Европа потегля на няколко скорости, ние не сме в първата

Победата на Макрон е добра за България, смята Първан Симеонов
160
Европа потегля на няколко скорости, ние не сме в първата
Кадър: bTV

Победата на Еманюел Макрон на президентските избори във Франция е положителна за България, тъй като страната ни е една от най-еврооптимистичните в ЕС, заяви пред "Фокус" политологът Първан Симеонов.

Той отчете, че тук европейският оптимизъм е подложен на преосмисляне в последните месеци и години. "Все пак България остава една от страните, която отбелязва ползи във връзка с членството си в ЕС, затова и страната ни трябва да се радва от случващото се, защото то потвърждава европейската перспектива. В същото време трябва да си даваме сметка, че голяма част от европейските общества ще стават все по-чувствителни на тема достъп до своята социална система и пазара на труда. България трябва да си дава ясна сметка, че Европа наистина потегля на повече скорости и ние очевидно не сме в първата. Това може да е проблем за нас", коментира политологът.

Според него трябва да си даваме сметка, че политическите процеси в нашата част от света стават все по-турбулентни, средата става все по-непредвидима.

"Това означава нови предизвикателства, в които страната ни има две опции – или да се снишава и държи провинциално, балансирайки и надявайки се бурята да се разминава всеки път, или страната ни трябва да покаже силно лидерство, визионерство, доколкото е възможно, за да се позиционира в новите геополитически реалности в изгода на своя народ", коментира Симеонов.

Според него новите процеси в Европа като цяло, са предизвикателства, които за момента България приема плахо, боязливо. По думите му страната ни се опитва да балансира, да бъде добре с всички.

"Без значение от загубата на Льо Пен, трябва да си даваме сметка, че тежестта на радикалната популистка десница във Франция се доказва като устойчива тенденция, симптоматична за цяла Европа", каза още Първан Симеонов. По думите му друго важно, което показват резултатите е, че разликите между радикалната десница в западния и източния вариант намаляват.

"Дълго време си мислихме, че радикално десните в Западна Европа са различни от своите събратя в Източна Европа, защото те оперират при различни обществени обстоятелства на различни нива на социална сигурност, обезпеченост и разслояване. Сега все повече става ясно, че и в двата случая водещото е идентичностното говорене – ние срещу тях, суверенитет или глобализация", каза Първан Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
бай ганю преди 6 години
До Лошоизреди всичкото лошо моля и съответно предложи кое и защо друго би било по доброто
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не може да води своя политика води чужда.
43
1
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 6 години
за нас остава да снишаваме това е реалистичната ситуация500 год снишавахме след това 45 год сега 27 год пак по набрана инерция ще снишавамеще си останем недоразвити провинциалисти спрямо всички за всичкопремиера го е страх от русия въпреки че е в отбора на силнитено е не достатъчно силен за да ни направи равностойни и забележими с нещо на картата
42
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както винаги ЕС полетя надолу.
41
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да благодарим на Батко Буби, че ЕС за нас включва всички скорости ама задни. Пак благодарение на него, Газпром започна Южен поток който вече се казва Турски поток. След кято се завърши, през България няма да минават никакви тръби и ще престанем да получаваме такси за транзита.Газа ще идва само от Турция. Ехеее, браво Батко Буби, колко ще загубим? Нали американците щяха да ни ги карат с танкери? А Турция колко ще иска за доставката?Прави се на велик пред Путин, той ни го зачука.И кой ще плаща,ние
40
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е, че е тръгнала напред а не като руската *** да е стигнала дъното и да дълбае.
39
1
 
13
 
! Отговори
ха-ха преди 6 години
ЕС вече е имагинерно понятие и съществува само на хартия.
38
3
 
18
 
! Отговори
nqkoi si преди 6 години
Аз лично ползи от ЕС не видях. Пак си бях беден, пак въпреки че работя усилено събирам за сметките, трудно за храната и с 300 зора за една таратайка в гаража. Да, някой намазаха добре от ЕС! Единични хора,далавераджии, подставени лица, точещи фондове. Не и аз......не и другите обикновени хора....
37
3
 
12
 
! Отговори
Е да ама не ! преди 6 години
ЕС вместо да потегли си стои под кривата круша и затъва в блатото !
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО ТУК СЕ "НАРАДВАХМЕ" НА "ЕС",НА ПОЛИТИЦИТЕ И ВИДЯХМЕ ДО КЪДЕ СЕ СТИГНА!ОТТУК,ИЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗГРАДИ ЕДИН "ЕС" НА НАРОДИТЕ,ИЛИ,ДА СЕ РАЗПАДНЕ ПО-БЪРЗО,ДОКАТО НЕ Е ЗАЛЯТ ОТ АФРИКАНСКА ВЪЛНА И УДАВЕН В НЕЯ!!!ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС Е,ДАЛИ ИМА НАРОДИ-ЗА "НАШИЯ" НЕ ГОВОРЯ,ТОЙ ОТДАВНА Е ИЗЧЕЗНАЛ!
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние сме в задна скорост, ясно е това
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Извинете, а Европа накъде е потеглила?
33
1
 
11
 
! Отговори
макрон преди 6 години
Довечера ще празнуваме с бабата. Ще пеем марсилезата и ще правим се секс до зори
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Българина до 20Ако четеше повече щеше да збаеш как и защо е възникнал ЕС и как се е развивал и нямаше да досаждаш свъпросу ит типа " каква е формата ба земята" и "защо водата е мокра".
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние хвърчим с първа космическа и скоро може и от слънчевата система да изхвърчим даже
30
1
 
8
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
Който не е в Шенгенската зона е без скорости, просто спи!
29
1
 
15
 
! Отговори
SS преди 6 години
- Колко скорости има френският танк?- 4 задни и една предна за случаите на атака в гръб.
28
0
 
7
 
! Отговори
Бг народа преди 6 години
Беееее-ее!
27
1
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Ако трябва да сме честни,не сме изобщо в скоростната кутия.Ние сме някъде из багажника само возейки се при това на аванта.
26
2
 
21
 
! Отговори
Българина до 20 преди 6 години
Как се наричат членовете на съюз който от 24г върви накриво, но всички управляващи ти обясняват че все сме на пътя, а виждаш как караш успоредно на останлия свят, който обаче е на магистралата пък ти джаскаш през полето и си мислиш че ще стигнеш пръв на финала. Ако стигнеш нито ще си първи и ще утрепан от терена, който си избрал. Ако ес беше хубаво, отдавна азия или двете америки да са го направили