България - един от най-важните съседи на Македония

Ние сме братски народи, обяви Зоран Заев в интервю за Bloomberg TV Bulgaria
133
България - един от най-важните съседи на Македония
Снимка: Bloomberg TV България

"В Македония имаше премного националистическа реторика. Вярвам, че това вече е минало. С възкачването на власт на леви политици и съставянето на ново правителство става възможен напредъкът на взаимоотношенията на Македония с всичките й съседи. А един от най-важните ни съседи е Република България. Имаме огромни перспективи да засилим съвместната си работа".

Това каза в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria лидерът на спечелилата изборите в Македония партия Социалдемократически съюз на Македония Зоран Заев. В ексклузивното си интервю от Скопие Заев коментира динамиките по оста София-Скопие, както и перспективите за излизане от все по-изглеждащата като перманентна политическа и социална криза в западната ни съседка.

"Ние сме братски народи и трябва да работим другите държави и ЕС да ни ценят и почитат повече. Трябва да работим в интерес на нашите граждани, на нашия бизнес и от македонска, и от българска страна. Това е интересът на македонските политици", категоричен е Заев.

По думите му има огромни перспективи за подобряване на отношенията между България и Македония. "Имаме контакти с нашата сестринска партия в България – БСП, контактуваме и с ГЕРБ, и с други политически сили. Това е добра основа, върху която да изградим отлични взаимоотношения със взаимно почитане между двете приятелски земи, между двата приятелски народа", каза още той.

"Ние сме партия с лява ориентация и почитаме всяко изразяване на принадлежност от гражданите. Ние сме мултиетническа страна и почитаме правата на всички малцинства, живеещи тук", коментира лидерът на СДСМ.

Фокусът на разговора бе насочен и към перспективите за излизане от политическата криза, в която се намира западната ни съседка. "Вече дните са мирни след това, което видяхме в македонския парламент. Новият председател на парламента вече зае поста си, чакаме Държавният вестник да обяви официално неговия избор. Вече е изпратено писмо до президента Георги Иванов, като му се дава време от 10 дни, за да може той от своя страна да връчи мандата за съставяне на правителство", обобщи Заев.

"Оптимист съм и очаквам до средата на май да получим мандат, за да можем да предложим новото правителство в парламента", представи очакванията си Заев. "Очаквам до края на май парламентът да избере новото правителство", допълни македонският политик.

Целия разговор може да видите в сайта на телевизия Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гордостта и достойнството не ми позволяват да се се занимавам с македоноидите. Subhuman orcs
51
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото било-било. Сега ние презираме тая "държава" и хората и, и не искаме да имаме нищо общо с тях. *** втора ръка. Улево, братя македонци.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен62 Грешката на Фердинанд е,че се изтегли от Струмско,но навлезе в земи,където имаше по-малко българи.
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен62 А какво ще кажеш за тайният договор между Сърбия и Гърция,която напада България,в нарушение на спогодва за ненападение?Западът се е страхувал от голяма България на Балканите,която може да попадне под руско врлияние,поради благодарността ѝ от освобождението от Осванско робство.Русия от своя страна,е искала да отнеме български земи и да ги подари на Сърбия,която се включва вече освободена в тази война,за да се "разшири на юг"върху български земи.
48
0
 
8
 
! Отговори
до 69 преди 6 години
Не му верват сърбоманите, руските слуги, другите макета и шиптърите и затуй ходи със спукана глава .
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не можем да ги анексираме ние не сме Путин нека си ходят у Русия.
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен67 Не му вярват сърбоманите и руските слуги в Македония.
45
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До6350 години СССР не позволяваше на българската историография,да каже пред света и покаже артефакти,показващи историческата истина.Но днес,слава Богу,България има тази възможност,затова някои хора могат да се изненадат от тях.Истинската история не е в енцикропедии и цензурирани от руски и сръбски ,националшовинистични автори,а от камменни плочи на повече от хиляда години,средновековни ръкописи и описания на древни автори ,в оригинал.
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъй като гледаме тоя с тая лепенка на челото май никой у Македония не му верва.
43
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърби и българи не можеха да се разберат за подялбата на Македония след Балканската война.Имаше предварителен договор,по него споровете трябваше да се решат под арбитража на Руския Император.Целия Балкански съюз,победил Турция, беше под неговата егида.Фердинанд не изчака арбитража.Той заповяда атака срещу сърби и гърци.Последва национална катастрофа.Ей това е престъплението на века,и това се опитваме вече 100 години да поправяме.Нито Англия,нито Русия са виновни за мегаломанията на един хомо-сек
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 57...понеже сте избили всичките?Да,но останаха живи тяхните наследници и българската памет,която почита жертви на комунизма.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спасението на Македония е в реда,законността,правата на всички нейни граждани и евроатлантическата и ориентация.
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 57 Ха,ха,ха,ултрасът,който пече ракия и сръбски президент Николич,не пропуска да припомня събития отпреди 600-700 години,за да изтъкне"колко велика е Сърбия",която ,ако не е Русия,нямало да я има.Който не знае историята си,не знае,къде отива.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Охранителят-София 53 Без Сърбия,защото цяла Южна Сърбия е българска земя и заради кървавата Сърбизация на Македония,Западните покрайнини,асимилацията и безправието към българите в Сърбия,която трае и до днес.Днес,България няма териториарлни претенции към съседите си,но няма да позволи антибългаризма в Македония,диктуван от Белград и кражбата на българска история,насърчаван от Сърбия и Русия.
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 54 Припомни си 20 години ,през които Русия избиваше в Авганистан.Всички арабски диктатори и терористи са съюзници на СССР/Русия,която ги използва срещу запада.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 52 Разбира се,руснаците и българските комунисти-терористи,само за убийства мислите,за "откъсване на глави".След 9 септември настъпва избиване на инакомислещи и ограбване на имуществото им.България,по заповед на Москва,е осеяна от комунистите с "лагелите на смъртта",в които загиват стотици българи.Избивани са и тези,които са избягали на запад от тайните руски и български служби.Застреляни без съд и присъда,"Народен съд"-измисленият.
36
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
51 кога руснаци са убивали българи у нас след 1944...че ми иде да ти откъсна главата!?
35
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 48 Никога не сме били под американско иго,САЩ е много далеч.Под османско иго сме били,както и 50 години под мракобесието на руския комунизъм.Руснаците са ни избивали и грабили,както турчин него е правил.
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Охранителят-София Незнам,какво правиш в София,защото говориш,като човек извън "тези братски народи".Братски,но какво да се прави,като Сърбия си е направила държава върху български ,средновековни земи,като е лакома за нови територии,въпреки,че твърди обратното,а Русия я насърчава.Балканска федерация е предлагана два пъти,през Възраждането и от алкохолика от Коминтерна-Димитров.Левски,като вижда,че Сърбите искат да я командват Левски отказва федерацията,при Димитров,пак по същите причини.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е,че сърбоманите в Македония,се биха,рушиха и искаха дори смъртта на Заев.