Фалшиви новини преди изборите във Великобритания?

Facebook предупреди за новата опасност
8 май 2017 20:47, Анисия Иванова
24
Фалшиви новини преди изборите във Великобритания?
Снимка: Reuters

Facebook предприе информационна кампания в британските вестници, за да предупреди потребителите за опасността от фалшиви новини. Това е поредно усилие на социалната медия да се справи със злонамерена информация преди парламентарните избори във Великобритания, предаде Ройтерс.

Фейсбук е подложен на силен натиск да спре разпространяването на фалшиви новини, след като това явление нашумя около американските президентски избори миналата година, когато в тази и други сходни медии имаше бум на неверни съобщения.

Преди парламентарните избори във Великобритания на 8 юни мрежата призова потребителите си в страната да се отнасят скептично към заглавия, които изглеждат недостоверни, и да проверяват информацията в допълнителни източници, преди да споделят новини, които може да се окажат лъжливи.

От компанията казаха, че ще изтриват мними профили и ще престанат да популяризират постове, които имат признаци на неправдоподобност.

"Разработихме нови начини за разпознаване и премахване на фалшиви акаунти, които може да разпространяват фалшиви новини, така че стигаме до корена на проблема", каза Саймън Милнър, директор по политиката на медията за Великобритания.

Тази нова стъпка е част от разширената наскоро кампания на Фейсбук за откриване и премахване на автоматични профили, които публикуват търговски или политически спам.

Фейсбук спря 30 000 акаунта във Франция преди първия тур на президентските избори миналия месец и използва външни източници за проверка на фактите в страната. Освен това публикува в германски вестници разяснителни статии, в които съветва читателите как да различават фалшивите новини.

Под заглавие "Полезни съвети за разпознаване на фалшивите новини", компанията посочва на британските си потребители 10 начина за установяване дали дадена информация е вярна или не, като по-внимателно вглеждане в URL-адреса, проверяване на източника, проверка за необичайно форматиране и проучване на автентичността на снимката.

От Фейсбук казаха, че са предприели действия срещу десетки хиляди фалшиви акаунта във Великобритания.
 "С тези промени очакваме скоро да ограничим разпространяването на материал, генериран чрез неавтентична дейност, включително спам, дезинформация или друго лъжливо съдържание, което често се споделя от създатели на фалшиви акаунти", посочи компанията, припомня БТА

Други социални медии като Туитър и ЮТюб също са подложени на натиск в Европа, където правителствата ги заплашват с нови закони и глоби, ако не действат експедитивно за премахване на екстремистко съдържание.

Фейсбук назначи допълнителни сътрудници, за да ускори премахването на видеоматериали, показващи убийства, самоубийства и други актове на насилие от мрежата си.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с фалшивите новини е Хибридната война на Путин.Но вече взе да не му се получава извън Русия ;)
12
3
 
4
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Страшно неприятно е като си помислиш, че всичко което са ни дрънкали при социализма за тези се оказа истина. Очевидно не са знаели как да ни го поднесат за да повярваме
11
2
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 6 години
интелигентен и образован човек винаги с лекота може да филтрира коя новина каква е до колко е пресилена или фалшива проблема идва от слабомислещите лесно податливи на манипулация простолюдие типични крайнодесни или крайно леви
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цензура и промиване на мозъци
9
4
 
13
 
! Отговори
Работническо Дело преди 6 години
"От компанията казаха, че ще изтриват мними профили и ще престанат да популяризират постове, които имат признаци на неправдоподобност."Oт цялата работа разбрах, че ще се трият новини, които не са одобрени от политическото ръководство на партията. Чудя се на кой ли режим ми напомня това?
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предвид, че бивши служители на фейсбук свидетелстваха, че ръководството на компанията публикува само удобни на собствената им политическа пристрастност новини, точно фейсбук е последната компания, която трябва да "помага" за отсяването на фалшиви новини.
7
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пyтаранката го награбиха от всякъде. Вече не минават евтините циркажийски номера на руския чекизъм.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
''Преди парламентарните избори във Великобритания на 8 юни мрежата призова потребителите си в страната да се отнасят скептично към заглавия, които изглеждат недостоверни''Значи да спрат да четат Мейнстрим медиите във Великобритания и да не не гледат ВВС????
5
7
 
4
 
! Отговори
Cтaной от Axeлой преди 6 години
Това е фалшива новина.
4
2
 
12
 
! Отговори
1 преди 6 години
Това с фалшивите новини е поредната играчка в ръцете на изтрещелите феминисти, либералисти и т.н. Идеята е някой да контролира какви новини достигат до вас защото вие не можете да прецените сами. Вижте кои организации са наети от twitter за тази цел и ще ви снате ясно каква е играта.
3
4
 
11
 
! Отговори
Никой преди 6 години
Сега така е модерно истината да се нарича фалшива новина.Какво да се прави демокрация...
2
2
 
3
 
! Отговори
Ха преди 6 години
След дъжд качулка..
1
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви фалшиви новини баби?Аз слушам само ББС.