Хиляди протестираха в Париж срещу Макрон

Новият президент напусна политическото си движение
8 май 2017 21:20, Анисия Иванова
69
Хиляди протестираха в Париж срещу Макрон
Снимка: БТА

Няколко хиляди души взеха участие в организиран от синдикатите протест в центъра на Париж срещу социалните програми на новоизбрания френски президент Еманюел Макрон, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.
В проявата на Площада на Републиката участваха представители на основните френски синдикати и местни жители.

Според протестиращите бившият министър на икономиката в социалистическото правителство и сегашен държавен глава Еманюел Макрон застрашава правата на работещите с икономическите си реформи, отбелязва АП.
В парижкото метро върху реклама бяха надраскани думите: "Макрон: още не започнал и вече мразен".

Демонстрантите "антикапиталисти" показват с тази проява решимостта си да се борят срещу всякакви "социални отстъпления", отбелязва Франс прес.

Демонстрацията на Площада на Републиката започна мирно, но скоро се стигна до конфронтация, предаде ТАСС, цитирайки френската телевизия Бе Ем Еф. Някои радикално настроени млади хора се държаха агресивно и се опитваха да предизвикат безредици. За да ги усмири, полиция използва сълзотворен газ.

Избраният за президент на Франция Еманюел Макрон напусна своето политическо движение днес - ден след победата си на произведения вчера втори тур на изборите, предадоха световните агенции. Генералният секретар на движението на Макрон Ришар Феран съобщи още на пресконференция, че то е преименувано от "Напред!" на "Република, напред!".

Този ход бе предприет пет седмици преди парламентарните избори във Франция, които ще бъдат произведени на два тура - на 11 и 18 юни.

Феран каза, че "Република, напред!" ще обяви кого номинира за премиер най-рано в неделя. Той съответно ще води предизборната кампания на движението, което ще се опита да спечели мнозинство в Националното събрание, долната камара на френския парламент.

"Република, напред!" ще излезе с кандидати във всичките 577 едномандатни избирателни райони. Половината от тези хора ще бъдат излъчени от гражданското общество, като поне половината от кандидатите ще бъдат жени, отбеляза Феран.

Имената им ще бъдат обявени в четвъртък. Движението, което иска да "морализира политическия живот" във Франция, иска неговите кандидати да имат чисто съдебно досие.

Феран съобщи още, че "Република, напред!" ще проведе своя учредителен конгрес преди 15 юли. Дотогава временен ръководител на движението ще бъде Катрин Барбару - пенсионерка, която е имала кариера в държавния и частния сектор.

Макрон основа своята политическа формация през април миналата година, когато бе министър на икономиката в правителството на президента социалист Франсоа Оланд. Това бе първият етап от светкавичния му поход към Елисейския дворец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Требе с чирпака да се набие кухата глава на Румен. Да получи прозрение и да помъдрее. След руй що бил беден, болен и мързелив. Не държи на брака, каро институция. Не уважава избора на околните, кой с кой се бракува, спи и яде. Не зачита личното пространство на околните. Кухата му глава не разбира, че личния живот на хората е неприкосновен.Крайно Време е да прозре и да му стане ясно!
45
0
 
6
 
! Отговори
Крали Марко преди 6 години
До 53. На територията на днешна Русия е имало три държави които са носели името България. Техните наследници живеят там в този момент и се наричат руснаци. Казано от мен ; братя от кръв и плът. Братска страна. Точка.
44
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Френското си ляга до баба си, а руското ляга до Лавров :)))"А наш Ал Бънди ляга до Деса Траверсата :)
43
11
 
2
 
! Отговори
Въртележки преди 6 години
Путин изгуби за пореден път...Френското жуже се оказа по-високо от руското жуже :)Френското си ляга до баба си, а руското ляга до Лавров :)))
42
5
 
7
 
! Отговори
Вижте сега... преди 6 години
Абе по-добре Макрон с баба си, отколкото двойката Станишев-Вигенин ;)
41
12
 
4
 
! Отговори
Нямаха голям избор.. преди 6 години
Макрон - социалист.Мари - инструмент на Путин.Е, няма да се продават на руснаците, разбира се, затова избраха Макрон.Нямаха голям избор като у нас - 13 кандидат президенти, а накрая избрахме Ал Бънди :)))
40
7
 
5
 
! Отговори
До Крали Марко преди 6 години
Момко, вземи и почети малко.Никога с руснаците не сме били една плът и кръв, защото те са угро-фини, скандинавци.Затова спряха да ни наричат славянски братя, сега ни наричат православни братя.Гледай филма "Викинг". Руски е, от 2016 г.
39
2
 
5
 
! Отговори
Г. Сомов преди 6 години
До 54 , Да бе первезната даскалица фанала младото Сосиалистче с шоколадче от на дядо си фабриката. А по това време "Толерастите" плюят Trump. Вашта майка Хипократи долни.
38
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше избори. Минаха.Както са гласували, така ще си живеят.И у нас избраха *** *** за президент, но това само значи че и народа е глупав.Макрон е кофти социалист, но пък Льо Пенка е подлогата на Путин и е съвсем неприемлива...Това е положението.
37
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно ...Искат повече социални права... които всъщност облагодетелстват най-вече неработещите - техните безработни от три поколения, които са мигранти от Северна Африка ;)Значи глупавите франсета сами се прецакват :)Макрон бил комунист, ок, значи ще ви даде още права да храните безработните :)))
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Предаде ТАСС цитирайки френската Бе Ем Еф" А вие защо цитирате ТАСС, а не Бе Ем Еф? Манипулатори
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИНТЕРЕСНО.....Крадливи,корумпиран и невеж Българин тръгнал Франция да оправя.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е баба му, а учителката по литература.
33
4
 
14
 
! Отговори
Демокрация Fr преди 6 години
Вижда се кой е избрал Макрон. Това не са французите. Французите протестират срещу Макрон. Пък полицията най-демократично и хуманно ги бие с палки, пръска със сълзотворен газ и обстрелва с гумени куршуми. Но полицията не използва тези мерки срещу добричките мусулмани, чиито права трябва да бъдат спазени, бурките разрешени, изповядването публично на всякакви религии разрешено, както обеща в програмата си Макрон. Вече няма да говорим за демокрация а за Макронизация.
32
1
 
7
 
! Отговори
Г. Сомов преди 6 години
Крив Макарон с Баба си.
31
2
 
3
 
! Отговори
До Трак45 преди 6 години
Отварям уикито-150.000.000 руснаци.10.000.000 мюсюлмани,някой друг будист другите християни. Откъде го почерпахте това за 1/4?+ това как ще сравниш мюсулманите във Волжка българия с ония алахакбари...
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това някаква нова мода ли е - избираш някого и после протестираш срещу него.
29
3
 
13
 
! Отговори
Крали Марко преди 6 години
Ако Е.С се разпадне горко ни нас българите. Той е голямо постижение за Европа и цивилизацията. Това не ми пречи да Обичам Русия . Наша плът и кръв. Противостои на злото сащ. ЕС е просперитет за България !!! Другото е задънена улица.
28
7
 
2
 
! Отговори
Румен до 45 преди 6 години
Ти си лягам и ставаш с мисъл за Путин. Влюбен ли си? Никъде горе не се споменава за любимеца ти,но ти пак му намери място.
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПАРТИЯТА НА МАКРОН НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В ПАРЛАМЕНТА НА ИЗБОРИТЕ СЛЕД МЕСЕЦ