Пиперливият принц – Филип, вечно вторият зад кралицата

Съпругът на Елизабет II несъмнено ще остави отпечатък в историята
5 май 2017 22:15,
22
Пиперливият принц – Филип, вечно вторият зад кралицата
Снимка: архив Reuters

През юни той ще навърши 96 години. Други хора на тази възраст отдавна прекарват дните си в старчески домове, ако въобще са живи. Принц Филип обаче от години демонстрира завидна жизненост на старини. А британците обичат това. Изглежда той цени военното правило "запази хладнокръвие и продължавай напред". И никога не сме го чували да се оплаква. 

Но на доста добре изглеждащия исполин невинаги му е било лесно да изпълнява отредената му роля. Но той намери начин да се справи с това по свои си начин - по-скоро като антипод на всякаква политическа коректност, той си изгради собствен стил на непохватност, който често предизвиква ирония или направо води до излагация.

Още по темата

Поразяващата уста

Неговите изцепки са легендарни - британските вестници редовно публикуват стилистичните му бисери, пише Deutsche Welle. В Парагвай, например, принц Филип беше приветствал бившия диктатор ген. Алфредо Стреснер с думите, че се радвал отново да бъде в една страна, където народът няма думата. При посещение в една шотландска фабрика пък принцът демонстрира остроумие, което граничеше с дискриминацията: сочейки към един електрически контакт на стената той заяви: "Този контакт явно е монтиран от индийци". Дълго ще се помни също и приветствието му към бившия германски канцлер Хелмут Кол: "Добър ден, господин Райхсканцлер!"

Често неговите нерафинирани политически шеги и недодялани забележки са коствали на двореца много усилия за замитането им. Но също така безспорен е пиар-приносът му в Уиндзор - често той е придавал на сухия протокол известна лекота и непредвидимост. При това винаги с примерно поведение.

Мъжът, който винаги е втори

Още преди години психоложката Дороти Роув обясни изцепките на принца с неговата неудовлетвореност от отредената му второстепенна роля в кралското семейство. Тя смята, че за него те са един вид изпускателен вентил. Принцът представя агресивните си и дори обидни забележки като виц - за да не носи отговорността за казаното. Вътрешни хора твърдят, че често крещял на кралица Елизабет и бил единственият човек в нейното обкръжение, който не ѝ се кланял. 

Никой не е предполагал, че толкова рано младата принцеса ще стане кралица - след смъртта на крал Джордж VI през 1952 година. Така Филип набързо се оказал въвлечен в живота на кралското семейство, а строгият протокол започнал да определя живота му. Бабата на Елизабет, Мери, и премиерът Чърчил се застъпват за това младото семейство да запази името Уиндзор. По този начин принцът, който е полугерманец, се разделя с името си Батенберг. Самият той навремето споделя злъчно, че още на 30 години "се чувствал като амеба".

Филип е роден на 10 юни 1921 година в Корфу като принц на Гърция и Дания. Той би могъл да стане средиземноморски принц. Но само година и половина по-късно, заради гръцко-турската война, той е изведен от страната, скрит в сандък с портокали. по време на изгнанието си в Париж, семейството му буквално се разпада: баща му, принц Андреас, заминава с любовницата си за Кан, а майката Алис фон Батенберг, правнучка на кралица Виктория, се разболява и прекарва повече време по санаториуми, отколкото у дома. Неговите четири по-големи сестри се омъжват за представители на различни европейски благороднически фамилии. За принц Филип в крайна сметка се грижат британските му роднини.

Винаги лоялен

Принцът-бездомник израства в интеранти в Германия, Франция и Шотландия. Така открива своя ментор - педагога Курт Хан. Познавачът на рода Уиндзор Андрю Мар казва, че именно Хан оказва силно влияние върху формирането на характера на Филип. Отличителните му белези, в т.ч. неговата "непоръбеност", интелект и любовта му към природата са добри предпоставки за успешна кариера в кралския флот. Още на 18 години, като млад кадет, той е представен на едва 13-годишната Елизабет. Осем години по-късно те вече са семейство. Ранната смърт на краля слага край на многообещаващото му бъдеще в кралския флот. И започва животът му на втора цигулка. Но той винаги е бил лоялен, признава кралицата.

