Исмаил Хания бе избран за лидер на Хамас

Той наследява на този пост Халед Мешаал
0
Исмаил Хания бе избран за лидер на Хамас
Снимка: БТА

Исмаил Хания бе избран за нов лидер на Хамас, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на политическото бюро на движението.

Хания ръководеше правителството на палестинското движение Хамас в контролираната от него ивица Газа. Той е роден през 1963 г. и наследява на поста Халед Мешаал, който изкара два мандата - максимума, предвиден от Хамас.

Конкуренти на Хания в битката за лидерския пост бяха Муса Абу Марзук и Мохамед Назал. Гласуването стана чрез видеоконферетна връзка на членовете на политическото бюро на Хамас. В него се включиха представителите му от Газа, от Западния бряг и онези, които са в изгнание.

Досегашният лидер на Хамас живееше в изгнание. Новият ще остане в ивицата Газа, съобщава БТА.

Новината за избора на нов лидер на Хамас дойде броени дни след като движението обяви за първи път в историята си, че променя политическата си програма. В нея то каза, че приема създаването на палестинска държава, ограничена до границите от 1967 г.

Хамас управлява ивицата Газа от 2007 г. То се опитва вече да се представя като ислямско движение за националното освобождение, вместо като клон на панарабското движение Мюсюлмански братя, забранено в Египет.


0
Още по темата: ХамасИсмаил Хания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари