Хиляди протестираха в Париж срещу Макрон

Новият президент напусна политическото си движение
8 май 2017 21:20, Анисия Иванова
69
Хиляди протестираха в Париж срещу Макрон
Снимка: БТА

Няколко хиляди души взеха участие в организиран от синдикатите протест в центъра на Париж срещу социалните програми на новоизбрания френски президент Еманюел Макрон, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.
В проявата на Площада на Републиката участваха представители на основните френски синдикати и местни жители.

Според протестиращите бившият министър на икономиката в социалистическото правителство и сегашен държавен глава Еманюел Макрон застрашава правата на работещите с икономическите си реформи, отбелязва АП.
В парижкото метро върху реклама бяха надраскани думите: "Макрон: още не започнал и вече мразен".

Демонстрантите "антикапиталисти" показват с тази проява решимостта си да се борят срещу всякакви "социални отстъпления", отбелязва Франс прес.

Демонстрацията на Площада на Републиката започна мирно, но скоро се стигна до конфронтация, предаде ТАСС, цитирайки френската телевизия Бе Ем Еф. Някои радикално настроени млади хора се държаха агресивно и се опитваха да предизвикат безредици. За да ги усмири, полиция използва сълзотворен газ.

Избраният за президент на Франция Еманюел Макрон напусна своето политическо движение днес - ден след победата си на произведения вчера втори тур на изборите, предадоха световните агенции. Генералният секретар на движението на Макрон Ришар Феран съобщи още на пресконференция, че то е преименувано от "Напред!" на "Република, напред!".

Този ход бе предприет пет седмици преди парламентарните избори във Франция, които ще бъдат произведени на два тура - на 11 и 18 юни.

Феран каза, че "Република, напред!" ще обяви кого номинира за премиер най-рано в неделя. Той съответно ще води предизборната кампания на движението, което ще се опита да спечели мнозинство в Националното събрание, долната камара на френския парламент.

"Република, напред!" ще излезе с кандидати във всичките 577 едномандатни избирателни райони. Половината от тези хора ще бъдат излъчени от гражданското общество, като поне половината от кандидатите ще бъдат жени, отбеляза Феран.

Имената им ще бъдат обявени в четвъртък. Движението, което иска да "морализира политическия живот" във Франция, иска неговите кандидати да имат чисто съдебно досие.

Феран съобщи още, че "Република, напред!" ще проведе своя учредителен конгрес преди 15 юли. Дотогава временен ръководител на движението ще бъде Катрин Барбару - пенсионерка, която е имала кариера в държавния и частния сектор.

Макрон основа своята политическа формация през април миналата година, когато бе министър на икономиката в правителството на президента социалист Франсоа Оланд. Това бе първият етап от светкавичния му поход към Елисейския дворец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1ГРЕШКА, ИЗБОРИТЕ В ТУРЦИЯ БЯХА ЧЕСТНИ
5
25
 
8
 
! Отговори
1 преди 6 години
Изборите във Франция за разлика от тези в Турция поне бяха честни. За сега няма информация за фалшификации.Власт се сменя по два начина: 1. С кръв. 2. С избори.Французите за достатъчно умни да изберат вторият начин. Тези протести какво целят не мога да разбера ?
4
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как есесов .ците да допуснат една представителка на обикновеният народ да влезне във власта. Още на първите избори се разбра че ще я вкарат в трета глуха. На тези избори бяха мобилизирани много предвидливо всички от които зависеше Макарона да спечели. И той спечели! Мислеше ли си някой че ще допуснат една боркиня за народна справедливост до власта? Нееее това няма да се случи докато триполовите управляват есс. Ако я бяха допуснали край с есс край с 27 000 евро заплати!
3
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧЕСТИТА ПОБЕДА НА ГОСПОЖА МЕРКЕЛ!
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опозицията винаги си прави пиар.Същото е в България,така беше и в Турция за референдума...все едни и същи похвати,а ефекта е нулев.
1
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макарон ще яде бой във Френската джамахирия и ще търси спасение в Сибир ама и там няма да го искат никой не обича предателите.