Унгарският президент поиска учтиво говорене в политиката

Янош Адер се извини на всички, които е обидил
8 май 2017 22:20, Анисия Иванова
1
Унгарският президент поиска учтиво говорене в политиката
Снимка: Reuters

Унгарският президент Янош Адер призова днес за по-цивилизовано, по-учтиво политическо говорене, предаде Асошиейтед прес. Политиците не бива да следват примера на таблоидите и да използват в споровете си сексуалната или религиозната идентичност на своите опоненти, предупреди Адер, полагайки клетва пред парламента. Той подчерта, че в противен случай има риск Унгария да унищожи всичко, което е постигнала след възстановяването на демокрацията през 1990 г.

"Няма смисъл да гледаме кой е започнал, който първи е направил нещо глупаво, кой първи е прекрачил чертата. Остава година до (парламентарните) избори и мнозинството от гласоподавателите несъмнено не искат да живеят дотогава върху вулкан, който всеки момент ще изригне", каза Адер от трибуната на парламента.

Унгарският президент отбеляза, че консервативното правителство на премиера Виктор Орбан носи особена отговорност в това отношение.

Възможно е Адер да има предвид често неоснователните, клеветнически изявления по адрес на опозиционни политици и активисти в Унгария, отбелязва АП. Такива твърдения се появяват както в държавните, така и в частни медии, на които правителството плаща щедро за реклами.

Унгарският държавен глава се извини на всички, които може да са били наскърбени или обидени през първия му мандат.

Депутатите от основната опозиционна сила, социалистите и още неколцина техни колеги обаче не присъстваха на церемонията по полагането на клетва от Адер. Те обвиниха президента, че не се е придържал към принципа да представлява всички унгарци.

"Адер бе първият войник на Фидес до 2012 г. и остана такъв като президент на републиката", заяви в комюнике Унгарската социалистическа партия. Тя подчерта, че неговата личност и действия не са обединили нито за минута унгарската нация.

Адер бе избран за президент на Унгария през 2012 г. като кандидат на управляващата консервативна партия Фидес на Виктор Орбан, а през март тази година бе преизбран.
В Унгария президентът се избира от парламента и има право на не повече от два последователни петгодишни мандата.

Унгарският премиер ще се бори за четвърти четиригодишен мандат на парламентарните избори през април догодина. Според проучванията на общественото мнение Фидес има сериозна преднина пред разделената опозиция.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещата трябва да се казват такива каквито са. Костовистите, Луканистите и другите исти избиха с действията си сума ти народ. Все Българи, наши родители, приятели и деца. Това не е политическо говорене. Това е обещание за мъст. Както ние кървяхме, така и вие ще кървите. Корупционерите имат наследници и те ще им плащат сметките. Където и да е, когато и да е.