Джихадистите заплашват с нови атентати в Египет

Предупредиха мюсюлманите да стоят настрана от събирания на християни
5 май 2017 13:07, Елка Василева
6
Джихадистите заплашват с нови атентати в Египет
Снимка: архив, Reuters

Местният лидер на екстремистката групировка "Ислямска държава" в Египет предупреди мюсюлманите в страната да стоят настрана от събирания на християни, както и от правителствени, военни и полицейски обекти, защото ИД щяла да продължи нападенията си срещу "легитимни цели", предаде Ройтерс.

Агенцията припомня, че през миналия месец атентатори самоубийци на ИД се взривиха в две християнски черкви в Александрия и Танта, убивайки най-малко 45 души. Това бяха едни от най-кървавите атаки в страната от доста години.

Името на джихадисткия лидер, отправил заканата в интервю за седмичния вестник "Ал Наба" - издание на ИД, не се съобщава.

Ислямските радикали все по-често вземат на прицел религиозните малцинства в Египет, отправяйки нагло предизвикателство към президента Абдел Фатах ас Сиси, който обеща да защитава християните и другите малцинства от екстремистите. ИД вече обръща поглед към цели извън своята база на полуостров Синай, подлагайки на допълнителен натиск правителството и създавайки сериозни главоболия на силите за сигурност, посочва Ройтерс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Ислямистите ще правят нови и нови атентати,докато имат финансиране от петролните кладенци и от замогващи се страни като Турция. Целта им е да дестабилизират светските правителства и като разорят икономиката на страни като Египет чрез погубване на туристическия бизнес,да принудят народа да ги сложи на власт а после те да правят каквото си искат: бурки,повсеместни забранителни режими под страх от смъртни присъди,докопване до ядрени технологии за рекетиране на света и т.н.