България - един от най-важните съседи на Македония

Ние сме братски народи, обяви Зоран Заев в интервю за Bloomberg TV Bulgaria
133
България - един от най-важните съседи на Македония
Снимка: Bloomberg TV България

"В Македония имаше премного националистическа реторика. Вярвам, че това вече е минало. С възкачването на власт на леви политици и съставянето на ново правителство става възможен напредъкът на взаимоотношенията на Македония с всичките й съседи. А един от най-важните ни съседи е Република България. Имаме огромни перспективи да засилим съвместната си работа".

Това каза в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria лидерът на спечелилата изборите в Македония партия Социалдемократически съюз на Македония Зоран Заев. В ексклузивното си интервю от Скопие Заев коментира динамиките по оста София-Скопие, както и перспективите за излизане от все по-изглеждащата като перманентна политическа и социална криза в западната ни съседка.

"Ние сме братски народи и трябва да работим другите държави и ЕС да ни ценят и почитат повече. Трябва да работим в интерес на нашите граждани, на нашия бизнес и от македонска, и от българска страна. Това е интересът на македонските политици", категоричен е Заев.

По думите му има огромни перспективи за подобряване на отношенията между България и Македония. "Имаме контакти с нашата сестринска партия в България – БСП, контактуваме и с ГЕРБ, и с други политически сили. Това е добра основа, върху която да изградим отлични взаимоотношения със взаимно почитане между двете приятелски земи, между двата приятелски народа", каза още той.

"Ние сме партия с лява ориентация и почитаме всяко изразяване на принадлежност от гражданите. Ние сме мултиетническа страна и почитаме правата на всички малцинства, живеещи тук", коментира лидерът на СДСМ.

Фокусът на разговора бе насочен и към перспективите за излизане от политическата криза, в която се намира западната ни съседка. "Вече дните са мирни след това, което видяхме в македонския парламент. Новият председател на парламента вече зае поста си, чакаме Държавният вестник да обяви официално неговия избор. Вече е изпратено писмо до президента Георги Иванов, като му се дава време от 10 дни, за да може той от своя страна да връчи мандата за съставяне на правителство", обобщи Заев.

"Оптимист съм и очаквам до средата на май да получим мандат, за да можем да предложим новото правителство в парламента", представи очакванията си Заев. "Очаквам до края на май парламентът да избере новото правителство", допълни македонският политик.

Целия разговор може да видите в сайта на телевизия Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
1
 
! Отговори
Александър преди 6 години
Социалдемократическия съюз на Македония не спечели изборите в Македония, а ВМРО-ДПМНЕ не подвеждайте хората!
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво- сполай на добрия човек,той иска сближаване с България но руснаците му пратиха сръбски "хора",които да го накажат за това!...
90
3
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Ако каже и пред Македония че България е братски народ ще му разбият и другата половина на главата
89
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
""". До Анонимен101 Загиналите българи при американските бомбардировки,мир на праха им,не са толкова много,колкото са избитите от терористическата организация БКП/СССР. """ А дали пък не е имало основателнипричини да бъдат наказани за това което са сторили по време на войната?Законите на Крум са сурови но справедливи и няма нужда от лицемерни сълзи. И си правете сметка за сегашното си поведение и за бъдещето.
88
3
 
