го казва с лепенка на главата.
55
4
 
19
 
! Отговори
до 79 преди 6 години
Нали се сещаш,че ако изтъкне България пред другите си съседи,всички други ще му скочат!Казва каквото може човека,все пак казва че сме братя.Хайде да не форсираме нещата.Аз пък ти казвам,че той е пробългарски настроен!Каза го и Джамбазки
54
8
 
9
 
! Отговори
до 72 преди 6 години
Сърбия и Гърция подписват таен договор, че ще си помагат ако Фердинанд ги нападне.Подписват го,след като виждат пълния му отказ да преговаря и заплахите му по посока на тях.Гърците са му дали цялото Беломорие,но той е бил непреклонен че иска и Солун.Неговото е било чиста наглост и алчност.Руския Император е потвърдил че ще реши споровете,и е предупредил,че ако някой нападне другите, ще си носи последствията.Фердинанд напада сърби и гърци.Следва разгром на България и Първа Национална катастрофа
53
1
 
18
 
! Отговори
българина преди 6 години
една от най важните, че с колко държави граничите бе! само с врагове и един път със себе си? коя държава ви е по важна от нас се чудя?!?!?!? *** македонски глави! гърция, албания, косово, а да сетих се, скоро ще ви е най важна османската империя или пък австралия! я да ви вземат албанците и ще ви дойде наденицата у гъзо