България - един от най-важните съседи на Македония

Ние сме братски народи, обяви Зоран Заев в интервю за Bloomberg TV Bulgaria
133
България - един от най-важните съседи на Македония
Снимка: Bloomberg TV България

"В Македония имаше премного националистическа реторика. Вярвам, че това вече е минало. С възкачването на власт на леви политици и съставянето на ново правителство става възможен напредъкът на взаимоотношенията на Македония с всичките й съседи. А един от най-важните ни съседи е Република България. Имаме огромни перспективи да засилим съвместната си работа".

Това каза в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria лидерът на спечелилата изборите в Македония партия Социалдемократически съюз на Македония Зоран Заев. В ексклузивното си интервю от Скопие Заев коментира динамиките по оста София-Скопие, както и перспективите за излизане от все по-изглеждащата като перманентна политическа и социална криза в западната ни съседка.

"Ние сме братски народи и трябва да работим другите държави и ЕС да ни ценят и почитат повече. Трябва да работим в интерес на нашите граждани, на нашия бизнес и от македонска, и от българска страна. Това е интересът на македонските политици", категоричен е Заев.

По думите му има огромни перспективи за подобряване на отношенията между България и Македония. "Имаме контакти с нашата сестринска партия в България – БСП, контактуваме и с ГЕРБ, и с други политически сили. Това е добра основа, върху която да изградим отлични взаимоотношения със взаимно почитане между двете приятелски земи, между двата приятелски народа", каза още той.

"Ние сме партия с лява ориентация и почитаме всяко изразяване на принадлежност от гражданите. Ние сме мултиетническа страна и почитаме правата на всички малцинства, живеещи тук", коментира лидерът на СДСМ.

Фокусът на разговора бе насочен и към перспективите за излизане от политическата криза, в която се намира западната ни съседка. "Вече дните са мирни след това, което видяхме в македонския парламент. Новият председател на парламента вече зае поста си, чакаме Държавният вестник да обяви официално неговия избор. Вече е изпратено писмо до президента Георги Иванов, като му се дава време от 10 дни, за да може той от своя страна да връчи мандата за съставяне на правителство", обобщи Заев.

"Оптимист съм и очаквам до средата на май да получим мандат, за да можем да предложим новото правителство в парламента", представи очакванията си Заев. "Очаквам до края на май парламентът да избере новото правителство", допълни македонският политик.

Целия разговор може да видите в сайта на телевизия Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами то югославия се разпадна заради неприкрит национализъм, странно че на ЕС не ги е грижа за национализма на членовете си. То затова се носят слухове за всякакви екзити.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кво са, ще праим ли балканска федерация?
10
2
 
25
 
! Отговори
Саше Големио преди 6 години
Докато не приключат с антибългарската пропаганда и закрият министерството за създаване на история, не искам да чувам нищо за великите македонци. Татари сме били, крали сме им великата история и фолклор?!?! Надявам се новото правителство наистина да работи за подобряване на взаимоотношенията с България, но това ще е много трудно, понеже македонците за закърмени с омраза към българите.
9
20
 
1
 
! Отговори
makedonecot преди 6 години
abe ne se palite kako mladi majmuni be blgarceta,abe koj pameten bi sakal so vas da bide be,abe terajte si ja vashata rabota i gledajte si ja vashata maka,i gledajte kakvo stava so turcite i romite pri vas oti imame informacija deka blgarkite strahotno gi iskale za mazhe,a shiptarite ostavete ni gi nam
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте му един европейски паспорт на тоя лиг*льо и да приключваме. Нещо ще иска явно, щом се мазни. На маке не може да се вярва
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо се дава глас на тоя. Тоя е никой утре дори може да го свитнат, че макетата не ни обичат много. Ония гаргани не си поплюват много.
6
5
 
19
 
! Отговори
ДС преди 6 години
А, не. Оправяйте се. 30 години живеете с една единствена кауза - да докажете че не сте българи. Сега се оправяйте сами. Ей да ви взима Сърбия, Гърция. Вие с нас нямате нищо общо нали така !?
5
1
 
25
 
! Отговори
Гюро преди 6 години
Стига сте се мазоли бе ,ще лигавите албанския резан *** до полуда. Българско гражданство ли?Марш в Сърбия.
4
2
 
9
 
! Отговори
Rambo преди 6 години
Дезинформирате, Заев не спечели изборите...
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се крие при господаря си у Албанското посолство не ни трябва тоя точно агент да размъти и тука водата.
2
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докога ще ни занимавате с тия 27 г не искаха да ни знаят сега се сетили за нас, да се оправят. И ние не сме за завиждане ама няма да тръгнем да ревем като тия дрешльовци.
1
5
 
21
 
! Отговори
Даскалът преди 6 години
Мазни се на България - добре.Социалист е - зле.Пиша му четворка и да приключваме.