20
 
! Отговори
СПАРТАК преди 6 години
Българите в днешна България съумяха да запазят името, вярата и етническото си самосъзнание в продължение на 500 години въпреки османския геноцид. А българите в днешна Македония за 50 г. се предадоха тотално и продадоха бащиното си име, чест и достойнство. Е за какво са ни тия предатели, питам аз? За предателят само презрение и пренебрежение. Нека се самовеличаят и фантазират библейските си подвизи в античната си дупка. Не ми пука. Само да не чупят български паметници защото ответът ще е личен.
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До проверете лично111 ОК,но не тук е мястото да пишеш за това.А ти повтаряш ли,повтаряш ,все едно и също...
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Били сме братя, когато албанския кожен термус опря в задните части на сърбоманите във Фиром, ама през останалото време сме татари и какви ли не. Фирмоци, единственият начин да ни станете братя е като избиете всички сърби и сърбомани, извършили престъпление срещу българите от 1912 до днес на територията на Фиром.П.С. Загубихме златна Тракия и излаз на Бяло море заради тия скопски маймуни.
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало,"геолога",запиши си час в някой психодиспансер.
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СПрете фаровете105 Този "Порт" е толкова древен,колкото е моето сутрешно кафе.:)
83
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен101 Загиналите българи при американските бомбардировки,мир на праха им,не са толкова много,колкото са избитите от терористическата организация БКП/СССР.
82
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Жолта100 Заев,не е нужно да обича България,важното е,да спазва законите в унисон с европейските правила и да подготви страната за членство в НАТО и ЕС.Ако трябва да променят името,като например,да поставят пред Македония-"Нова Македония",или нещо подобно.Така ще избегне съпротивата на Гърция за името и ще ускори евроатлантическата интеграция на страната.Що се отнася до криминала,Груевски е с двата крака в него и има ,за какво да отговаря пред съда.Именно Груевски водеше антибългарска политика
81
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Като заиграе мечката у комшията, чакай да ти дойде на гости. Особенно сега когато отново ни натресоха с изборни фалшификации ,Гарантирано от ГЕРП,турските *** . И за аромат ни добавиха довчеращни ,,ксенофоби ,расисти ,екстремисти ,,днес верни слуги на демокрацията .
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен97 А Чърчил искал да сади картофи на мястото на София и да има Филипополис ,Ямболлъ ,Бургазлъ. И от обич американците са избили хиляди българи за да ни спасят от фашизчма и хвърляли минирани играчки за българските деца .
79
3
 
4
 
! Отговори
Жолта преди 6 години
До АнонименСтига с тия "русофоли"! Тук става дума за Балканите, границата ни и балканските народи. Заев не обича България. Той обича парите. Иска си спокойно и открито подкупи от стотици хиляди долари. Корупционист безсрамен. Заев е продажник и няма никакъв чист помисъл ни за Мъкедония, ни за нищо, освен за пари. Скоро ке избега на запада, дето го купи мръсникот, а людете ше остави на албанско растерзание. Комунист-продажник е Заев, на Сорос ***. За пари и *** си ке продаде и я продаде.
78
2
 
6
 
! Отговори
Лошотията маке преди 6 години
До ШопоЧаст от тях македонците са българи, но от най-лошите. Като се има пред вид, колко лоши могат да бъдат българите, а македонските българи-предатели много по-лоши от тях, да отвръщат! Изобщо не ни трябва тази лошотия, достатъчно си имаме.
77
3
 
10
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Не сте братски народ-БЪЛГАРИ сте !!!
76
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !91 Който се смее последен,най-добре се смее.Бългалрия е най-старата,православна държава на Балканите /от 7 век,с независима църква в 9 век/след Византия,която я няма днес,факт.За България никога американски политик не се е изказвал,че не е държава и трябва да се подели между съседи,акто за създадената през 1992 БЮРМ.Днес,Македония има шанс да стане нормална държава и да се очисти от сърбомани и руски агенти,както ние в БГ си имаме проблем с продажните,руски марионетки от БКП/БСП.
75
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за съжаление отстъпихме тая златна изконна бг територия на сърбите под руски натиск! Дано да им се връща! И сега продължават и тук с хибридната си война да ни насъскват един срещу друг! А държавата нищо не прави да си върне територията!
74
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 82 Никога Балканска федерация под контрола на Сърбия!Вече са правени два опита за такава,първият по време на Възраждането,но Левски,като вижда,че сърбите искат да я упрувлява Белград,се отказва.Вторият е предложение на Коминтерна -Георги Димитров,но и тогава се проваля,пак по същите причини.Няма да позволим Сърбия да доминира на Балканите.Не желаем със сатрапи и убийци,националиовинисти/доказаха го във Войната в разпадаща се Югославия/,каквито са сърбите,да имаме нищо общо.
73
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилите мразят Заем защото е българофил. Гнусна русофилска ***. ВИЕ СТЕ ***