България - един от най-важните съседи на Македония

Ние сме братски народи, обяви Зоран Заев в интервю за Bloomberg TV Bulgaria
133
България - един от най-важните съседи на Македония
Снимка: Bloomberg TV България

"В Македония имаше премного националистическа реторика. Вярвам, че това вече е минало. С възкачването на власт на леви политици и съставянето на ново правителство става възможен напредъкът на взаимоотношенията на Македония с всичките й съседи. А един от най-важните ни съседи е Република България. Имаме огромни перспективи да засилим съвместната си работа".

Това каза в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria лидерът на спечелилата изборите в Македония партия Социалдемократически съюз на Македония Зоран Заев. В ексклузивното си интервю от Скопие Заев коментира динамиките по оста София-Скопие, както и перспективите за излизане от все по-изглеждащата като перманентна политическа и социална криза в западната ни съседка.

"Ние сме братски народи и трябва да работим другите държави и ЕС да ни ценят и почитат повече. Трябва да работим в интерес на нашите граждани, на нашия бизнес и от македонска, и от българска страна. Това е интересът на македонските политици", категоричен е Заев.

По думите му има огромни перспективи за подобряване на отношенията между България и Македония. "Имаме контакти с нашата сестринска партия в България – БСП, контактуваме и с ГЕРБ, и с други политически сили. Това е добра основа, върху която да изградим отлични взаимоотношения със взаимно почитане между двете приятелски земи, между двата приятелски народа", каза още той.

"Ние сме партия с лява ориентация и почитаме всяко изразяване на принадлежност от гражданите. Ние сме мултиетническа страна и почитаме правата на всички малцинства, живеещи тук", коментира лидерът на СДСМ.

Фокусът на разговора бе насочен и към перспективите за излизане от политическата криза, в която се намира западната ни съседка. "Вече дните са мирни след това, което видяхме в македонския парламент. Новият председател на парламента вече зае поста си, чакаме Държавният вестник да обяви официално неговия избор. Вече е изпратено писмо до президента Георги Иванов, като му се дава време от 10 дни, за да може той от своя страна да връчи мандата за съставяне на правителство", обобщи Заев.

"Оптимист съм и очаквам до средата на май да получим мандат, за да можем да предложим новото правителство в парламента", представи очакванията си Заев. "Очаквам до края на май парламентът да избере новото правителство", допълни македонският политик.

Целия разговор може да видите в сайта на телевизия Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
9
 
! Отговори
Бай Петко преди 6 години
До makedonecot Маке-винаги сме ви считали за братя и историческа част от нас,но вашата история е част от нашата ,от средновековието.Обаче вие все се изкарвате нещо друго,като...марсианци.И все се правите на много важни и по-големи отколкото сте.И нестихващи истерии анти-българизъм + всекидневни обвинения че ви шпионираме...чушките и доматите.Имате още малко време да си посипете главата с пепел,да ни се извините,за да ви помогнем ,защото...албанския ботуш идва,със страшна сила.
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Белград не се отказва с намесата си в бившите югорепубликки.Последният хит на сръбските ултраси в сръбското националшовинистично правителство, е че били запленили огромно количество оръжие,предназначено за "помощ"на албанците в Македония,при последните размирици.Подобни лъжи и инсценировки могат да сътворят само руснаците,сръбските ментори.За този "удар"знаят само те и доказателствата са само техни,разбира се.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано се харесат с Корнелия от БСП.Все пак братски мафии.
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новата власт в Македония ще има много работа,за да я изправи на правилния път.България винаги е искала цялостта и суверенитета на тази страна,но няма да позволим отново да се краде българска история и езика на омразата към България,който се налагаше от Белград.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да дадем шанс на Заев и да видим,дали е предател на родината и корените си,както българските социалисти,които продадоха на времето Македония.
27
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбия,Гърция и Русия не искат Македония да се присъедини преди Сърбия към ЕС,за да могат да я изнудват.България винати е искала цялостта на Македония и нейното членство в ЕС и НАТО.Русия използва "албанското плашило",за да противостави този етност на сърби и македонци-целта е дестабилизация на Балканите.
26
3
 
7
 
! Отговори
makedonecot преди 6 години
I vie Bugarite ne ste tatari tuku slavjani kako nas...braca......bratski narodi
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колелото .. историята .. ше ви дойде акъла .. *** да не е на края на .. историята ви :(
24
8
 
4
 
! Отговори
makedonecot преди 6 години
NE E VISTINA OTI NIE MAKEDONCITE VE MRAZIME VAS BUGARITE----NIE SAMO JA MRAZIME VASHATA OFICIJALNA NACIONALISTICKO-SHOVINISTICKA POLITIKA KOJA NE GO PRIZNAVA POSTOENJETO NA MAKEDONSKIOT NAROD I JAZIK...A OBICNIOT BUGARSKI NAROD NIE GO SAKAME KAKO NASHI BRACA,,NO NE I VASHATA FASHISTICKA SREDNOVEKOVNA POLITIKA
23
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига се излага , бе Тошко Йорданов...значи това което преди малко каза в Шоуто на Дългия, че ако сме нямали ДПС ,значи сме щели ние българите да обичаме едва ли не българските етнически турци, понеже нямало да има етническо напрежение и нагласи? ССтига бееее..... От както се помня мразя потурчените ***..вече 43 години.
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македония - соц. загадка.България - слав. загадка.Явно които и да сме - национализма ни е в повече.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
23 К'во се оказа? Нищо не си разбрал...Слави Трифонов каза преди малко: " Македонците имат същата злоба в сърцата си, която изпитват към шиптърите, каквато към нас".
20
2
 
7
 
! Отговори
Тото преди 6 години
Братска партия БСП. И също както бсп се подложи на дпс, така и тоя се продаде на албанците. Тия леви партии като че ли един ги е оплождал всичките.
19
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Давай Заев,успех.Трябва добре да почистите държавата си от сърбомани и руски агенти.Не е вярно,както лъже Вучич,че само Сърбия е признала Македония с това име,България също призна името Македония и то първа в света.
18
3
 
8
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 6 години
Този се бъзика с нас , и кой е този съсед дето е по-важен от нас - Гърция , дето не ги признава за държава , Албания дето ги претопява , Косово ?? Може би според техните географски карти граничат с Германия , САЩ и Галактическата лига и затова не сме сред най- важните съседи.
17
5
 
14
 
! Отговори
pipo преди 6 години
Най-добрия комунист е мъртвия комунист. Макета, *** си бяхте и *** си останахте! Македония без българите, огън да я гори! - Ванче Михайлов
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АХАААА....к'во се оказа, Дългия който се всулчва и уважава волята и желанията и мненията на народа , не се вслуша в мнението на един македонец, че за него българите са ци..гани, а се вслуша в министър председателя на тази държава..все едно да се вслуша в Тиквата. Нещо си противорешиш, Дълъг!
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слави, по-скоро би станал българина с джихадист брат, отколкото с такова същество македонеца!
14
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой влезе и преби македонски депутти в македонския парламент? Македонския народ или българския влезе да пребие някога своите депутати, а?
13
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледайте в момента Шоуто на Слави!Ние сме ***, а те са народ- македонците!