Тя очевидно обича да бъде в светлините на прожекторите, а той, според запознати, е шефът на клана Уиндзор. Като такъв сега той отстъпва още една крачка зад съпругата си. А исполинът определено ще им липсва на британците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Добра публикация,. но нищо в нея дори не загатва за безбройните забежки на принца с прислужнички, дворни метреси и т.н. закъсня с оттеглянето си с едно десетилетие. Дъртия си поживя отлично, хапвайки си агнешко и лежейки върху гърба на своите поданици. Интересно ми е докога ще стои на престола "ба,би.ер вам.пир номер !" на Обединеното кралство. На 91 г. да си болен за власт не го разбирам.
14
1
 
4
 
! Отговори
викториас сикрет преди 6 години
за дечицата които му е провождал джими савил нема ли да ни осведомите нещо или кралицата не дава?
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Расистките му изцепки не са неудовлетвореност, възпитан е от нацисти в Германия през Третия райх и винаги си е бил такъв. Ако Тръмп беше казал и една от тях, щяха да го импийчнат, да не говорим за европейски политик. Ама нали гущерчетата са недосегаеми. Беше казал на народа си, че са излишни тунеядци, а робите вместо да кажат "Кой го казва" и да му резнат главата като французите, му се прехласват.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия кои бяха?
11
10
 
34
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Защо ни занимавате с тези англосаксонски и.зроди ? Те са част от така наречения "световен елит", който съсипа света.Тези мумии, плод на векове кръвосмешение, са олицетворение на Злото.Нанесли са огромни вреди на БЪЛГАРИЯ не само в миналото, но ги нанасят и днес.
10
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Принц Филип е истински свеж полъх в това семейство. Докато другите от семейството се опитват да показват с всяко действие каква дистанция има между тях и обикновеният човек, принцът показва добро чувство за хумор и че под всички титли и отличия и те са хора. Нещо, което явно никак не се нрави на останалите в семейството. Жалко че се оттегля. Дано е жив и здрав още години, за да връща с пиперливия си език в действителността останалите членове на семейството.
9
5
 
8
 
! Отговори
пр преди 6 години
Отмъщението на втората цигулка.
8
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека наречем изцепките и авторът им с истинското им име - идиотщините на простака.
7
17
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Тия двамцата няма ли скоро да се присъединят към Давид Рокфелер?Колко още ще ги чакаме?????
6
6
 
11
 
! Отговори
A be преди 6 години
Какви преврати говорите бе хора?Баба ви Лизи е пряк наследни на короната.Дедо ви Филю е присаден рошков на слива,.Не ще си трае ами и ще ближе.Ритай го бабе дъртийот.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Старите не могат да се "пенсионират",Младите не могат да "работят".Пред революционно положение.
4
13
 
30
 
! Отговори
--- преди 6 години
престанете да ни занимавате с тези рептилии.
3
28
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТИЯ МУМИФИЦИРАНИТЕ ЗОМБИТА ОЩЕ ЛИ ЩЪКАТ БЕ? В КОЙ ВЕК СМЕ ЧЕ ОЩЕ ХРАНИТЕ ПРИНЦОВЕ КРАЛЕ И КРАЛИЦИ БЕ ЕНГЕЛЕЗИТЕ? ВИЕ ДА НЕ ЖИВУРКАТЕ В СРЕДНОВЕКОВИЕТО БЕ? ЕВАХ ВИ МАКЯТА НЕДЪ.ГАВА.
2
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябваше да направи преврат и да стане крал. А тоя мухъл цял живот принц. И сина му още чака, вече се пенсионира.
1
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕМИ ЗА ТОВА СУЛТАНИТЕ СА ИМАЛИ ХАРЕМИ