Френски военен обвинен за тероризъм, готвел атентат

Той бе арестуван в навечерието на изборите с оръжие и муниции
11
Френски военен обвинен за тероризъм, готвел атентат
Снимка: Reuters

Бивш френски военен, който се е радикализирал и който бе арестуван в района на военновъздушна база в Северозападна Франция в петък по подозрения, че планирал атентат, бе обвинен официално по два пункта, предаде Франс прес.

Срещу Ален Фьойра бяха повдигнати обвинения за терористична дейност и за опит за навлизане във военна зона. Той бе пратен в предварителния арест.

Фьойра, който е на 34 години, е признал, че е искал да извърши атентат от името на организацията Ислямска държава, след като не успял да замине за Сирия, за да се присъедини към нея.

Той бе арестуван в петък в 3:30 часа във военна униформа, носещ отличителни знаци на ИД, точно когато се качваше на кола, паркирана край военновъздушна база в Еврьо в Нормандия.

В колата бяха открити коран, знаменца с цветовете на организацията ИД, флашка с декларация за вричане във вярност към тази групировка. При претърсване на зоната около базата в храст беше открита и пушка тип помпа и муниции, както и два пистолета. Експлозиви не бяха открити.

Засега няма доказателства че Фьойра е успял да влезе в базата. Разследващите се опитват все още да установят дали той е бил на път да извърши атентат или е проучвал мястото. Следователите засега предполагат, че е действал сам.

Фьойра е напуснал армията през 2013 г. след 10 години военна служба. Приел исляма и през 2014 г. бил поставен под наблюдение заради силна радикализация.

Източници, запознати с досието, дефинират Фьойра като силно нестабилна в психологически план личност.

В базата в Еврьо се намира самолетът Еърбъс А330, използван от президента на Франция. Там е и военновъздушната ескадрила на Главната дирекция за външна сигурност на Франция, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Франциятероризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Простиняк преди 6 години
генерализациите ти издават безсилие. Обиждаш ни с жалкия си интелект. Липсва ти само стандартното`заради такива като вас сме в това положение`
6
2
 
3
 
! Отговори
Пустиняк до 6 преди 6 години
Хахаха, не се съмнявам, че високо компетентните ви, изключително задълбочени ГЛОБАЛНИ ПОЗИЦИИ, хахаха, съвпадат. Но по скоро съм силно на мнение, че такива като вас не би трябвало да имат право на глас, защото сте развили вторична неграмотност, което значи, че сте елементарни за манипулиране.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3 е прав.Бях в Германия и видях.Хората са зомбирани от толерантност, която не важи пред идващите бежанци.
4
1
 
5
 
! Отговори
+ преди 6 години
До Простиняк: С Циника имаме разминаване по някои вътрешно-политически въпроси, но глобалните ни позиции съвпадат. В случая изказването му е напълно уместно, докато твоето освен простотия и жалка самооценка друго не предлага.
3
3
 
4
 
! Отговори
Пустиняк до циник преди 6 години
Цинично недоразумение, не спираш да бълваш слабоумните си пароли. Ти ли си се загрижил за европейската култура, бре? Все едно плъх да се загрижи за чистотата на канализацията. Ти не принадлежиш на тази култура. Ти си вредителят за всичко културно и прогресивно. Загрижил се циничният *** за държави и общества светлинни години, пред елементарните му силно ориенталски, върло ганьовистки възгледи. Вместо да работи!
2
2
 
17
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Макарон слуша Мурксул-ханъм!Краставите магарета - през 9 планини се надушват! Премахнаха националните граници , сега идва ред на европейската култура, и национална принадлежност!Докато Европа заприлича на арабски сук!Вив ла Франс...и Дойчланд юбер аллес - вече са заменени от аллах акбар!
1
2
 
13
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
Вкарайте го в затвора този ислямист и през зимата го къпете с маркуча от чешмата. Ще се разрадикализира набързо. Ей, каква дума измислих само :D