Румънците отново на протест срещу реабилитация на корумпирани политици

Трябва да защитим страната от крадци, скандираха хората
4 май 2017 08:38, Елка Василева
7
Румънците отново на протест срещу реабилитация на корумпирани политици
Снимка: Reuters

Над 1000 души се събраха вчера пред сградата на румънското правителство, за да протестират срещу решението на парламентарна комисия да бъдат помилвани лица, осъдени за корупция, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрантите развяваха знамената на Румъния, НАТО, ЕС и САЩ. "Трябва да защитим страната от крадци", скандираха хората на Площада на победата.

Още по темата

"Нищо не разбраха от нашите искания през февруари. Сега опитват отново да легализират кражбите", каза пред Франс прес икономистката Кристина Бота, излязла на вчерашния протест.

Протестиращите се събраха малко след като правната комисия към горната камара на румънския парламент одобри изменение към законопроекта за амнистията, в което се предвижда помилване на лица, осъдени за вземане на подкуп, даване на подкуп и търговия с влияние.

В комисията има най-много депутати от управляващата Социалдемократическа партия. При все това премиерът социалдемократ Сорин Гриндяну заяви, че не подкрепя предлаганите промени. Президентът Клаус Йоханис, който не е член на никоя партия, каза, че е "неприятно изненадан" от вота.

Законопроектът следва да бъде внесен за обсъждане в пленарна зала, като Сенатът е първата сезирана камара, а решаващ вот има долната камара на румънския парламент.

По-малко от месец, след като встъпи в длъжност, правителството прие в края на януари указ са смекчаване на антикорупционното законодателство. След многохилядни протести в цяла Румъния изпълнителната власт даде заден ход.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Румънияпротест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей ги големите румънци. И те като нас в клопка та на комунистите цял живот. Дойдоха на власт червените и почнаха да отменят пръсъди. И излизали 1000 човека на протест от 20 милионна държава. Еми просто народа си е част от схените и не го устройва да има ред. Това е.
5
0
 
3
 
! Отговори
Стефанов преди 6 години
До Анонимен 1 -Абсолютно си прав, взе ми думите от устата. И това е така за България в продължение на целия "преход". Бойко също го прави, но по "законен" начен. Изглежда само с тоягата остана надеждата. Жална ни майка.
4
1
 
9
 
! Отговори
до Йон Браковяну преди 6 години
Къде ги видя тия пет български политици дето са в затвора?По-точно кои са?Щото аз не знам да има такива!
3
1
 
15
 
! Отговори
Йон Браковяну преди 6 години
то Румъния е нормална държава, а България -не.Ние нямаме мутри, строим кораби,България почти не го прави, взехме целия товаропоток от Китай и Азия и пристанището в Констанца здраво работи, а Варна е почти умряло.Имаме Моника Маковей, а българите нямат, имаме политици-над 1800 в затвора, а вие имате не повече от пет, ние здравопреследваме подкупа, а вие не го правите, ние протестираме, а вие не, разлики бол.
2
0
 
2
 
! Отговори
Бай Шиле преди 6 години
Само се притеснявам как са овчиците.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социалистите в цяла Източна Европа имат една-единствена цел - да крадат. Участват в политиката единствено за да подкрепят закони, които им помагат да крадат.